Viitorul accelerează imaginaţia creatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polimeri electroconductori şi învelişuri solare aeroeficiente. Asta visează creatorii de automobile.

Cum va arăta lumea sportului auto în 2025? La această întrebare au încercat sa răspundă nouă firme de design din California, înscrise în competiţia L.A. Design Challenge, desfăşurată la sfârşitul lunii noiembrie, în Oraşul Îngerilor.

Tema concursului: Motorsport 2025. Proiectanţii au avut ca temă un automobil sportiv, cu propulsor revoluţionar care să dea o faţă nouă curselor auto din viitor. Au luat parte la concurs echipele studiourilor Audi, BMW, GM, Honda, Mitsubishi, Mercedes-Benz, Toyota, Volkswagen şi Mazda.

Mazda Kaan

Conceptul KAAN realizat de Mazda a obţinut primul loc în competiţia L.A. Design Challenge. Proiectul este o reuşită datorită viziunii avangardiste ce rupe aproape orice legătură cu tehnologiile cunoscute şi cu soluţiile aplicate până în prezent. În viziunea proiectanţilor, automobilul cu trei roţi va rula pe o suprafaţă specială. Aceste suprafeţe vor fi pavate cu polimeri electro-conductori, care transmit energie pneurilor electrice. Maşina va putea accelera în aceste condiţii până la 400 km/h.

Formula Zero Racer

Denumit „Formula Zero Racer”, competiţia viitorului este realizată astfel încât să cuprindă emoţia Formulei 1, dinamica bobului şi eficienţa yachtingului. Formula Zero va face parte din revoluţia verde a Formulei 1 şi va avea un “înveliş” solar aeroeficient, un motor electric şi o pânză rigidă aerodinamică. Formula Zero Racer va concura pe piste abrupte, transparente, permiţându-le spectatorilor o perspectivă mai clară asupra acţiunii - chiar de dedesubtul ei.

BMW Salt Flat

Dezvoltat de centrul BMW Group Designworks USA, BMW Salt Flat este un automobil care funcţionează cu hidrogen. Deviza bavarezilor este: „nu aştepta circumstanţe extraordinare pentru a face lucruri bune; încearcă să te foloseşti de situaţiile comune”. Partea din spate a maşinii, în forma unei lămpi roşii, se aprinde dacă apa aruncată în urma procesului de combustie nu este pură.

Honda The Great Race 2025

Japonezii de la Honda au conceput o cursă în jurul Globului care să se desfăşoare în 24 de ore. În memoria Marii Curse­  din 1908, în care 17 concurenţi au străbătut 22.000 de mile, de-a lungul a trei continente. Cursa viitorului imaginată de japonezi va avea loc în America, pe uscat, pe apă, în Asia şi în aer, deasupra Europei. Vehiculul imaginat este dotat cu sonar-ecolocaţie capabil să detecteze modificările din mediul înconjurător.  

Audi R25

R25 este maşina celor de la Audi, proiectată special pentru circuitul de la Le Mans. Audi R25 a fost concepută de centrul de design Volkswagen-Audi Design Center şi utilizează combustibil bio sintetizat din alge, dar încorporează şi un motor electric care funcţionează cu baterii ce se încarcă wireless. Cockpitul este dotat cu camere HD care transmit imaginile în aşa fel încât telespectatorul să trăiască pe viu senzaţiile cursei.

Volkswagen Bio Runner

Un „off-road”-er pur au conceput cei de la Volkswagen­-Audi Design Center din California, inspiraţi de cursele Baja 1000. Pilotul controlează cele patru roţi cu ajutorul celor patru membre.

Mitsubishi MMR25

Este unul dintre cele mai spectaculoase concepte prezentate la concurs. Cele  patru roţi sunt alcătuite la rândul lor din opt rulouri omnidirecţionale care permit maşinii să se deplaseze pe orice teren. De asemenea, maşina îşi poate schimba cu foarte mare uşurinţă direcţia, indiferent de sensul de mers.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite