Zbor cu motocicleta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai spectaculos concurs din lume de acrobaţii pe două roţi soseşte sâmbătă în România. Mai multe vedete din Campionatul Mondial de Freestyle Motocross (FMX) vor veni la Bucureşti, la 4 iulie, pentru a le arăta românilor cum se zboară cu motocicleta.

Piaţa Constituţiei va găzdui, sâmbătă, începând cu ora 19.00, primul show de FMX din România, Red Bull X-Fighters Exhibition.

Acolo va fi amenajat un traseu special, cu rampe de lansare şi de aterizare care le vor permite acrobaţilor să execute diverse figuri aeriene. Intrarea spectatorilor este liberă.

Red Bull X-Fighters World Tour este cel mai prestigios şi mai respectat turneu de profil, un echivalent al Ligii Campionilor la fotbal.

Rideri de top scot din mânecă cele mai tari trickuri în locaţii spectaculoase de pe tot globul: arene de coridă sau rodeo, castele medievale sau cariere de piatră, adânci de sute de metri.

Competiţiile de acest gen adună anual sute de mii de spectatori, turneul oprindu-se anul acesta la Mexico City (Mexic), Fort Worth (SUA), Calgary (Canada), Londra (Anglia) şi Madrid (Spania).

Pentru popularizarea acestui sport extrem se organizează în 2009 şi un turneu demonstrativ prin Europa de Est, iar Bucureştiul a fost ales în premieră să găzduiască o astfel de competiţie de Freestyle Motocross.

În Mexic au asistat 42.000 de spectatori

Concursurile Red Bull X-Fighters au luat fiinţă la 27 iulie 2001, în Valencia, acolo unde câteva mii de spanioli, fani pasionaţi de freestyle motocross, au venit în oraşul de pe coasta Mediteranei la renumita arenă de coridă din localitate să-şi privească eroii executând ultimele trickuri inventate. Formatul de eveniment încorporează elemente de coridă tradiţionale.

image

Sportivii plutesc uneori câţiva metri prin aer până să aterizeze.



La fel ca în celebra alergare a taurilor din cadrul festivalului San Fermin din Pamplona, în jur de o sută de voluntari îmbrăcaţi în alb sunt alergaţi în arenă de către cei mai buni rideri de FMX din lume pe motocicletele lor de 250 centimetri cubi.

În Monumental Plaza de Toros din Mexico City, cea mai mare arenă de coride din lume, 42.000 de persoane au asistat la prestaţia senzaţională a riderului american Ronnie Renner, un adevărat “guru” în domeniul acrobaţiilor. Concurenţa acerbă dintre diverşi sportivi a făcut ca elementele de Freestyle Motocross să crească cu timpul în dificultate, iar multe dintre figurile tehnice au căpătat denumiri înfricoşătoare.

image

Elementele executate de sportivi sfidează deseori gravitaţia.


„Coffin“ (sicriul) este executat prin extinderea picioarelor spre înainte, pe sub ghidon, şi prin întinderea spatelui pe şa. Cu cât un rider stă mai întins, cu atât câştigă mai multe puncte. Un alt element periculos, ce va putea fi văzut pe viu la Bucureşti, va fi „Dead Body” (corp mort), figură la care riderul ia picioarele de pe scăriţe, le extinde printre braţe şi peste ghidon, ţinând corpul într-o poziţie orizontală.

Cea mai dificilă execuţie este însă „Kiss of death flip” (sărutul dansului mortal). Atletul se ridică în ambele mâini pe motocicletă în timpul zborului, după care îşi coboară capul ca şi cum ar săruta aripa faţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite