Serena, fără reţineri şi inhibiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serena,  fără reţineri  şi inhibiţii
Serena, fără reţineri şi inhibiţii

A pozat goală pentru ESPN. A înjurat şi a ameninţat un arbitru la US Open. Dar de astăzi e din nou numărul 1 în WTA şi joacă tenis la fel ca în perioada de glorie. Faceţi cunoştinţă cu Serena Williams, fata rea din vârful ierarhiei în tenisul mondial, o campioană pe lângă care John McEnroe ar putea fi confundat cu un înger.

Numele ei te duce cu gândul la serenitate, adică linişte, calm. Pentru muzicieni „sereno” înseamnă o abordare senină, luminoasă a partiturii. Serena Williams este însă exact la polul opus.

Pe terenul de tenis apariţia ei este o furtunoasă combinaţie de hip-hop şi rock îndrăcit şi forţă în cel mai pur sens al cuvântului. Nici cariera ei nu a fost altfel, de la cei 240 de dolari, cât a primit pentru prima participare într-un turneu profesionist, în 1995, şi până la cei peste 26 de milioane de dolari adunaţi până în prezent din tenis, record absolut în circuitul feminin.

Stilul ei de joc este departe de a fi calm. Serviciu în forţă (deţine al doilea record de viteză în WTA), lovituri năucitoare de forehand şi backhand şi o explozie incredibilă cu care reacţionează la mingiile adversarului sunt armele ei de temut. Iar reacţiile ei fac parte dintr-un spirit războinic care l-a dat gata până şi pe maestrul de necontestat al ieşirilor nervoase pe teren, John McEnroe, care a declarat, după ultimele întâmplări de la US Open, că nu poate să o apere în niciun fel pentru ce a făcut.

Fata rea, care a revenit de astăzi în vârful ierarhiei tenisului feminin mondial, este însă una dintre cele mai valoroase jucătoare din istoria sportului alb.

Fără trac în faţa granzilor

Serena a debutat în cariera profesionistă în 1995, când a jucat la Bell Challenge, în Quebec, însă abia după doi ani jucătoarea americană a început să fie prezentă în mod regulat la turnee. 1997 a fost anul în care Williams cea mică a început să facă valuri, după ce, la un turneu în Chicago, le-a învins pe Monica Seleş şi Mary Pierce, foste numărul 1 în WTA.

image


Serena era atunci pe locul 304 în lume şi a devenit cea mai slab clasată jucătoare care învinge două adversare din top 10.

Serena nu a avut niciodată trac în faţa jucătoarelor din vârful ierarhiei mondiale, printre victimele sale de la începutul carierei numărându-se şi românca Irina Spârlea.

Cele două s-au întâlnit la prima participare a lui Williams la un turneu de Grand Slam, la Australian Open în 1998, partidă câştigată în primul tur de americancă în faţa româncei, care la acea vreme era cap de serie numărul şase şi se afla în vârful carierei. Tot la Melbourne, în turul următor al aceluiaşi turneu, a avut loc şi prima ciocnire dintre surorile Williams, o rivalitate sportivă de familie care a dominat tenisul mondial în ultimul deceniu.

Record de Grand Slam-uri

Ascensiunea Serenei a început în 1999, an în care a câştigat primul ei titlu de Grand Slam din carieră, la simplu, cel de la US Open.

A devenit atunci doar a doua jucătoare afro-americană care câştiga un turneu de Grand Slam, la simplu, după Althea Gibson în 1958. Cu doar câteva luni înainte, surorile Williams câştigau primul lor trofeu în proba de dublu la Roland Garros, iar Serena atingea, pentru prima oară în carieră, topul primelor 10 jucătoare din lume.

Pentru a domina categoric tenisul mondial, americanca a trebuit să mai aştepte încă trei ani, până în 2002. După ce nu a cedat decât două seturi de-a lungul întregului turneu de la Roland Garros din acel an, şi a învins-o în finală pe sora sa Venus, Serena a fost de neoprit.

Au urmat Wimbledon, US Open şi, la începutul anului 2003, Australian Open pentru o serie impresionantă de patru succese consecutive în turneele de Grand Slam, performanţă reuşită doar de alte cinci jucătoare în istorie. Chiar dacă nu a fost un Grand Slam, deoarece turneele nu au fost câştigate în acelaşi an, mulţi au numit această serie „Serena Slam”.

Nu e mereu favorita publicului

Serena, la fel ca şi sora ei Venus, nu a fost întotdeauna printre cele mai iubite jucătoare de către spectatoriii care vin în arenele de tenis din întreaga lume. De multe ori, tatăl jucătoarelor a acuzat reacţiile publicului dând vina pe rasismul de care dau dovadă fanii.

În 2001, în timpul turneului de la Indian Wells, Serena, în mare formă a ajuns în semifinale, după ce trecuse în sferturi de numărul doi de atunci, Lindsay Davenport. Penultimul act ar fi trebuit să fie o întâlnire între surorile Williams, însă doar cu o oră înainte de meci, Venus a anunţat că se retrage din cauza unei accidentări. Au existat atunci speculaţii că ar fi fost o înţelegere „în familie”, iar spectatorii au huiduit-o pe Serena pe tot parcursul finalei, câştigate în cele din urmă lui Kim Clijsters. De-atunci, familia Williams a boicotat constant turneul american.

Un alt incident a avut loc în 2003, la Roland Garros, acolo unde Serena urmărea să câştige cel de-al cincilea Grand Slam consecutiv. După ce a ajuns lejer în semifinale, Williams a pierdut în faţa belgiencei Justin Henin.

Atât sportiva americană cât şi tatăl acesteia au acuzat câteva gesturi lipsite de sportivitate din partea adversarei, precum şi publicul, care a aplaudat la aproape fiecare greşeală a Serenei. Americanca avea să-şi ia revanşa doar o lună mai târziu când a trecut de Henin în semifinale la Wimbledon, în drumul către al doilea titlu consecutiv pe iarba londoneză.

image

În 2008, Serena (dreapta) a cucerit al doilea titlu olimpic împreună cu sora sa, Venus, după cel din 2000, de la Sydney  Foto: Epa

După trei ani, 2004-2006, în care Serena şi-a ieşit din formă, şi din cauza accidentărilor, ea a reînceput ascensiunea în 2007 la Australian Open. A câştigat pentru a patra oară turneului de la Melbourne deşi nu era cap de serie, fiind situată pe locul 81 mondial. Chiar dacă nu avea să mai atingă vreo finală de Grand Slam, Williams încheia anul pe locul 7.

Revenire spectaculoasă

În 2008 revenea pentru o scurtă perioadă în vârful clasamentului mondial, după victoria de la US Open, dar încheia anul pe locul al doilea în spatele Dinarei Safina. Anul acesta a marcat practic revenirea Serenei Williams la vârf de formă cu victorii la Australian Open şi Wimbledon şi revenirea, de astăzi, în vârful ierarhiei mondiale.

Toate acestea umbrite însă de incidentul de la US Open, care ar putea-o costa mai scump decât se aştepta. Serena nu pare însă prea impresionată şi a mai şocat încă o dată lumea tenisului, pozând pentru a doua oară goală, de această dată în „ESPN Body Slam”, un magazin anual al celebrei instituţii de presă americane.

Uragan asupra unui arbitru

image


Serena Williams s-a dezlănţuit la ultimul turneu de Grand Slam din acest an, cel de la US Open. Frustrarea lui Williams a fost maximă în semifinala cu Kim Clijsters, care, după o pauză de doi ani, a jucat excepţional şi avea să câştige turneul.

În momentul în care Clisters mai avea nevoie de doar două puncte pentru a câştiga meciul, Williams a fost sancţionată cu greşeală de picior la serviciu.

Atunci s-a declanşat uraganul. Serena a început să gesticuleze cu racheta către arbitrul de scaun, să o ameninţe şi să o înjure. „O să-ţi bag ***** ăsta de minge pe gât” au fost cuvintele aproximative ale Serenei. Pentru atitudinea ei a primit de la organizatori 10.000 de dolari amendă, dar pedeapsa ar putea fi şi mai drastică din partea WTA, respectiv 500.000 de dolari amendă şi o suspendare de două turnee de Grand Slam. Asta cu toate că Williams şi-a cerut scuze tuturor.

Serena Williams

Profil

Născută la 26 septembrie 1981
Rezidenţă: Palm Beach, Florida, SUA
Înălţime: 1,75
Greutate: 68 kg
Câştiguri în carieră: 26.547.893 de dolari

Palmares la simplu

11 turnee de Grand Slam:Australian Open: 2003, 2005, 2007, 2009Roland Garros: 2002Wimbledon: 2002, 2003, 2009 US Open: 1999, 2002, 2008
34 de turnee câştigate
442 de victorii şi 96 de înfrângeri

Palmares la dublu

10 turnee de Grand Slam Australian Open: 2001, 2003, 2009 Roland Garros: 1999    Wimbledon: 2000, 2002, 2008, 2009
US Open: 1999, 2009

2 titluri olimpice: Sydney 2000, Beijing 2008
18 turnee câştigate
135 de victorii, 18 înfrângeri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite