Schimbarea parolei, o pierdere de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizatorii le urăsc şi le notează ca să nu le uite. Computerul nu porneşte fără ele şi cere, periodic, schimbarea parolelor. Un grup de experţi susţine însă că efortul e aproape inutil.

Nu există persoană care să utilizeze frecvent un computer şi care să nu fi uitat măcar o dată una din multele parole care i se cer. Pe lângă cea de „utilizator", de care e nevoie încă de la pornire, alte zeci de combinaţii de litere, cifre şi semne grafice sunt rulate zilnic prin creierul oricărui „internaut".

Vrei să citeşti o ştire? OK, trebuie doar să te „înregistrezi". Vrei să cumperi ceva de la un magazin online? Se poate, dar iarăşi trebuie să-ţi reciţi datele din buletin, ţi se dă un „username" şi, vrei - nu vrei, eşti pus să-ţi setezi o „parolă".

Administratorii de reţele se „luptă" cu ele zi de zi. Dar nu le pot evita. Parolele fac parte din filosofia sistemului de operare şi, în lipsa lor, ar fi haos. Cel puţin aşa ne lasă să credem oamenii de la IT, care rareori intră în detalii. Ei bine, iată că mai mulţi experţi de la Microsoft au analizat recent necesitatea schimbării parolei şi au decretat că tot acest ritual impus de sistemul Windows nu sporeşte cu nimic siguranţa utilizatorului, munca de a seta zeci de parole fiind, de fapt, o pierdere de timp!

Logic vorbind, nu era nevoie de nişte experţi ca să descopere un lucru evident. E limpede că, în cazul în care cineva care s-a străduit să afle o parolă o va folosi imediat şi, ca atare, schimbarea ei după câteva zile, adică atunci când computerul o impune, nu mai foloseşte la nimic. „E ca şi când ai crede că cineva ţi-a copiat cheia de la casă şi, după ce a obţinut-o, aşteaptă politicos vreo câteva săptămâni, înainte să te jefuiască, oferindu-ţi timpul de a-ţi înlocui broasca", comentează „Boston Globe".

Se cer prea multe date personale

Experţii angajaţi de Microsoft au calculat cât timp pierd cei 200.000 de americani care folosesc computerul la locul de muncă schimbând sau setând parole şi au ajuns la concluzia că patronii americani plătesc aproximativ 16 miliarde de dolari pe an degeaba. Nimeni însă n-a luat în calcul cât timp se pierde când uiţi o parolă sau când trebuie să aştepţi ajutorul administratorului.

Cormac Herley, cercetător principal al companiei Microsoft Research, spune că nici regulile standard de a crea parole pentru accesarea unui website nu sunt chiar potrivite. Problema cea mare e procedura foarte complicată care este impusă la stabilirea unei parole. Se cer prea multe date personale şi, desigur, se pierde foarte mult timp. „Userilor li se impune să piardă timp preţios cu parolele şi cu tot ritualul care le precede, doar ca să navigheze pe internet", spune Herley, care a prezentat lucrarea sa şi la Universitatea Oxford.

La cheremul specialistului

Studiul trage un semnal de alarmă şi explică un fapt cutremurător: administratorii de reţele sunt confruntaţi prea des cu atacuri cibernetice şi, neavând altă apărare, restricţionează libertarea utilizatorilor. Situaţia e dramatică, iar cei care ar trebui să ia decizii nu o fac, pentru că nu înţeleg complexitatea muncii de „computerist".

„Există cel puţin 30 de meserii distincte, care necesită studii universitare deosebite, şi care toate sunt înglobate în ceea ce numim generic «specialist IT». Managerii, fiind aproape analfabeţi în acest domeniu, nu înţeleg despre ce e vorba şi cer unui singur om să rezolve munca a zeci de oameni. E ca şi cum ai cere unui inginer să-ţi facă un automobil, că de-aia e inginer, nu?", explică Herley. Şi, în aceste condiţii, parolele sunt o soluţie. Dar una care costă scump.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite