Teatru pe ruta Orient Express

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatre din şase ţări vor prezenta spectacole pe teme feroviare în gări de pe ruta celebrului Orient Express. În România, caravana ajunge miercuri în Gara Băneasa, cu opriri şi la Craiova şi Timişoara.

Un proiect internaţional inedit, „Teatru Orient Express” a reunit dramaturgi din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovacia, Italia şi Germania, care au scris texte având ca temă principală trenul, puse în scenă de teatre din respectivele ţări.

Căile Ferate din Turcia au pus la dispoziţie un tren special, cu un vagon transformat într-o scenă complet funcţională, care porneşte din Istanbul, punctul terminus al liniei feroviare Orient Express, cu „opriri teatrale” pentru reprezentarea spectacolelor în 13 gări de pe teritoriul ţărilor participante.

Personaje din universul gărilor

România este reprezentată în proiect de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, care va prezenta piesa „Occident Express”­ de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Boureanu. Textul este scris special pentru teatrul craiovean şi va fi prezentat în premieră absolută miercurea viitoare, pe 27 mai, ora 20.30, în gara Băneasa din Bucureşti.

Piesa vorbeşte despre tren ca o parte importantă în istoria românilor în ultimul secol, care a câştigat importanţă în picturile, visurile şi vieţile noastre, la fel cum calul şi căruţa aveau în trecut.

Cei şase actori (Geni Macsim, Adela Minae, Raluca Păun, Dragoş Măceşanu, Ştefan Mirea şi Marian Politic) întruchipează universul pe care îl întâlnim frecvent în gări: orbi, prostituate, foşti deţinuţi, emigranţi, cerşetori, ţigani, americani, străini, funcţionari, vameşi, mame, taţi, copii, profesori sau doctoranzi, iar scenele jucate par clişee ale vieţii cotidiene.

Călătoria unui ursuleţ de pluş

Trenul proiectului „Teatru Orient Express” va avea opriri în Gara Băneasa din Bucureşti (27 şi 28 mai), în Gara din Craiova (29 şi 30 mai) şi în Gara Timişoara Nord (31 mai şi 1 iunie), când se vor juca piesa lui Vişniec, „Ex-Press” de Şirin Aktemur Toprak, produsă de Teatrul de Stat din Turcia, şi „80 Tage, 80 Nächte” („80 de zile şi 80 de nopţi”) de Soeren Voima, o producţie Schauspiel Stuttgart din Germania.

Aceasta din urmă redă călătoria unui ursuleţ de pluş fabricat în România pentru piaţa germană, care se crede nativ din Germania şi îşi bate joc de muncitori. Aceştia îl blesteamă să călătorească 80 de zile înainte de a ajunge la destinaţie. Intrarea va fi liberă la toate spectacolele jucate pe teritoriul României. Rezervările se pot face la ArCuB, agenţia de bilete a Teatrului „Marin Sorescu” şi Teatrul Naţional din Timişoara.

Caravana teatrală va mai opri apoi în Novi Sad (Serbia), Zagreb (Croaţia), Ljubljana şi Nova Gorica (Slovenia), Freiburg (Germania), iar destinaţia finală va fi Stuttgart, unde toate producţiile vor fi reunite în Festivalul „Teatru Orient Express”, între 9 şi 19 iulie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite