Schimb de generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimb de generaţie
Schimb de generaţie

După foarte mulţi ani, echipajul de 8+1 rame al României nu va mai avea în componenţă nicio campioană olimpică. Din cauza retragerii în grup a „canotoarelor de aur“, tricolorele vor alinia la Mondiale o echipă tânără formată cu precădere din sportive medaliate la competiţiile junioarelor.

Ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de la Beijing a reprezentat cântecul de lebădă pentru generaţia de aur a canotajului românesc.

După trei titluri olimpice consecutive în „proba regină” de 8+1 rame, România a trebuit să se mulţumească doar cu o medalie de bronz. Cu excepţia mezinei Eniko Barabas (23 de ani), toate celelalte componente ale bărcii de 8+1 au hotărât apoi să agaţe vâsla în cui. Între timp, Viorica Susanu (33 de ani) s-a căsătorit, Georgeta Andrunache (33 de ani) a devenit mămică pentru a doua oară, iar restul fetelor s-au apucat de antrenorat la cluburile unde erau legitimate sau şi-au găsit un alt rost în viaţă.

Antrenor din 2001 al lotului naţional, Mircea Roman a fost nevoit să caute repede soluţii de înlocuire a fostelor campioane cu fete tinere dornice de afirmare.

Aşa se face că actualul echipaj de 8+1 rame, care va reprezenta România săptămâna viitoare la Campionatul Mondial de la Poznan (Polonia), este format din sportive cu o medie de vârstă de doar 22 de ani, cu opt ani mai mică decât a fetelor din barca de la Beijing.

Suntem favoriţi la medalii

În ciuda vârstei fragede, canotoarele din noua generaţie au demonstrat deja în acest an că formează un echipaj redutabil. Tricolorele au obţinut, în iunie, locul 3 la regata de la München, iar recent au câştigat etapa de Cupă Mondială de la Lucerna.

Cronometrat în 6:10,76 minute,  echipajul de 8+1 al României n-a dat nicio şansă celor din SUA (6:13,18 minute ) şi Olanda (6:13,49 minute), naţiuni care ne-au depăşit la Jocurile Olimpice de la Beijing. Şi mai îmbucurător este faptul că americanii au folosit patru din campioanele olimpice en-titre, în timp ce România a aliniat la Lucerna un cvartet de aur doar în tribune, acolo unde Elisabeta Lipă, Viorica Susanu, Doina Ignat şi Ioana Papuc au ţinut să-şi încurajeze urmaşele.

Componenţa echipajului de 8+1 la CM de la Poznan

- Teodora Stoica -23 de ani - cârmăciţă, campioană europeană în 2008 la 8+1 rame
- Camelia Lupaşcu - 23 de ani - campioană europeană în 2008 şi vicecampioană mondială în 2005 la 8+1 rame, vicecampioană europeană la patru vâsle în 2007
- Eniko Barabas  - 23 de ani - campioană europeană în 2008, vicecampioană mondială în 2005 şi medaliată cu bronz la JO Beijing la 8+1 rame, vicecampioană europeană la patru vâsle în 2007
- Roxana Cogianu - 22 de ani - vicecampioană europeană la patru vâsle în 2007, participantă la JO Beijing
- Ionela Neacşu - 24 de ani - vicecampioană europeană la patru vâsle în 2007, participantă la JO Beijing
- Maria Bursuc - 22 de ani - dublă campioană europeană de tineret (2006 şi 2008) la patru vâsle şi campioană mondială de junioare la 8+1 rame în 2004
- Ioana Crăciun - 20 de ani - campioană mondială de junioare la 8+1 rame în 2007, bronz la CE tineret la patru vâsle în 2009
- Adelina Cojocariu - 21 de ani - campioană mondială de tineret la 2 rame fără cârmaci în 2009
- Nicoleta Albu - 21 de ani - campioană mondială de tineret la 2 rame fără cârmaci în 2009

Sabotate de mitocanii cu şalupe de pe Snagov

Deşi ne-au făcut celebri peste hotare prin performanţele lor, canotoarele nu sunt încă respectate în România. Nevoite să se antreneze cu noaptea în cap pe lacul Snagov pentru a nu se intersecta cu bărcile milionarilor dornici de adrenalină din zonă, sportivele au fost aproape să fie înecate săptămâna trecută de o şalupă ce a trecut în viteză pe lângă ele.

Mai mult, antrenorul Mircea Roman a fost ameninţat de conducerea Căpităniei lacului Snagov că ar putea fi “zburat” din funcţie dacă va continua să se plângă de condiţiile de antrenament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite