Sabrerii ne-au salvat onoarea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabrerii ne-au salvat onoarea!
Sabrerii ne-au salvat onoarea!

Aurul cucerit de „muschetarii“ lui Covaliu la Mondiale reprezintă cel mai bun rezultat al sportului românesc în acest an. Cu Rareş Dumitrescu în mare formă, sabrerii români au obţinut în premieră titlul mondial pe echipe.

Echipa masculină a României, formată din Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Cosmin Hănceanu şi Florin Zalomir, a cucerit, săptămâna trecută, medaliile de aur la Campionatul Mondial de scrimă din Turcia, în proba de sabie, după ce a învins în finală reprezentativa Italiei, scor 45-44.

Aşa s-ar putea prescurta într-o singură frază performanţa „muschetarilor” lui Covaliu.
Istoria s-a scris însă cu foarte multă sudoare şi emoţii. După ce a obţinut argintul la individual, Rareş Dumitrescu (25 ani) a reuşit apoi o prestaţie de senzaţie şi în proba pe echipe, acolo unde a întors la în mod incredibil rezultatul în favoarea noastră, la ultimele tuşe, după ce adversarii au condus cu 40-34.

Cea mai bună clasare pentru scrimerii români până la această ediţie se consemnase în 1977, atunci când echipa României izbutea să cucerească argintul. Ultima medalie pentru sabrerii la un Campionat Mondial a fost un bronz în 2001. Graţie celor două medalii obţinute per total în Antalya, România s-a clasat pe locul 6 în clasamentul general pe naţiuni, în faţa unor ţăti cu tradiţie în acest sport precum Ungaria sau China.

La precedentele patru ediţii ale Campionatelor Mondiale, delegaţia tricoloră nu reuşise să cucerească vreo  medalie. Ultimul titlu mondial pentru scrima românească îi aparţinea lui Mihai Covaliu din 2005, acesta reuşind la această ediţie să-şi treacă în palmares prima medalie din cariera sa de antrenor.

Primul aur mondial în 2009

După zece luni de secetă, România a obţinut, graţie performanţei sabrerilor, primul aur mondial din 2009 într-un sport olimpic. În iulie, echipa feminină de spadă, condusă de Ana Maria Brânză, reuşea să cucerească la Plovidv (Bulgaria) primul titlul european pentru sportul autohton în acest an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite