Pericol pentru Lance Armstrong în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Antidoping a Statelor Unite poate să-l declare neeligibil pe rutier din toate competiţiile. Hotărârea este luată şi de faptul că ciclistul american nu s-a prezentat la testele regulate pentru controlul antidoping. O decizie finală se va lua în cursul acestei luni.

Revenirea lui Lance Armstrong în circuitul de performanţă rămâne încă în atenţia presei de peste Ocean şi nu numai. Recent, Agenţia Antidoping a Statelor Unite (USADA) a dat publicităţii un comunicat în care specifică faptul că rutierul texan mai are până va fi declarat eligibil pentru cursele organizate de Uniunea Internaţională de Ciclism.
rutierul texan trebuie să meargă la teste

Instituţia a confirmat că Armstrong se află în centrul atenţiei pentru a fi testat contra dopingului înainte de o posibilă revenire în competiţiile cicliste internaţionale. După ce a câştigat de şapte ori Turul Franţei, Lance are nevoie de confirmarea USADA pentru a putea fi prezent la o întrecere în Australia, în luna ianuarie de anul viitor. „Problema pe care o are Armstrong acum este una de eligibilitate şi ţine strict de fiecare sportiv.

 El a solicitat să-i fie repuse drepturile de a concura şi trebuie să se prezinte la noi pentru control”, a declarat purtătorul de cuvând al USADA, Erin Hannan.

În conformitate cu regulile federaţiei de specialitate, un ciclist care vine după o perioadă de pauză competiţională trebuie să fie înregistrat pentru testare antidoping cu cel puţin şase luni înainte de prima cursă la care acesta doreşte să participe. În cazul lui Lance Armstrong, pentru a putea să ia startul în „Tour Down” din Australia, întrecere care se va desfăşura în ianuarie 2009, americanul are nevoie de viza USADA încă din luna august.

„Armstrong trebuia să fie eligibil pe 1 august“

Cum Agenţia Antidoping a Statelor Unite trebuie să trimită un răspuns către UCI cu şase luni înainte de cursa de la Antipozi, există toate şansele ca rutierul texan să nu poată fi prezent la startul acestei întreceri.

„Armstrong trebuia să se prezinte la noi pe 1 august, dacă dorea să se înscrie la o cursă ciclistă în luna ianuarie. Acesta este regulamentul. El a fost la noi la teste, însă nu ştiu dacă va îndeplini condiţiile pentru a fi eligibil atunci”, a mai adăugat Hannan. Mai mult, purtătorul de cuvânt al USADA a completat:

„Dacă vrea cu adevărat să participe, atunci trebuie să treacă în mod regulat pe la noi. Până acum Armstrong nu a solicitat decât licenţa de concurs şi a fost aici pentru câteva teste”. Erin Hannan a ţinut să precizeze că nu ştie dacă Armstrong a fost testat deja sau dacă el va trebui să treacă mai multe astfel de probe pentru a se putea reîntoarce în 2009 în competiţii.

Lance Armstrong a fost acuzat de diverse practici de dopaj de cotidianul francez „L’Equipe“. Într-un articol din 1999 se spune despre texan că ar fi falsificat probele de urină pentru a câştiga „Turul Franţei” în acel an. Texanul ar fi folosit, conform unor surse ale mass-media din Hexagon, derivaţi EPO, însă acuzaţia nu a putut fi dovedită.

„Nu m-am dopat niciodată. Toate cursele le-am câştigat corect şi nu am folosit eritropoetină sau derivaţi ai acesteia. Au fost multe zvonuri, însă nu le-am luat în considerare, deoarece ele sunt false”, a precizat Lance Armstrong.

image

Lance Armstrong m-a surprins când a anunţat că va reveni în ciclismul de performanţă. Dacă se va reîntoarce, eu nu cred că va fi la fel de competitiv.

image


Jean-Marie Leblanc,
fost director al Turului Franţei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite