Uitat de lume pe atolii Maldivelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o juma de zi distanţă de zbor de un Bucureşti cenuşiu te aşteaptă calmul imperturbabil şi îngrozitor de umed al atolurilor. Bungalourile cochete, destul de spartane, lipsite de multe

La o juma de zi distanţă de zbor de un Bucureşti cenuşiu te aşteaptă calmul imperturbabil şi îngrozitor de umed al atolurilor.

Bungalourile cochete, destul de spartane, lipsite de multe facilităţi moderne, unele cocoţate chiar deasupra oglinzii de apă, te fac să uiţi de civilizaţie. Umiditate sufocantă! E prima senzaţie pe care o ai când ajungi în Kuredu, principala insulă turistică a arhipelagului.

Suspendat în căsuţele construite la câţiva metri de ţărm, deasupra apei ca un cleştar, uiţi de zbuciumul lumii din care tocmai ai venit. Apă, cer, un soare care te arde viclean şi te moleşeşte neîndurător, nisipul alb ca miezul unui cocos şi palmierii sub care te tolăneşti savurând liniştea. Un sanatoriu de cinci stele, nerecomandat diabeticilor sau celor care au probleme cu greutatea.

Mâncare la discreţie, însă majoritatea felurilor de mâncare sunt dulci şi au în compoziţie invariabil cocos sau curry, plus sau minus alte câteva mirodenii locale. Sunt însă şi o mulţime de alte preparate (majoritatea din peşte şi fructe de mare) care ar înnebuni orice gurmand din oricare colţ al lumii. Un corn al abundenţei - mai ales la micul dejun - care contrastează cu sărăcia localnicilor.


"Prizonier" printre insule


Ca să "evadezi" de pe atolii pe care ai fost cazat pe insulele mai mari trebuie să plăteşti separat un barcagiu cu un preţ ce echivalează cu numărul de stele care se văd seara pe cer. Din noiembrie, până în martie-aprilie
sezonul de vară australă oferă cea mai bună perioadă, după care care încep nesfârşitele ploi ecuatoriale. Un "beach bungalow" are în general o suprafaţă de 30mp, baie cu apă rece-caldă, terasă cu masă şi şezlonguri.

În cameră, aer condiţionat şi ventilator uriş agăţat în tavan, un pat imens, şifonier, măsuţă, fotolii, o altă măsuţă cu o cafetieră cu câteva ceşcuţe şi, singura legătură cu lumea, o combină. Pentru un european, primul contact cu baia este un şoc: wc-ul, duşul şi chiuveta erau acoperite, dar sunt oarecum în aer liber, iar în faţă au o mică grădină.

Pe insula principală se află şi teren de golf, tenis, caiacuri, wind surf, centru de scuba diving (aproximativ 500$ pe zi, cu echipamentul lor), câteva restaurante à la carte (cu plata) şi câteva baruri. Atracţia principală a arhipelagului este însă divingul şi snorkelingul.

Insula are două plaje: o plajă ce intră mult în mare, cu nisip fin, presărată din loc în loc cu formaţiuni coraliere animate de peşti multicolori şi o plajă mai îngustă, din pietriş ascuţit provenit din măcinarea coralilor şi pe care nu se poate merge decât încălţat.

Zona mişună de rechini de mici dimensiuni, inofensivi, care se zbenguie atraşi de turişti. Principala distracţie a serilor sunt barurile şi prieteniile fără frontiere legate după câteva cocktailuri exotice preparate de barmanii arşi
de soare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite