Vinerea Verde, povestea unei crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul după textul lui D.R. Popescu a mai fost pus în scenă în 1986, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara şi a fost recompensat atunci cu o mulţime de premii.

O crimă petrecută în urmă cu 20 de ani este readusă în actualitate de doi actori care vin şi dovedesc, prin scenariul pe care îl improvizează, că adevăratul ucigaş al actriţei omorâte bestial este altul, nu colegul lor de breaslă, aruncat pe nedrept în puşcărie. Aceasta este povestea spectacolului pus în scenă de regizorul Ioan Eremia, ale cărui viitoare reprezentaţii vor avea loc la Sala Studio a Teatrului  de Comedie din Bucureşti.

Dacă spectacolul din 1986 - avându-i în distribuţie pe Ion Haiduc, Traian Buzoianu, Larisa Stase Mureşan - era unul estetizant, cu o scenografie de excepţie, semnată Emilia Jivanov, cel actual, realizat la Teatrul Nud din Timişoara,  este mai auster, valorificând la maximum  arta actorului.

Din distribuţia actuală fac parte Claudiu Bleonţ, Dorin Andone, Irina Ivan. “Aşa cum o spune şi denumirea «nud» , teatrul Nud îşi propune să pună accent pe munca actorului, nu pe decor,  spectacol vizual sau muzici urlătoare. «Moda este ceva la care apelezi atunci când nu ştii cine eşti», după cum bine ştiţi. Am refăcut acest spectacol într-o variantă mai simplificată şi mai scurtă decât cea propusă în perioada comunistă, de aproximativ o oră şi douăzeci de minute”, a precizat regizorul Ioan Ieremia.

“Ca toate piesele lui D.R. Popescu, şi aceasta are două titluri. Denumirea actuală, «Vinerea Verde», este alta decât cea de dinainte de 1989. Atunci i-am spus  «Dalbul pribeag» pentru că ipocrizia cenzurii comuniste mi-a interzis să-i spun «Vinerea Verde». Dintr-un motiv care astăzi pare hilar: tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu folosea pe biroul ei de lucru mape verzi şi vezi-Doamne, această denumire ar fi fost o aluzie la tabuurile de la cabinetul doi.

Apoi, spectacolul în sine, cu un limbaj uşor licenţios care zgâria urechile cenzurii, vorbea despre viol, despre lucruri despre care atunci se vorbea în şoaptă”, a mai declarat regizorul. “Vinerea Verde” este o colaborare a Teatrului Nud (primul teatru particular din Timişoara înfiinţat în 1990)  cu Teatrul de Comedie din Bucureşti,  cu finanţare ARCUB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite