Ultima bătălie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lewis Hamilton are prima şansă în faţa lui Felipe Massa înaintea ultimei reprezentaţii din Formula 1 2008, cea din Brazilia. Britanicul are şapte puncte avans şi doar un dezastru l-ar putea împiedica să piardă titlul mondial la piloţi.

Dacă anul trecut a ratat şansa de a deveni primul pilot din istoria Formulei 1 care câştigă titlul în anul său de debut, Lewis Hamilton este acum în pole position pentru victoria supremă. La 23 de ani, britanicul are mari şanse să devină cel mai tânăr campion F1 din istorie, precedentul record aparţinându-i lui Fernando Alonso, care în momentul în care şi-a adjudecat titlul din 2005 avea 24 de ani şi 59 de zile.

Cele şapte puncte avans pe care Hamilton le are în faţa lui Felipe Massa se pot dovedi mai mult decât suficiente dacă britanicul reuşeşte să se menţină în vârful plutonului la Interlagos. Practic, orice clasare de la locul 5 în sus îi asigură lui Hamilton titlul chiar dacă Massa câştigă cursa de duminică.

Dacă Hamilton va termina pe locurile 7 sau 8, atunci adversarul său direct în lupta pentru supremaţie va trebui să câştige neapărat cursa pentru a deveni campion mondial. În cazul unui abandon al britanicului sau al unei clasări în puncte, el va trebui atunci să spere la o clasare a lui Felipe Massa mai jos de locul al doilea.

Egalitatea la puncte l-ar avantaja pe Massa

Există şi două situaţii limită în care cei doi piloţi ar termina la egalitate de puncte şi unde intervin criteriile de departajare. Prima ar fi clasarea lui Hamilton pe locul şase cu Massa învingător. Cu 97 de puncte fiecare, brazilianul ar fi în avantaj deoarece ar înregistra al şaselea succes din 2008 faţă de numai 5 câte ar avea Hamilton.

A doua situaţie ar fi: Hamilton pe 8 cu Massa pe locul doi. Cei doi ar avea 95 de puncte, ar fi egali la numărul de victorii, câte cinci, dar Massa ar fi mai bun la podiumuri cu un loc 2 în plus faţă de Hamilton. Atmosfera de la Interlagos este în momentul de faţă singurul avantaj pe care Felipe Massa îl are faţă de Hamilton.

Peste 100.000 de fani sunt aşteptaţi să îl încurajeze pe primul pilot brazilian care ar putea câştiga un campionat mondial de Formula 1 după succesul lui Ayrton Senna în 1991.

Hamilton: „suporterii te susţin, dar te şi obligă“

“Cu siguranţă, fanii din Brazilia îl vor propulsa şi mai mult pe Felipe”, spunea Lewis Hamilton după ultimul mare premiu, cel din China. “Ştiu ce am simţit eu atunci când am câştigat Marele Premiu de la Silverstone, cât de mult a însemnat aprecierea mulţimii”, a mai menţionat pilotul britanic, care a avertizat însă că prezenţa fanilor poate crea şi o anumită presiune.

Directorul de la Ferrari, Stefano Domenicali, este încrezător în evoluţia lui Felipe Massa în faţa propriilor fani. “Sunt convins că Felipe va fi mult mai relaxat acum. În ultima cursă a avut o presiune mai mare asupra sa deoarece ştia că Hamilton poate deveni campion înainte de Interlagos. Acum însă ştie exact care sunt şansele sale”, a declarat bossul scuderiei italiene.

Hamilton versus Massa

Statistică  Hamilton  Massa

Curse....................17      17
Abandonuri.........1    2
Pole Position.......7    5
Victorii..................5    5
Locuri 2.................2    2
Locuri 3.................3    2
Puncte................94     87

Contre în Japonia

Cel mai fierbinte duel între cei doi a avut loc în Japonia, unde Massa l-a acroşat pe Hamilton, provocând ieşirea acestuia în decor. Ambii piloţi au fost penalizaţi pentru stilul agresiv, britanicul având un duel asemănător cu Raikkonen. Hamilton l-a acuzat atunci pe Massa de intenţie, în timp ce brazilianul a negat vehement acest lucru, răţoindu-se la ziariştii britanici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite