Vacanţă în Tenerife, visul căutătorilor de plaje fierbinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, zece milioane de turişti trăiesc în „Insula Eternei Primăveri“ un amestec de senzaţii în care încap plimbări prin pădurile tropicale, magazine ţanţoşe ale marilor designeri, „decorate” cu discounturi irezistibile, sangria, paella, party-uri de pomină, şi, desigur, plaje vulcanice.

Cu o altitudine de 3.718 metri, Pico del Teide, cel mai înalt munte din Spania, înconjurat de un relief care-ţi dă fiori şi impresia că ai aterizat pe Lună, este ceea ce face ca Tenerife să se ridice cu mult deasupra celorlalte insule din Canare. Stâncile vulcanice au culori intense, care-ţi transmit emoţii şi mai puternice, mai ales dacă ai noroc să prinzi o zi însorită şi vezi toate insulele vecine. Cel mai bine se observă La Gomera, descoperită demult de Columb.

Tehnic sau geografic, insula face parte din teritoriul Spaniei, deşi poziţionarea sa în Atlantic, la doar 100 de kilometri de coasta africană, vine cu o bază culturală, istorică şi chiar turistică diferită. Şi e o utopie a iubitorilor naturii, un paradis al shopping-maniacilor, un vis al căutătorilor de plaje fierbinţi... Fierbinte e, de fapt, un cuvânt prea moale pentru o plajă cu nisipul vulcanic şi negru, în toiul verii, căci nu prea poţi să faci un pas desculţ decât dacă te-ai născut fachir. Dar asta face parte, până la urmă, din farmecul de neegalat al acestei destinaţii.

Plantaţii de banane şi golfuri stâncoase

Aproape jumătate din pământul de pe Tenerife este protejat de guvernul spaniol, care doreşte să conserve pădurile de pini, câmpiile cu flori sălbatice, stâncile care plonjează direct în mare, craterele vulcanice şi, desigur, deseori înzăpezitul Teide. Cu plantaţii verzi de banane, o coastă extra-ridată şi golfuleţe stâncoase incredibil de frumoase, nordul este contrastant când pleci din sudul uscat, destul de neted, cu staţiuni zgomotoase.

Tot în nord veţi găsi şi cele mai interesante oraşe, cum ar fi fermecătoarea capitală Santa Cruz sau liniştitul orăşel Garachico. Dar tot în afara oraşelor veţi avea mult mai multe activităţi de făcut, de pildă plimbări, căţărări, ciclism, călărit, ca să nu mai vorbim de priveliştile minunate pe care le veţi descoperi când veţi trece peste văile largi sau peste apa cristalină a oceanului.

Parcul Naţional de la poalele muntelui Teide atrage numeroşi turişti

image

Teide, un fel de emblemă a insulei, se poate vedea aproape din orice parte te-ai afla. În Guanche, limba indigenilor, numele muntelui înseamnă iad şi se referă la natura sa vulcanică. Vârful şi împrejurimile lui au devenit Parc Naţional în 1954. Dacă doriţi să faceţi un tur gratuit, puteţi suna la biroul Parcului Naţional (găsiţi un număr în broşurile de la hoteluri) ca să faceţi o rezervare.

Sau mergeţi pe cont propriu, dar numai după ce întrebaţi care sunt traseele cele mai spectaculoase şi luaţi o hartă unde acestea sunt însemnate şi monitorizate. În vârful muntelui ajungeţi cu o telecabină. Veţi sta la coadă preţ de jumătate de oră şi veţi plăti cam cinci euro. Luaţi la voi o geacă de vânt sau un hanorac, pentru că temperaturile sunt destul de scăzute, în jur de 12-15 grade Celsius. A doua atracţie ar fi Parcul Loro.

E una dintre cele mai turistice acţiuni pe care le puteţi face în Tenerife, dar chiar veţi fi surprinşi de acest parc zoo. Jungla şi habitatele animalelor sunt perfect recreate, în plus, se laudă cu cel mai mare delfinariu din lume, cu cea mai mare colecţie de papagali, cu unul dintre cele mai moderne acvarii şi cu un show al orcilor super-spectaculos. Nu rataţi „Planet Penguin", un adevărat habitat al pinguinilor, aflat la subsol, unde o stâncă imensă e acoperită cu zăpadă şi apă de mare. Loro Parque se află în Puerto de la Cruz, un orăşel pe care-l găsiţi pe drumul către capitala Santa Cruz. Intrarea în parc costă aproximativ 30 de euro.

Magazine fără taxe

Santa Cruz, unul dintre cele mai aglomerate porturi spaniole, este un oraş cosmopolit, cu o arhitectură originală, caracteristică Canarelor, promenade umbroase, felinare stradale romantice, teatre istorice, castele vechi, o viaţă de noapte tentantă, magazine aţâţătoare şi o agendă culturală diversă, plină de festivaluri şi muzee.

Auditorio de Tenerife este o clădire care seamănă destul de bine cu un imens val alb, strălucitor, fără pereche. Aici cântă Orchestra Simfonică din Tenerife. Teatro Guimera, declarat Monument Istoric şi Artistic, găzduieşte spectacole deosebite. Cât despre muzee, acestea sunt pentru toate gusturile: Muzeul Artelor, Muzeul Naturii şi al Omului, Centrul Fotografic, Muzeul Militar Almeida etc.

Un mod grozav de a intra în atmosfera oraşului e o plimbare în Plaza de Espana, un fel de „buric" al pământului tenerifean, locul unde se întâmplă lucrurile şi se întâlnesc oamenii. Punctul de plecare într-o excursie de shopping de neuitat este Mercado de Nuestra Senora de Africa, pe Calle San Sebastian. Toate marile magazine au reprezentanţe pe această stradă şi în jurul acestei pieţe, iar politica ademenitoare de tax-free transformă locul într-un pelerinaj turistic etern.

În plus, pe lângă Turnul cu ceas găsiţi tot felul de galerii cu produse de artă. La polul opus se află Plaza de Principe de Asturias, un loc încântător, romantic şi liniştit. Trebuie să vedeţi neapărat şi Catedrala Iglesia de la Concepcion, nu doar pentru lucrătura ei de lemn complicată şi balconul tipic în Canare, ci şi pentru că este cea mai veche biserică din Santa Cruz.

Locul unde se termină lumea

La ora siestei vă puteţi relaxa pe ţărmul străjuit de clădiri multicolore

image

Cum spuneam, de la plantaţiile imposibil de verzi de banane, la rocile vulcanice adormite şi golfurile liniştite cu plaje de nisip negru, Tenerife întruchipează esenţa frumuseţii naturale. Los Gigantes (Uriaşii) este un alt loc de neratat. Îl găsiţi în Puerto de Santiago. Los Gigantes sunt, de fapt, nişte stânci înalte şi drepte ca un perete. În zonele lor cele mai impunătoare, măsoară între 500 şi 800 de metri. Homer şi Virgiliu au spus că aici este locul unde se termină lumea.

În secolul al XVIII-lea, locuitorii s-au folosit de Los Gigantes pentru a arunca cu stânci în navele britanicilor. Dacă priviţi din vârf către apa Atlanticului, vă veţi da seama că metoda a fost o formidabilă tactică defensivă.

Cei mai mulţi români ajung în partea sudică a insulei, în Los Cristianos şi Las Americas, staţiuni cu hoteluri cochete şi o viaţă de noapte agitată. Nu uitaţi să purtaţi ochelari când poposiţi prima oară în Tenerife! Aveţi nevoie de ei nu doar ca protecţie solară, dar şi ca accesoriu în barurile şi discotecile cu neoane obositoare, unde se aude muzica celor mai buni DJ internaţionali.

Resorturile cu piscine colosale şi bufeturi unde se mănâncă demenţial au luat locul unei coaste cu sate pescăreşti liniştite, transformându-se într-o uzină care produce foarte mulţi bani. Plajele sunt fabuloase, mari şi albe, graţie nisipului importat din Sahara. Aici veţi mânca cea mai bună supă de peşte şi fructe de mare, şi, desigur, cea mai grozavă paella, la care se potriveşte perfect o halbă de sangria!

Sejururi în Tenerife

Un pachet de şapte nopţi în Las Americas, la Hotel Udalla Park, 3 stele, costă de la 555 euro/persoană. Tariful include transportul cu avionul, transferurile şi asistenţa turistică, prin agenţia Cocktail Holidays.

Un concediu de o săptămână la Puerto de la Cruz, în Hotel Sol Puerto de la Cruz, 4 stele, costă de la 625 euro/persoană, în preţ fiind incluse transportul cu avionul, transferurile, demipensiune, asistenţă turistică, prin Prestige Tours.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite