Obiect zburător de „vânat“ recorduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiect zburător  de „vânat“ recorduri
Obiect zburător de „vânat“ recorduri

Cu o vechime de 23.000 de ani, bumerangul este aruncat astăzi în întreceri sportive. Există probe de viteză, anduranţă, precizie, acrobaţie şi durată de zbor. Au trecut aproape 150 de ani de când Jules Verne a scris „Copiii căpitanului Grant”, iar bumerangul, arma de vânătoare descrisă de acesta, este folosit acum în competiţiile sportive.

În urmă cu două decenii, doi tineri, tot francezi, au avut ideea de a organiza întreceri la... aruncarea bumerangului. Şi deşi, la acea vreme, puţini le dădeau şanse de reuşită, ei au convins din prima, organizând imediat şi un circuit de întreceri. Astăzi, în Franţa există o federaţie de specialitate, iar numărul competiţiilor şi, implicit, al practicanţilor, a crescut de la an la an.

Oricât de ciudat ar părea, bumerangul nu este specific Australiei, cel mai vechi „obiect zburător” de acest fel fiind descoperit în 1985, la Oblazowa, în Polonia. Vechimea lui a fost estimată la 23.000 de ani! Iar dacă acel bumerang era realizat din fildeş, cel mai vechi dintre cele confecţionate din lemn datează de acum 11.000, el fiind găsit în Wyrie Swamp (Australia). Astfel de obiecte au mai fost şi în alte colţuri ale lumii, de pildă întâlnite în mormântul faraonului Tutankamon (1350 îdH).

Folosit şi astăzi la vânătoare de populaţiile aborigene din insulele Pacificului de Sud, bumerangul prezintă, prin forma sa aerodinamică, posibilitatea de a reveni în mâna celui care îl aruncă. Fireşte, dacă el este lansat corect. Ceea ce nu este deloc simplu. Cum bumerangul îl poate răni pe lansator, la prinderea lui, se recomandă ca acesta să poarte mănuşi, mai ales dacă este începător. 

image

Aborigenii din Australia folosesc şi astăzi bumerangul



Un bumerang clasic, adică şi cel care este folosit în întrecerile sportive, are două palete legate printr-un cot mai mult sau mai puţin alungit, cu o deschidere al cărui unghi este cuprins între 60 şi 120 de grade. Cu palete de circa 5 cm şi o anvergură de 40-50 cm, bumerangul are o greutate ce variază între 30 şi 140 de grame. Contează foarte mult şi materialul din care este realizat, acum, pe lângă lemn, fiind folosit şi plasticul.

În lume, astăzi se organizează diverse competiţii de aruncarea bumerangului, existând mai multe probe: viteză (5 încercări), anduranţă (aruncări timp de 5 minute), timpul de zbor, precizie, figuri acrobatice şi distanţă. Din 1988 există şi o competiţie la nivel mondial, precum şi un for internaţional care a redactat un regulament şi care omologează recordurile înregistrate în diverse întreceri. 

Vântul poate perturba şi întrerupe concursurile

Cei care participă la competiţiile sportive sunt supuşi unui instructaj, însă şi spectatorii sunt atenţionaţi asupra pericolelor la care se expun dacă nu respectă anumite reguli. Oamenii din public, de pildă, trebuie stea la o distanţă precizată de aruncător, altfel bumerangul lansat poate să îi lovească.

image

Comediantul britanic Baron Cohen a primit un bumerang la  Sydney

De asemenea, în zona de concurs nu trebuie să existe pomi, locuinţe sau alte obiecte de care s-ar putea lovi bumerangul în traiectoria sa circulară. În plus, dacă vântul devine puternic concursul poate fi întrerupt sau chiar încheiat.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite