Pomul cu rod, ţinta ideală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomul cu rod, ţinta ideală
Pomul cu rod, ţinta ideală

În urmă cu un secol, atunci când Pierre de Coubertin promova idealurile olimpismului, campionii erau priviţi cu mare respect de toată lumea. Erau adulaţi, aplaudaţi pe stadion şi salutaţi pe stradă, iar modelul lor era urmat de cât mai mulţi tineri. Campionul era, aşadar, precum eroii antici ai Jocurilor Olimpice, oamenii de vază ai cetăţii.

Astăzi, sub impact mediatic, vedetele marilor competiţii sunt, înainte de toate, luate la puricat. Dacă un atlet sau înotător doboară recordul mondial, prima întrebare ce vine pe buzele tuturor este: “Oare s-a dopat?” Iar după aceea apar tot felul de speculaţii, care, deseori, fac viaţa sportivului în cauză un calvar.

Exemplele de dată recentă sunt numeroase. Pe lista celor despre care s-a spus şi scris că ar fi umblat la “borcanul cu miere” se numără şi Lance Armstrong, ciclistul ce a transformat Turul Franţei într-o cursă personală. Iar americanul, victorios şi în bătălia cu cancerul, nu s-a lăsat până nu şi-a făcut dreptate şi în justiţie. Mai mult decât atât, a revenit în Le Tour, după mai bine de doi ani de pauză. Şi deşi nu a câştigat din nou, a făcut o impresie la fel de bună ca şi în anii în care se dovedea cel mai tare.

Erou al Campionatelor Mondiale de atletism de la Berlin, Usain Bolt s-a jucat pe degete (de la picioare...) cu recordurile mondiale în probele de sprint.  Jamaicanul a stabilit o performanţă de vis la “sută”, străbătând distanţa în 9,58 secunde! “Se poate mai bine!”, a declarat el, iar principalul rival, Tyson Gay, i-a dat dreptate: “Bolt poate fi primul om care va coborî sub 9,5 secunde pe 100 de metri”. Crede cineva că sprinterul a scăpat “basma curată”? Nicidecum. În iulie, când s-a aflat că un grup de atleţi din Jamaica au fost prinşi dopaţi, un post local de radio a şi lansat ştirea că Bolt ar fi printre ei... Ulterior însă, a apărut şi dezminţirea, iar fenomenalul atlet şi-a putut vedea liniştit de antrenamente. Şi de recorduri.

Alte discuţii, şi mai aprinse, se poartă de câteva zile pe seama... sexului sud-africancei Semenya Caster, tânăra care a câştigat într-o manieră impresionantă proba de 800 de metri. “E femeie sau e bărbat?”, cam aşa sună întrebarea. Iar unii, inclusiv adversare ale sportivei, au dat răspunsul înainte ca IAAF să prezinte rezultatul testului de feminitate. “Ea este... bărbat”, a spus italianca Elisa Cusma.

Dacă Semenya s-ar fi pierdut în pluton, prin serii, nimeni n-ar fi spus nimic despre ea. Fiind însă campioană, ea a stârnit imediat invidii, iar cei care vor să urce un loc în clasamentul final s-au legat de aspectul ei fizic. Nici Cristian Gaţu, legendarul noastru handbalist, n-a scăpat de vârtejul stârnit de cei care îi sunt contestatari. Preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, fostul campion mondial este arătat acum cu degetul, fiind socotit vinovat de scufundarea sportului cu mingea mică de pe la noi în Afacarea “Mită pentru arbitri”. Gaţu se apără spunând că nu a ştiut. Nemulţumiţi de această explicaţie, oponenţii săi îi cer însă demisia. 

Campionii de acum un secol erau admiraţi şi respectaţi. Campionii de astăzi sunt trecuţi înainte de toate printr-un adevărat purgatoriu. Nimic nefiresc, pomul cu rod fiind întotdeauna luat la ţintă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite