Prinţesa adormită în culise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zuleyka Jerris Rivera Mendoza a fost singura Miss Universe din istoria concursului care a leşinat după încoronare. Incidentul s-a produs în culise şi a fost pus pe seama căldurii reflectoarelor, dar şi a rochiei făcute din lănţişoare metalice, care atârnau prea greu de umerii ei.

În 2006, oraşul american Los Angeles a fost oarecum nevoit să organizeze pentru a doua oară în istorie o gală pentru concursul de frumuseţe patronat de Donald Trump, întrucât Organizaţia Miss Universe nu a reuşit să vândă drepturile de organizare şi, ca atare, un oraş american trebuia să fie desemnat drept gazdă.

Câteva neînţelegeri financiare au dus la conflicte deschise cu mai multe primării americane şi, într-un final fericit, Los Angeles, un oraş obişnuit cu galele şi festivităţile fastuoase, a acceptat onoarea de a primi cele mai multe fete frumoase adunate vreodată într-un astfel de concurs. Au fost invitate 88 de ţări, prezente fiind însă numai 86, întrucât candidatele din Portugalia şi Insulele Virgine n-au reuşit să ajungă, din motive medicale. Până astăzi, niciun alt concurs Miss Universe n-a mai adunat un asemene număr de reprezentante.

Zuleyka Rivera,cea mai scurtă domnie

Drept consecinţă, semifinala a avut 20 de locuri, şi nu doar 15 ca până anul anterior. Şi, pentru că juriul din 2006 a fost criticat că nu a promovat în semifinală nicio concurentă din Europa, Asia sau Africa, juriul din 2007 a plasat-o pe reprezentanta Japoniei pe locul doi şi pe cea a Elveţiei pe locul trei, şi a oferit un onorabil loc 14 Etiopiei, adică Africii. Cu toate acestea, opt din cele zece finaliste au fost din America şi teritoriile insulare, iar presa, desigur, a suspectat din nou aranjamente de culise.

Câştigătoarea a fost o reprezentantă a statului Puerto Rico, ceea ce a urcat această ţară pe locul doi, după Statele Unite, în topul titlurilor Miss Universe deţinute. Cum Puerto Rico a fost propusă oficial să devină al 52-lea stat american, cârcotaşii au comentat negativ alegerea juriului. Nu că Zuleyka n-ar fi meritat.

Fata de numai 18 ani a fost foarte apreciată de public, iar costumul naţional cu aripi şi cel de seară, realizat din lănţişoare metalice, au fost printre cele mai originale ţinute prezentate vreodată pe scena acestui concurs. Dar unii au spus că domnişoara care a reprezentat Japonia, Kurara Chibana, şi care s-a clasat pe locul al doilea, a făcut o impresie mult mai bună la interviu. Absolut întâmplător, chiar anul următor, Miss Universe avea să devină o reprezentantă a Japoniei, Riyo Mori.

Concursul din 2006 s-a desfăşurat abia în iulie, cu două luni mai târziu decât de obicei. Din această cauză, Zuleyka Rivera avea să fie detronată după numai zece luni. Podiumul din 2006 a fost completat de Lauriane Gillieron, din Elveţia, clasată pe locul trei, pe patru a fost Lourdes Arevalos, din Paraguay, şi pe cinci - Tara Conner, din Statele Unite.

Presa americană a dezvăluit că unele titluri au fost acordate „în familie". Astfel, Valerie Dominguez, reprezentanta Columbiei în 2006, care s-a plasat pe locul opt, era verişoara Adrianei Tarud, reprezentanta Columbiei din 2005, ambele fiind verişoare cu renumita cântăreaţă pop Shakira. Şi reprezentanta Insulelor Mauritius, Isabelle Antoo, a fost sora celei care a reprezentat acest stat în 2005, Magalie Antoo.

Logodnă cu semnul întrebării

A cincea câştigătoare portoricană, Zuleyka Rivera, s-a născut la 3 octombrie 1987 în localitatea Cayey, dar şi-a petrecut copilăria în oraşul Salinas, tot din Puerto Rico, unde tatăl ei este patronul unui magazin universal. 

Povestea vieţii ei şi activitatea de după câştigarea titlului de Miss Universe par absolut banale în comparaţie cu alegerea făcută în vederea căsătoriei. Presa americană a comentat îndelung logodna fetei, acum în vârstă de 23 de ani, cu omul de afaceri turc Yilmaz Bektas, cu care ar trebui să se căsătorească pe 21 iunie, anul acesta.

Se pare că turcul pe care îl iubeşte Miss Universe 2006 are o slăbiciune pentru fetele foarte frumoase, întrucât în 2003 s-a căsătorit cu Ruffa Gutierrez, din Filipine, care a obţinut locul trei la concursul Miss World din 1993. Cei doi au împreună două fete, Lorin (7 ani) şi Venice (6 ani) şi au locuit împreună la Istanbul până în mai 2007, când au anunţat oficial că se vor despărţi.
La numai o lună după acest anunţ, frumoasa Ruffa, care trecuse la Iislam în vederea căsătoriei, a susţinut în cadrul unor emisiuni televizate că soţul ei a torturat-o de mai multe ori în perioada cât au locuit împreună.

Acuzaţia a fost cu atât mai gravă cu cât femeia a explicat că a fost electrocutată cu intenţie în timp ce se afla în cada plină cu apă, iar apoi a fost închisă într‑o cămară şi a fost bătută de mai multe ori, timp de 15 ore încontinuu, ca să renunţe „de bunăvoie" la cele două fete. Dar n-a renunţat. În plus, imediat ce a ajuns în Filipine, a solicitat sprijinul Gărzii Naţionale, pe motiv că a fost ameninţată cu moartea. Poliţia filipineză i-a acordat protecţie timp de o lună.

Yilmaz Bektas, care acum urmează să se recăsătorească tocmai cu Miss Universe 2006, a negat toate acuzaţiile fostei sale soţii şi pretinde că o singură dată i‑ar fi dat o palmă, după ce i-a reproşat că îl înşală cu alţi bărbaţi în nenumăratele ei călătorii în Filipine. Procesul de divorţ a dezvăluit însă că Ruffa mergea atât de des la părinţii ei pentru că aceştia aveau nişte probleme cu justiţia, fiind acuzaţi în 2005 de evaziune fiscală.

Rămas fără motiv, Bektas a acuzat-o de bigamie, întrucât Ruffa, care semnase în 2000 nişte acte de divorţ pentru a „scăpa" de americanul Richard Daloia, cu care se măritase mai mult în glumă, în 1999, în Las Vegas, nu se interesase de actele de divorţ şi acestea nu fuseseră finalizate până în 2003. În ciuda acuzaţiilor, justiţia nu i-a luat fetele, iar divorţul s-a încheiat anul trecut.

Revenind la Zuleyka, trebuie spus că nimeni nu înţelege de ce doreşte frumoasa portoricană să verifice pe pielea ei dacă Ruffa a avut dreptate sau nu.

Ediţie fără România

Concursul Miss Universe 2006 a marcat o nouă absenţă a României. Alte ţări nu au organizat concursuri locale, din motive financiare sau de altă natură, între care trebuie să menţionăm Italia şi Olanda, absenţe notabile pentru această competiţie. Şi alte ţări, precum Barbados, Belize, Curaçao, Kenya şi Vietnam, care au trimis candidate în 2005 nu au mai desemnat reprezentante pentru concursul din 2006.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite