Tweed pentru zile răcoroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fustele, pantalonii cu pense şi mantourile croite din tweed şi-au făcut apariţia în colecţiile de modă pentru iarna aceasta, iar tendinţa promite să revină şi sezonul următor.

Trenciul care a atras atenţia la prezentarea colecţiei de toamnă-iarnă 2009-2010 de la Burberry Prorsum nu era făcut nici din piele, nici din gabardină sau velur, ci din lână pieptănată, ţesătură cunoscută de obicei sub numele de ­„tweed". Acest mateial călduros, care provine direct din Scoţia, a sedus creatorii, care au decis să îl readucă la zi.

Dacă până la Coco Chanel tweedul aparţinea exclusiv garderobei masculine, el şi-a făcut o apariţie trecătoare în universul feminin datorită sacourilor de taior pe care creatoarea le-a conceput în 1954. De atunci, această stofă - al cărei nume vine de la verbul „to twill", care înseamnă „a încrucişa", făcând referinţă la modul de ţesere a lânii - revine regulat să alimenteze inspiraţia designerilor.

Fuste mini cu talie înaltă

Sezonul acesta, în tendinţa tweed s-au observat două mari curente, unul care încerca să reinventeze moştenirea Chanel adăugându-i un aer rock‘n-roll şic şi uşor boem, şi celălalt care miza mai mult pe genul preppy.Principala reprezentantă a primului curent a fost, fără îndoială, Isabel Marant, care pare să-şi fi propus să facă din tweed ţesătura-fetiş pentru pariziene. În colecţia sa de toamnă-iarnă 2009-2010, creatoarea franceză a acordat un loc de frunte lânii ţesute.

Ea nu s-a mulţumit să includă sacourile tip Chanel în ţinutele sale obişnuite, ci a creat fuste mini cu talie înaltă, blazere, haine şi sacouri cu umeri înălţaţi din tweed. De atunci, nimic nu este mai la modă decât să renunţi la miniul din piele în favoarea unei fuste din tweed rosé, pe care să o porţi cu tricotaje largi, cizme rock şi un pardesiu masculin.

Şi dacă ne îndoim cumva că tweedul va rezista în timp în moda feminină, e de-ajuns să ne uităm la colecţia primăvară-vară 2010 de la Isabel Marant ca să ne dăm seama că tendinţa va fi prezentă pentru mai mult timp. Şi, având în vedere că mărci franceze ca Sandro sau Maje se inspiră adesea din colecţiile Marant, putem crede că folosirea ţesăturii se va generaliza printre tinerii designeri, scrie site-ul Tendances-de-mode.com.

Stilul gentleman cowboy

În paralel, Marc Jacobs propune prin linia sa secundară de îmbrăcăminte, Marc by Marc Jacobs, o interpretare a tweedului pentru frigul din New York. Pentru el, pantalonii cu pense, purtaţi cu cizme călduroase, fac casă bună cu sacourile strânse pe talie, alăturate unor şaluri mari. Pentru a reinterpreta pantalonii bărbăteşti americani de pe vremea bunicilor într-un stil de gentleman cu influenţe cowboy, aceştia au fost croiţi cu talie înaltă şi se poartă rulaţi la glezne (sau cu şosete deasupra), cu un pulover fin retro sau o cămaşă largă albă prinsă în pantaloni. În ­rest, nu ezitaţi să asociaţi tweedul cu fulare lungi imprimate, legate aproape de gât, pălării de fetru, etole de blană şi culori vii.

În fine, cei mai potriviţi pantaloni sunt cei cu pense masculine, variantele cu croială mai feminină fiind lăsaţi deoparte în 2010. Sacourile au talie înaltă, strânsă cu o centură lată din piele, iar mantourile au lungime trei sferturi, ca cele din colecţia Christopher Bailey. Iar pentru o versiune mai modernă a ţesăturii din lână nu trebuie ignorată fusta de lungime medie şi pantalonii 7/8. Iar la primăvară, fustele mini şi şorturile largi din tweed se vor afla la ele acasă în garderobele femeilor, potrivit Tendances-de-mode.com.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite