„Uriaşul din Carpaţi“ a învins moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul la aruncarea greutăţii, Gheorghe Guşet, a primit un rinichi nou, după luni de suferinţă. Gheorghe Guşet a fost supus, sâmbătă, unei intervenţii de transplant de rinichi la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

După ce de trei ori nu i-au fost compatibile organele, pentru a patra oară într-o jumătate de an, rinichiul unui donator din Bucureşti s-a potrivit perfect pentru atletul Gheorghe Guşet. Zălăuanul a venit la Cluj cu maşina pe locul şoferului, alături de soţia lui, Lidiana, refuzând transportul cu salvarea. “Nu i-a venit să creadă când ni s-a spus că este compatibil”, povesteşte Lidiana Guşet.

După patru ore, cât a fost ţinut pe masa de operaţie, rinichiul sportivului a început să funcţioneze. Imediat, acesta a fost transferat la Secţia de Terapie Intensivă, unde urmează să rămână aproape două săptămâni.

A aflat diagnosticul de ziua lui

“Uriaşul din Carpaţi cu braţe de fier”, aşa cum era supranumit, suferea de insuficienţă renală din luna mai. A aflat diagnosticul chiar de ziua lui, pe 28 mai, după ce slăbise 6 kilograme într-o săptămână, perioadă în care se antrena pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. 

De la 147 de kilograme, înainte de operaţie, cântărea 117 kilograme, iar timp de două săptămâni a fost nevoit să facă dializă. Pentru fostul multiplu campion naţional şi balcanic la aruncarea greutăţii, aflarea diagnosticului a însemnat şi sfârşitul carierei de sportiv.

“Nici vorbă să mai facă sport. Nici nu mai vreau să aud de aşa ceva. Voiam să avem şi noi, în sfârşit, o viaţă normală, să simţim că trăim, când am primit lovitura vieţii. O să fie probabil antrenor”, mărturiseşte soţia, Lidiana, şi ea antrenoare alături de soţul ei la CSM Armătura Zalău.   

Transplantul cu numărul o mie

Transplantul de rinichi al lui Gheorghe Guşet este cu numărul o mie la Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) Cluj-Napoca. Număr cu noroc, mai ales că, după nici trei ore de la intervenţie, fostul campion şi-a sunat soţia să o întrebe unde este.

“Timp de 13 ani am stat despărţiţi o singură lună, în rest toate lucrurile le-am făcut împreună”, povesteşte Lidiana. “Faptul că a fost sportiv l-a ajutat, în sensul că are un organism sănătos, destul de puternic, încât să lupte”, spune medicul Dan Luscalov, coordonatorul regional de transplant din cadrul IUTR Cluj-Napoca. Gheorghe Guşet a obţinut locul întâi la Jocurile Francofoniei din 1994, a fost campion naţional la aruncarea greutăţii între anii 1990-2007 şi de 16 ori campion balcanic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite