„Mica Olimpiadă“ pentru marii campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Mica Olimpiadă“ pentru marii campioni
„Mica Olimpiadă“ pentru marii campioni

Delegaţia României a revenit din Finlanda cu 16 medalii: trei de aur, şase de argint şi şapte de bronz. Gimnasta Amelia Racea a obţinut nu mai puţin de şase medalii, fiind cea mai titrată sportivă din delegaţia „tricolorilor”.

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) sau „Mica Olimpiadă,” aşa cum este cunoscută competiţia în sportul mondial, a adunat la startul celei de-a zece ediţii peste 3.500 de sportivi, dintre care 44 de români. Ei s-au întrecut în nouă discipline sportive: atletism, baschet, ciclism, gimnastică, handbal, judo, înot, tenis şi volei.

Desfăşurat din doi în doi ani, cu o ediţie de iarnă şi una de vară, evenimentul cel mai important al tineretului sportiv din întreaga lume respectă toate ritualurile specifice unei ediţii a Jocurilor Olimpice: de la ceremoniile de deschidere şi închidere până la aprinderea torţei care arde pe tot parcursul competiţiei.

„Aici vedem care sunt speranţele noastre în sportul de viitor şi cum se comportă la acest nivel de competiţii. Şi eu  cred, după ce am văzut aici, că România are în continuare potenţial, după ce ani la rând aici am descoperit viitorii campioni”, a spus Ioan Dobrescu, secretar-general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), care a însoţit delegaţia la Tampere.

Doar gimnaştii şi atleţii, abonaţi la medalii

Lotul „tricolor” s-a întors acasă cu 16 medalii în tolbă, dintre care trei de aur, şase de argint şi şapte de bronz. Gimnastica a confirmat încă o dată, câştigând cele mai multe medalii, iar Amelia Racea devenind viitoarea stea care calcă pe urmele Nadiei. Ea a obţinut nu mai puţin de şase medalii (două de aur, trei de argint şi una de bronz).

Pe echipe, fetele noastre au urcat pe treapta a doua a podiumului. Rezultatul la feminin este cu atât mai valoros cu cât sportivele sunt în lotul reprezentativ de gimnastică al României numai de şase luni. Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos, echipa formată din Ladislau Adelin Kotrong, Vasile Andrei Muntean şi Laurenţiu Ioan Nistor cucerind bronzul.

 „Asta demonstrează că şcoala românească de gimnastică mai are încă potenţial şi vin fetiţe şi băieţi puternici din spate”, a adăugat oficialul olimpic, care a rămas uimit de lotul de la atletism. „Ei au fost supriza delegaţiei. Au reuşit rezultate notabile în probele pe care le-au avut. Nu pot decât să mă bucur”, a mai spus Dobrescu.  Astfel, Raluca Ioana Doagă a reuşit „dubla”, cucerind aurul la 800 de metri şi argintul la 1.500 de metri.

image

Dobrescu spune că rezultatele de la Tampere se datorează centrelor olimpice Foto: Mediafax



„După rezultatele de la Tampere suntem mulţumiţi de cum s-au prezentat sportivii noştri. Asta se datorează în mare parte COSR, care  a înfiinţat în urmă cu şase ani centre olimpice unde se antrenează 600 de copii. Am avut acestă iniţiativă după ce am văzut că sportul românesc decade şi am ajuns la concluzia că doar aşa îl putem redresa”, a încheiat Ioan Dobrescu.

România va fi în premieră gazdă a Festivalului Olimpic al Tineretului European, ediţia de iarnă din 2013, care va avea loc pe Valea Prahovei.

Aici a „explodat“ Camelia Potec!

Specialiştii din sport spun mereu că marii campioni se cunosc încă din anii junioratului. La doar 13 ani, Camelia Potec devenea deja o mini-stea în lumea înotului mondial, câştigând două medalii de aur la Festivalul Tineretului Olimpic European de la Bath (Marea Britanie), din 1995.

Campioana olimpică de la Atena (2004) se impunea atunci în probele de 100 metri bras şi 200 metri. Brăileanca a repetat această performanţă doi ani mai târziu, la Lisabona, acolo unde a triumfat însă la 200 metri liber şi 400 metri liber. Aceste patru medalii de aur reprezintă primele mari succese pe plan internaţional ale Cameliei Potec (27 de ani). Sportiva legitimată la Steaua participă zilele acestea la Campionatul Mondial de nataţie găzduit de Roma.

Cei 16 medaliaţi


AUR : Ioana Raluca Doagă (atletism, 800 m), Amelia Racea (gimnastică, sărituri), Amelia Racea (gimnastică, bârnă)

ARGINT: Oana Raluca Haidu, Diana Trenca şi Amelia Elena Racea (gimnastică feminină echipe), Ioana Doagă (atletism, 1.500m), Alina Rotaru (atletism, săritura în lungime), Amelia Racea (gimnastică, paralele inegale), Amelia Racea (gimnastică, sol), Vasile Muntean (gimnastică, sol)

BRONZ: Ladislau Adelin Kotrong, Vasile Andrei Muntean şi Laurenţiu Ioan Nistor (gimnastică masculină echipe), Amelia Elena Racea (gimnastică, individual compus), Raluca Haiduc (gimnastică, sol), Andrei Vasile Muntean (gimnastică, individual compus), Bianca Lazăr Fazekas (atletism, aruncarea ciocanului), Maria Andreea Todereanu (atletism, triplusalt), Adelina Pastor (atletism, 400 m).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite