VIDEO Spectacol pe o jumătate de bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic nu e mai complicat decât să pedalezi pe o singură roată fără să cazi şi, în acelaşi timp, să joci baschet, hochei sau handbal. Dar tinerilor le place la nebunie noua distracţie pe care au scos-o de sub cupola circului, transformând-o în sport extrem.

Pe orice alee asfaltată din spatele blocului, într-o curte cu iarbă sau chiar de-a lungul unui traseu montan, sportivul cu unicicletă îşi poate găsi cu uşurinţă un prilej de antrenament. Dar nu e deloc uşor. Simpla menţinere a echilibrului pe o roată este o performanţă, la care se pot adăuga apoi o mulţime de „figuri" precum urcatul scărilor, mersul pe balustradă sau chiar salturile şi sporturile de echipă. Ceea ce rezultă se numeşte uniciclism. Prima competiţie în care artiştii mersului pe o roată s-au întrecut „în figuri" a fost organizată în California, în 2004, şi s-a numit „Weekendul uniciclismului din California".

Câştigătorul întrecerii a fost francezul Xavier Collos. Mult mai cunoscute şi mai vechi sunt însă campionatele mondiale de ciclism pe o roată, aşa-numitele UNICON (Unicycling Convention), organizate de Federaţia Internaţională de Uniciclism, care însă nu admite orice fel de probe şi îşi desfăşoară concursurile după un regulament. Primul campionat mondial a fost organizat în 1984 la Syracuse, New York, Statele Unite. Aceste campionate se ţin însă doar o dată la doi ani, astfel încât ediţia pentru anii 2009/2010, care a avut loc între 27 decembrie şi 7 ianuarie la Wellington, în Noua Zeelandă, a fost abia a 15-a.

Competiţiile acestui sport pe o roată au devenit an de an mai diverse, astfel încât acum includ o mulţime de curse şi întreceri pe echipe. Cursele standard de viteză pe o roată au loc pe distanţe variate: de 100, 400 şi 800 de metri, orecum ca la alergările atletice. Există însă şi probe de rezistenţă, precum cea de 10 kilometri sau maratonul (care chiar are 42 de kilometri!), precum şi curse formate doar din salturi de 30 sau 50 de metri, care au ca probe speciale cursele într-un picior.

Baschet cu alte reguli

Dintre sporturile pe echipe care se pot practica mergând pe unicicletă au reuşit să se impună baschetul, hocheiul şi handbalul. În baschetul pe o roată regulile sunt cele cunoscute, fiecare jucător fiind obligat să dribleze în timp ce înaintează, dar un coş nu este valabil decât dacă este înscris de un jucător urcat pe unicicletă. Cele mai bune echipe din lume sunt cele din universităţile americane Berkeley, Detroit, Phoenix, Minneapolis şi Toronto. În afara Statelor Unite, echipe naţionale de baschet pe unicicletă mai au Elveţia, Germania şi Puerto Rico, aceasta din urmă fiind una dintre cele mai bune echipe, câştigătoare a mai multor campionate din ultimul deceniu.

La hochei, cele mai active ligi pe unicicletă sunt cele din Germania, Elveţia şi Marea Britanie. Sportul e practicat în săli obişnuite de sport care au bariere din placaj în loc de mantinele, iar cicliştii au crose ca la hochei şi lovesc o minge de tenis de câmp, în loc de puc.
Handbalul pe unicicletă este un fel de baschet răsturnat, întrucât mingea - care este exact cea de la handbal - se aruncă într-un cerc aşezat vertical, la 1,8 metri înălţime de sol şi nu există portar. Această variantă de baschet cu un coş mai mare, plasat însă perpendicular pe sol, a fost inventată de un grup de polonezi din localitatea Chrzelice, prin anii '70.

image

Elevii săraci devin uniciclişti şi pentru că pot obţine burse universitare

Adrenalină pe Golden Gate

În acest sport nu există premii în bani, dar cei care se clasează în primii cinci la orice probă câştigă sponsorizări pentru echipament şi sumele necesare pentru deplasările la competiţii. În schimb, sportivii sunt solicitaţi adeseori să ofere mici spectacole pentru petreceri private în aer liber care, cel puţin în Statele Unite şi Elveţia, se plătesc cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro.

Ca dovadă că unicicleta îi fascinează pe spectatori, un pilot irlandez al companiei Virgin Atlantic, care se ţine bine pe unicicletă, şi-a propus să câştige o sumă importantă pentru o fundaţie caritabilă doar plimbându-se cu unicicleta pe podul Golden Gate din San Francisco. Proba, care va avea loc pe 23 iunie anul acesta, este mai complicată, pentru că include şi „rezolvarea" a zece cuburi Rubik, dar Adrian Leonard, în vârstă de 42 de ani, e convins că va intra în Cartea Recordurilor.

El va fi ajutat de doi copiloţi, Bill Perrins şi Al Megaw, care îi vor da cuburile şi îi vor avertiza pe trecători, pentru a evita accidentele. „Pare o nebunie. Ştiu. Dar nu este. Am învăţat cu greu să merg pe unicicletă, dar acum este una dintre cele mai mari plăceri ale mele. Mersul pe o roată te obligă să fii alert, să-ţi dezvolţi simţul echilibrului şi îţi asigură doza necesară de adrenalină fără prea multe riscuri", spune Leonard.

Echipament şi condiţii

image

Hocheiul se joacă în sălile de sport, cu o minge de tenis în loc de puc

Pentru acest sport e nevoie de mănuşi şi bandaje pentru încheieturi, mâinile şi gleznele fiind cele mai grav afectate de căzături, apărători pentru coate şi genunchi, cască de protecţie, pantaloni speciali pentru uniciclism.

Cei care doresc să participe la astfel de competiţii trebuie să ştie că există un regulament internaţional care prevede norme de arbitraj şi condiţii minime de admitere în concurs, precum şi descrierea regulilor fiecărei probe. Varianta în limba engleză a regulamentului, emisă în decembrie 2009, e disponibilă la adresa http://iufinc.orgfilesIUF_Rules_2010_english.pdf.

Uniciclişti celebri

- Mika Häkkinen, renumitul campion din Formula Unu;
- Donald Rumsfeld, fostul Secretar al Apărării din Statele Unite, care a povestit soldaţilor că a învăţat să meargă pe unicicletă pentru a-şi dezvolta simţul echilibrului;
- Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange şi Mark Owen, membrii formaţiei „Take That", care au realizat un videoclip cu melodia „Said It All" mergând pe uniciclete în arena unui circ.
- John Foss, deţinătorul celor mai multe recorduri cu unicicleta;
- Kris Holm, inventatorul „MUni", ciclismul pe o roată montan;
- Ryan Woessner, campionul mondial la uniciclism, stilul liber;
- Rupert Grint, actorul care în seria „Harry Potter" l-a interpretat pe Ronald Weasley;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite