Sărbători cu tradiţie în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea este cunoscută pentru peisajele rurale de poveste, bisericile de lemn, arhitectura originală, bucătăria apetisantă şi pentru obiceiurile vechi păstrate cu sfinţenie.

În partea rurală a Maramureşului cele mai multe drumuri nu sunt asfaltate, dar cu o maşină cu garda înaltă, pe jos sau cu o căruţă pusă la dispoziţie de gazdele la care v-aţi cazat puteţi pleca liniştiţi la plimbare.

Principalele atracţii turistice din Maramureş sunt oraşele Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei, satele Iza, Mara şi Vişeu. Iar, dacă ajungeţi în nordul ţării, neapărat trebuie să vedeţi bisericile din lemn Maramureş, Lăpuş şi Chioar, dar şi celebrul Cimitir Vesel de la Săpânţa.

image


Maramureşul oferă şi iubitorilor de zăpadă şi schi o mare bucurie: în Munţii Rodnei sezonul de schi se întinde pe o perioadă mai mare decât în restul ţării, iar pârtiile sunt lungi­ şi line, numai bune pentru oricine doreşte să se distreze în aer liber şi zăpadă.

Tradiţii şi obiceiuri

Dacă la oraş tradiţiile s-au păstrat mai puţin, locuitorii de la sate s-au îngrijit ca acestea, atestate încă din Evul Mediu, să nu fie uitate. Oriunde veţi merge în Maramureş, rămâneţi surprinşi de meşteşugurile localnicilor. Uneltele din casă, obiectele decorative, hainele, plăpumile şi cam tot ceea ce înseamnă textile, toate sunt lucrate de mână şi fiecare este decorat cu simboluri tradiţionale.

Un alt obicei pe care îl veţi descoperi în Maramureş e legat de zestrea fetelor. În fiecare familie în care există fete, părinţii au pregătit o cameră în care sunt puse la păstrare lucruri care îi vor servi pentru un nou început.

Hainele în diferite culori, în funcţie de scopul la care vor fi folosite, covoarele cu figuri geometrice şi culori contrastante, prosoapele în culori puternice şi aşternuturile sunt lucrate întotdeauna în cel puţin două nuanţe.

O altă tradiţie la care maramureşenii ţin foarte mult este cea a pălăriilor. În satele Sârbi şi Cosau există încă doi făuritori tradiţionali de pălării, iar bărbaţii poartă cu mândrie accesoriile lucrate în casă. În cazul în care petreceţi Sărbătorile de iarnă în Maramureş, veţi vedea mai mult ca în restul anului porturi tradiţionale specifice acestei zone.

image


De o frumuseţe şi simplitate rară, costumele tradiţionale maramureşene se deosebesc între ele de la o regiune la alta. Cele purtate în zona Lăpuş, de exemplu, sunt mai elegante şi mai sobre decât cele din Maramureşul istoric. Printre obiectele de îmbrăcăminte care nu lipsesc niciodată din garderoba maramureşenilor amintim aici cămaşa albă cu ciucuri, izmenele, cioarecii (pantaloni din lână), opincile şi pălăriile.

Şi bijuteriile lucrate în casă au o mare importanţă pentru locuitorii din nordul ţării. Fetele tinere poartă cu mândrie zgardane în jurul gâtului, făurite din mărgeluţe colorate. Ca turist, nu vei părăsi niciodată casa gazdei cu stomacul gol. Bucătăria tradiţională maramureşeană este cunoscută în toată ţara.

Produsele tradiţionale sunt naturale şi gustoase, un lucru bine de ştiut pentru cei care vor petrece Sărbătorile de iarnă aici. Şi tot pentru aceştia, un mic sfat: nu pierdeţi colindul maramureşean. Este una dintre puţinele regiuni din România în care grupurile de colindători cântă pe la toate curţile de pe uliţe. Un spectacol pe cinste!

Unde stăm?

Cazarea în nordul ţării se poate face la hoteluri de două, trei sau patru stele, sau la gazde. Cei mai pretenţioşi se pot caza în hoteluri, pe care le vor găsi însă numai la oraşe. Aici, preţurile variază între 30 de euro de persoană pe noapte, cu mic dejun inclus, la hotel de o stea, şi 58 de euro la hotel de trei stele.

image



Cei care doresc să simtă spiritul locului se pot caza la aşa-numitele guesthouse-uri sau la particulari. Aici, la oraş, veţi plăti aproximativ 20 de euro pe noapte de persoană şi aveţi şi micul dejun inclus. La sate preţurile sunt mai mici, adică aproximativ 15 euro de persoană, iar atmosfera dintr-o casă ţărănească nu se compară cu nicio cameră de hotel, în orice oraş aţi merge.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite