Weekend în Cetatea Chindiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostă capitală şi reşedinţă domnească a Ţării Româneşti, Târgovişte oferă ocazia perfectă pentru două zile de relaxare şi o scurtă călătorie prin istoria ţării.

Capitală între 1396 şi 1724, Târgovişte a deţinut timp de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politic şi cultural al Ţării Româneşti. Săpăturile arheologice efectuate aici dovedesc că regiunea a fost locuită încă de pe vremea neoliticului, iar la Muzeul de Arheologie puteţi vedea vestigii ale culturilor din această perioadă.

Dacă plecaţi din Bucureşti spre Târgovişte, porniţi pe DN7, pe la Chitila şi Tărtăşeşti. Refăcut de curând, drumul are două benzi pe sens până la Tărtăşeşti, după care se îngustează, drumul este foarte bun.

Atenţie însă la viteză, întrucât veţi trece prin multe sate, iar oamenii traversează fără să se asigure! Singurul loc unde puteţi călca pedala de acceleraţie este pădurea prin care treceţi după ce ieşiţi din Chitila; aici nu există radare, din cauza unei baze militare care bruiază semnalul.

Şoseaua dintre Sinaia şi Târgovişte, pe muntele Păduchiosu, este infernală, plină de gropi şi chiar înainte de urcarea spre cota 1.000 veţi întâlni imagini care ar putea şoca orice orăşean. În satul Glod (localnicii de aici au apărut în pelicula „Borat”), unde locuiesc ţigani, mergeţi cu geamurile închise şi uşile blocate! Iar dacă treceţi la sfârşit de săptămână, circulaţi foarte încet, fiindcă nuntaşii petrec pe tot drumul!

Cetate din secolul al XV-lea

În Târgovişte, veţi intra pe lângă Poarta Bucureştilor. La marginea oraşului s-au construit multe vile. Odată ce aţi trecut şi vă apropiaţi de centru, în partea dreaptă se înalţă Turnul Chindiei şi zidurile cetăţii Curtea Domnească. Aici puteţi vizita monumente ce datează din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea, dar şi prima casă domnească, împrejmuită cu un zid de piatră şi turnuri patrulatere. Clădirea datează de pe vremea domniei lui Mircea cel Bătrân, iar în timpul sărbătorii zilelor oraşului, care are are loc pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, aici au loc diferite manifestaţii culturale şi întreaga cetate este luminată.

image

La Mitropolia din Târgovişte au fost montate anul acesta patru clopote noi, acţionate prin satelit



Turnul Chindiei a fost ridicat pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462). Legenda spune că dacă veţi urca în turn, vă veţi căsători în Târgovişte. Cetatea a suferit schimbări şi ample lucrări de construcţie sub domniile lui Radu de la Afumaţi şi Petru Cercel. Lângă vechiul palat s-a ridicat unul nou, înconjurat de grădini şi fântâni, alimentate cu apa adusă din apropierea oraşului printr-o conductă de lemn.

În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, cele două case domneşti au fost transformate într-un palat. Complexul naţional muzeal Curtea Domnească mai cuprinde şi biserica domnească, unde puteţi vedea colecţia de artă brâncovenească, şi biserica Sfânta Vineri, o clădire micuţă, cu picturi pe pereţi, unde este frumos să mergeţi în noaptea de Înviere şi unde puteţi admira o frumoasă colecţie de icoane. Programul de vizitare a complexului muzeal este de marţi până duminică, între orele 8.00 şi 18.30, iar un bilet costă patru lei.

image

Accesul în zona centrală a oraşului se face numai pe jos

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite