VIDEO Primul titlu pentru Botswana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Keneilewe Kwelagobe a fost încoronată Miss Universe la 26 mai 1999.
Keneilewe Kwelagobe a fost încoronată Miss Universe la 26 mai 1999.

Concurenta din Botswana participase şi la Miss World în 1997, dar nu obţinuse niciun premiu.

Botswana a participat pentru prima dată la Miss Universe în 1999 şi a şi câştigat, prin intermediul tinerei Mpule Keneil­we Kwelagobe. Potrivit unei biografii scrise de Alejandro Guevara Onofre, ea s-a născut în capitala Botswanei, Gaborone, în 1979, fiind cea mai mică dintre cele trei fiice ale cuplului Justice şi Dibelang Kwelagobe. Numele său înseamnă „cea care vine cu ploaia".

Din 1993 până în 1997 a fost sportivă. La 15 ani, în 1995, a devenit Miss pentru prima dată. În 1997, familia ei s-a mutat în Lobatse, acolo unde a şi făcut liceul. Materiile ei preferate au fost matematica şi fizica. A câştigat concursul Miss Botswana World şi în 1997 a participat în Seychelles, la competiţia frumuseţii. Nu s-a calificat însă printre semifinaliste. „Mi s-au întâmplat multe lucruri de atunci. Orizonturile mele s-au deschis odată cu experienţa mea de la Miss Wold, din Seychelles", a declarat ea, citată de Alejandro Guevara Onofre. Şi a avut dreptate. Pentru că Miss Universe a fost competiţia care a făcut-o celebră în toată lumea.

După celebra controversă din 1997, atunci când Alicia Machado se îngrăşase foarte mult, o nouă problemă a apărut la ­concursul din 1999. Pentru că una dintre concurente a fost descalificată - existau zvonuri că ar fi fost însărcinată -, Kwelagobe a primit o întrebare finală deloc surprinzătoare: „Ce ai face dacă ai fi Miss Universe şi ai afla că eşti însărcinată, ai renunţa?". Răspunsul ei a impresionat atât de tare juriul încât decizia a fost ca şi luată; a spus că nu s-ar gândi la a renunţa, chiar dacă regulile Miss Universe prevăd altceva.

Printre liderii lumii

Miss Universe 1999, surprinsă în momentul în care a fost anunţată că a câştigat

Miss Universe 1999, surprinsă în momentul în care a fost anunţată că a câştigat

De la încoronarea ei, câştigătoarea ediţiei din 1999 a primit premii pentru munca socială pe care o făcea, în special pentru lupta împotriva SIDA şi accesul tinerilor şi al femeilor la educaţie sexuală. Keneilwe Kwelagobe s-a născut în Botswana, o ţară foarte afectată de această boală. În 2000 a devenit Ambasadoare a Bunăvoinţei pentru Naţiunile Unite.

Kwelagobe a primit şi Premiul Jonathan Mann pentru Drepturile Omului, din partea Asociaţiei Internaţionale a Doctorilor care tratează HIV/SIDA. A mai fost răsplătită cu un premiu, alături de principalul administrator al programului Uniunii Europene împotriva HIV/SIDA, Lieve Fransen, şi de preşedintele de atunci al Statelor Unite, Bill Clinton.

În 2003 a fost selectată de World Economic Forum ca Global Leader for Tomorrow (Liderul global al viitorului - n.r.), alături de alte 500 de personalităţi din politică, afaceri, media, artă, ca Bill Gates, Tony Blair, Michael Dell şi Bono, selectate de la începutul programului, în 1993. În 2006 a fost selectată din nou, de data aceasta ca Young Global Leader (Tânărul lider global - n.r.).

Forumul Tinerilor Lideri Globali este o comunitate care reuneşte cei mai buni tineri lideri ai lumii, care au mai puţin de 40 de ani şi care sunt gata să-şi dedice timpul şi energia pentru a lucra împreună pentru un viitor mai bun. Kwelagobe are o diplomă în Ştiinţe politice (Politică economică internaţională), pe care a obţinut-o la Universitatea Columbia din New York. După ce a trecut anul în care a fost Miss Universe, ea a devenit imaginea companiei Clairol.

Simbolul puterii feminine

Keneilwe Kwelagobe îl admiră pe Seretse Khama, charismaticul fost preşedinte al Botswanei între 1966 şi 1980, care a luptat pentru o ţară unită. La un moment dat, câştigătoarea Miss Universe a declarat: „Mi-ar fi plăcut să-i iau un interviu. A fost un om practic, care avea viziune, a luptat împotriva discriminării, pentru ca Botswana să aibă drepturi democratice". Cel care i-a scris biografia, Alejandro Guevara Onofre, a spus despre ea că este simbolul puterii feminine a secolului XXI.

Concurs fără România

Din 1999 până în 2009, România nu a mai participat la Miss Universe. Concursul din 1999 a avut loc în Trinidad-Tobago şi a adunat reprezentante din 84 de ţări. Acesta a fost anul concurentelor africane, pentru că trei dintre cele zece finaliste aveau această origine.

Locul locul întâi i-a revenit concurentei din Filipine, Miriam Quiambao, iar pe locul doi s-a clasat Diana Nogueira, din Spania. Premiul Miss Popularitate a fost adjudecat de Marisa Ferreira, din Portugalia, iar Cea mai fotogenică a fost Miss Puerto Rico, Brenda Liz Lopez. Acesta a fost primul an în care o concurentă de culoare a încoronat o altă concurentă de culoare.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite