Zbor de campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zbor de campion
Zbor de campion

O mână de copii a câştigat anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, Turneul celor Patru Trambuline, cea mai mare competiţie din Europa. Micii campioni au reeditat succesul de anul trecut, clasân-du-se în faţa mult mai experimentatelor echipe din Austria, Germania şi Cehia.

Mai sunt mai puţin de o sută de zile până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver. Cu un lot restrâns de sportivi şi fără obiective ce ţintesc podiumul, loturile „tricolore” au intrat în linie dreaptă. Dacă acum nu avem pretenţii de la cei care ne vor reprezenta, deşi ambiţiile sunt foarte mari, cu siguranţă peste un deceniu vom putea spera la o medalie olimpică de iarnă. Cel puţin la săriturile cu schiurile, unde anul acesta naţionala de copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani, şi-a păstrat titlul la cea mai importantă competiţie din Europa destinată lor, Turneul celor Patru Trambuline.

Zece copii, fete şi băieţi, cu schiurile în spate, urmează îndeaproape instrucţiunile antrenorilor. „Să ai un zbor înalt, să fii vecin cu vulturii!”, este îndemnul şi totodată motoul antrenorului acestor copii, Florin Spulber.

 În ţară n-au unde se antrena deoarece infrastructura pentru sporturile de iarnă lipseşte cu desăvârşire. Însă, prin amabilitatea unor sponsori, aceştia au beneficiat de un mic ajutor pentru a se putea pregăti peste graniţele ţării. Iar copiii au simţit imediat că mâna întinsă nu trebuie dezamăgită, iar rezultatele s-au văzut imediat.

Au întrecut la competiţia europei pe adversarii veniţi din Austria, Germania şi Cehia. Şi visul lor este să ajungă la Olimpiada cea mare! Doi dintre ei vor reprezenta România, pentru prima dată în istoria acestui sport, la Jocurile de iarnă de la Vancouver de peste trei luni.

Un dram de inconştienţă copilărească!

I-am întâlnit pe aceşti copii odată cu „sfinţirea” proiectului de la Râşnov, acela de a se construi trei trambuline de sărituri cu schiurile (cu puncte de construcţie la 15 m, 35 m şi 64 m) la standarde internaţionale. Le sclipeau ochii de fericire. Timizi în faţa noastră, dar hotărâţi şi fără pic de frică atunci când pun schiurile în picioare şi îşi pregătesc elanul de zbor, „icarii” moderni abia aşteaptă să „zboare” în faţa prietenilor şi al famiilor în competiţiile internaţionale.

„Sperăm să termine construcţia trambulinelor cât mai repede, că astfel nu mai plecăm aşa mult de acasă”, „şi, ce e mai important, ne vom putea antrena mai mult timp din an pe nişte trambuline cum au austriecii”, se completează între ei micii săritori.  „Mi-a fost frică doar prima dată cînd am sărit. Acum aş sta numai pe trambuline”.

În toată ţara sunt mai puţin de o sută de sportivi legitimaţi la această disciplină sportivă hibernală, iar antrenorii îi numeri pe degete. Selecţiile la sportul care implică un dram de inconştienţă copilărească se fac, ca de obicei, prin şcoli, unde tehnicienii se roagă măcar ce cei mici să vină să vadă ce înseamnă, dar şi pe la locurile de joacă, unde sunt vizaţi cei mai zbuciumaţi copii, cei cu iniţiativă. 

Premieră pentru România la Olimpiadă

image

La începutul acestui an, doi români s-au calificat în premieră la Jocurile Olimpice de Iarnă şi au dreptul să participe în Cupa Mondială, obţinând cele mai bune rezultate din istoria săriturilor cu schiurile din România. Tinerii sportivi sunt Szilvester Kozma (17 ani) şi Remus Tudor (16 ani). Kozma şi Tudor au cîştigat primele puncte în Cupa Continentală de la Sapporo (Japonia), când s‑au clasat în primii 30.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite