România, un zid în calea invaziei asiatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România,  un zid în calea invaziei asiatice
România, un zid în calea invaziei asiatice

Deşi nu avem niciun chinez naturalizat în lot, tricolorii se luptă în Europa în faţa unor naţionale întărite cu jucători de la răsărit. Cu o delegaţie din care fac parte două campioane europene de tineret şi un finalist al Ligii Campionilor în 2009, România are şanse la medalii la Europenele din această săptămână.

Tenisul de masă s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată afacere. La fel ca la fotbal, cele mai bune cluburi de pe „Bătrânul Continent” se duelează pentru bani şi glorie în Liga Campionilor, competiţie în care „mercenarii” asiatici sunt la mare căutare.

Campionatul European ce se va disputa în această săptămână la Stuttgart nu face excepţie de acest trend. Din cele 138 de sportive înscrise în concurs, 10% sunt de origine asiatică.

Este poate de ajuns să precizăm că cinci din primele şase jucătoare ale Europei fac parte din şcoala chineză de tenis de masă: Ja Liu (nr.1/Austria), Jao Li (nr.2/Olanda), Qian Li (nr.4/Polonia), Jie Li (nr.5/Olanda) şi Jiaduo Wu (nr.6/Germania).

Pentru a eradica acest flagel al importului de campioani, federaţia internaţională a interzis deja  naturalizarea sportivilor pe viitor.

Avem şanse la medalii

Medaliate cu bronz în competiţia pe echipe în 2008, tricolorele speră să obţină din nou titlul continental după reuşita din 2005 de la Aarhus (Danemarca), atunci când din lot făceau parte supercampioanele Otilia Bădescu şi Mihaela Ştef. Conform calculelor hârtiei, România are şanse reale la medalii.

Foste campioane europene de tineret, Daniela Dodean (21 de ani) şi Elizabeta Samara (20 de ani) se află deja în top 10 pe plan continental la senioare şi sunt în mare formă. Cele două „puştoaice minune” au ieşit campioane în Italia în acest sezon cu San Donatese, o premieră pentru micuţa grupare lombardă.

Mai mult, Samara a cucerit recent Open-ul Serbiei (primul ei trofeu la senioare) şi a obţinut, alături de Constantin Cioti, un bronz la prima ediţie a Europenelor de Mixt. La băieţi, România se bazează în mare parte pe garnitura ce a câştigat medalia de bronz la Campionatul European din 2007. Finalist în Liga Campionilor în acest an cu formaţia germană TTF Liebherr Ochsenhausen, Adrian Crişan (locul 12 în Europa)  va conduce formaţia noastră din teren.

Luptăm şi pentru gloria altora

Din cauza infrastructurei slabe şi a neajunsurilor de ordin material, mulţi jucători români de top au ales să părăsească România în ultimii ani.

O parte dintre ei au ales chiar să reprezinte ţara de adopţie în competiţiile internaţionale: Traian Ciociu (Luxemburg), Mihai Bobocică (Italia), Kalinikos Kreanga (Grecia) şi Cornelia Vaida (Croaţia), ultimii doi sportivi de origine română având chiar şanse mari să obţină o medalie la această ediţie a Europenelor. 

Programul competiţiei

Feminin:

România – Franţa, 13 septembrie, ora 15.00
România – Spania, 13 septembrie, ora 21.00
România – Rusia, 14 septembrie, ora 15.00
Lotul: Daniela Dodean (nr. 8), Elizabeta Samara (nr.9), Cristina Hirici (nr. 69) şi Bernadette Szocs (nr. 82)

Masculin:

România - Slovenia, 13 septembrie, ora 12.00
România - Belarus, 13 septembrie, ora 18.00
România – Serbia, 14 septembrie ora 12.00
Lotul: Adrian Crişan (nr. 12), Constantin Cioti (nr. 32), Andrei Filimon (nr. 44) şi Adrian Dodean (nr. 109)

Primele două echipe din grupe se califică în sferturi, de unde se joacă în sistem eliminatoriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite