Păsările negre din Golful Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La opt săptămâni de la explozia unei platforme petroliere în largul coastelor americane, pelicanul brun, simbolul statului Louisiana, se numără printre speciile ameninţate de cel mai mare dezastru ecologic din istoria Americii.

Prin anii '60, pelicanii din delta fluviului Mississippi erau otrăviţi de pesticidele folosite în agricultură. Ca să scape de plivitul buruienilor, oamenii au inventat otrăvuri care ucideau plantele nedorite. Au trecut câteva decenii până când biologii au reuşit să atragă atenţia asupra pericolului pe termen lung pe care îl prezintă pesticidele, aşa că în prezent aceste substanţe sunt, în general, interzise.

Nimeni nu ştie ce trebuie făcut

După o jumătate de secol, tot pelicanul este cel mai afectat de amploarea dezastrului din Golful Mexic. La opt săptămâni de la explozia platformei petroliere ­Deepwater Horizon, deţinută de compania americană Transocean, dar exploatată de englezii de la British Petroleum (BP), petrolul continuă să ţâşnească prin conductele rupte, ca un vulcan demonic, imposibil de oprit. Apele golfului sunt deja saturate cu ţiţei.

În mod surprinzător, în ciuda cifrelor care au estimat încă de la început că peste 20.000 de barili de petrol se varsă zilnic în apele oceanului, autorităţile au reacţionat tardiv: la nouă zile de la explozie preşedintele Barack Obama făcea prima declaraţie, iar statul Louisiana declara, cu jumătate de gură, starea de urgenţă. În tot acest timp, specialiştii de la BP au testat în linişte vreo cinci variante de a capta petrolul, dar tentativele eşuate au mărit, de fapt, debitul izvorului negru. Şi abia acum, când petrolul s-a lipit de aripile pelicanului, omenirea a ajuns în faţa unui adevăr incomod: nimeni nu ştie ce trebuie făcut!

Pelicanii sunt stresaţi

Regizorul James Cameron, cel care a explorat epava Titanicului cu un submarin special, s-a declarat dispus să dea o mână de ajutor pentru a vizualiza locul în care petrolul ţâşneşte în ocean, dar a fost trimis la plimbare. „Sunt nişte idioţi", i-a gratulat el pe şefii companiei BP. Preşedintele american le-a promis alegătorilor că BP va plăti pentru toate pagubele pe care le-a provocat, dar britanicii au dat vina pe compania americană Halliburton, precizând că „cimentarea" acesteia n-a fost tocmai corectă, din moment ce o altă sondă a păţit acelaşi lucru, în august 2009, în Marea Timorului.

Lipsa unor echipamente pentru cazuri de urgenţă este adevărata cauză a dezastrului din Golful Mexic. Cel puţin până în august, când vor fi gata utilajele de capsulare, în ciuda unor mici progrese, deversările de petrol vor continua, potrivit informaţiilor furnizate de BP. Iar pelicanul trage ponoasele. Înmuierea unei păsări atât de mari în ulei vegetal, care ajută la desprinderea petrolului de pe aripi, şi apoi spălarea ei cu detergent durează aproximativ 45 de minute. În tot acest timp, clipă de clipă, păsările sunt foarte stresate şi agitate, pentru că interpretează această intervenţie ca pe un act ostil. O astfel de tortură poate face un om să-şi piardă minţile, iar păsările adesea mor de frică înainte de a fi complet curăţate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite