VIDEO O rusoaică din Canada, încoronată la Bangkok

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătoarea concursului din 2005, Natalie Glebova, este licenţiată în Comerţ, cântă la pian şi a făcut gimnastică artistică în copilărie. Competiţia a avut loc în Thailanda şi a fost marcată de amintirea victimelor provocate de tsunami în decembrie 2004.

Guvernul de la Bangkok anunţase încă din august 2004 că a câştigat licitaţia deschisă de Donald Trump şi a plătit în octombrie acelaşi an 6,5 milioane de dolari pentru dreptul de a fi gazda competiţiei. Banii fuseseră garantaţi personal de premierul Thaksin Shinawatra şi, în ciuda celor care considerau că după tragedia din decembrie 2004 nu e cazul să se mai organizeze astfel de „distracţii", concursul a avut totuşi loc în capitala Bangkok, pe 31 mai 2005. Capitala Thailandei găzduia pentru a doua oară o finală Miss Universe, după un interval de 13 ani, cea anterioară, din 1992, fiind câştigată de namibianca Michelle McLean.

Salutul care a impresionat juriul

La fel ca în anul precedent, semifinaliste au fost reprezentantele unor ţări din America şi Caraibe, în finală ajungând cinci dintre ele: Natalie Glebova (Canada), Cynthia Olavarria (Puerto Rico), Renata Sozé (Republica Dominicană), Laura Elizondo (Mexic) şi Mónica Spear (Venezuela). Toate cinci au luat note foarte mari, atât la proba costumului de baie, cât şi la cea a ţinutei de seară.

Departajarea s-a făcut la interviu. Presa a comentat, pe bună dreptate, că Natalie Glebova a câştigat mai întâi inimile spectatorilor, apoi admiraţia juriului şi aşa a devenit Miss Universe 2005. La fiecare apariţie pe scenă, Glebova a adresat publicului un salut tradiţional thailandez, numit „Wai". De fiecare dată, cei din sală au aplaudat îndelung.

Apoi, fiind licenţiată în Comerţ şi Management în domeniul Tehnologiei Informaţiilor, ca absolventă a Universităţii Ryerson din Toronto, frumoasa Natalie i-a impresionat pe membrii juriului cu prezenţa ei de spirit şi răspunsurile ei coerente, la obiect, care au dovedit că fata nu învăţase pe dinafară un discurs scris de altcineva, cum se întâmplă de obicei. În plus, faptul că făcuse gimnastică de performanţă şi ştia să cânte la pian trebuie să fi contat, de asemenea, în luarea deciziei.

Cum-necum, în momentul anunţării câştigătoarei, nimeni nu s-a mirat, decât poate tânăra de 24 de ani care, în urmă cu zece ani, emigrase din Rusia împreună cu familia. După ce a primit coroana de la câştigătoarea din 2004, australianca Jennifer Hawkins, Natalie a fost atât de fericită că părinţii ei au luat decizia de a emigra în Canada încât, pentru prima oară în istoria concursului, a fluturat steagul cu frunza de arţar pe scenă, spre încântarea a milioane de canadieni. Cei doi părinţi, ca nişte eroi, au fost invitaţi lângă ea, ceea ce a fost, din nou, o premieră.

Victoria lui Natalie Glebova a scos la iveală câteva întâmplări inedite, care au făcut înconjurul presei. S-a aflat, de pildă, că în anul 2004, la concursul Miss Universe organizat pentru a desemna reprezentanta Canadei, Natalie Glebova participase şi ea, dar obţinuse numai locul al treilea, aleasa fiind Venessa Fisher. Reprezentanta Canadei din acel an nu s-a calificat nici măcar în semifinale. În loc să plângă, Glebova şi-a schimbat rochia de seară şi a decis să încerce din nou, anul următor.

Unul dintre motivele pentru care a crezut în puterile ei a fost şi pregătirea pe care a făcut-o cu Karen Dianne Baldwin, din Ontario, prima fată din Canada care a devenit Miss Universe în 1982 şi care, culmea, fusese elevă la acelaşi liceu din micul oraş canadian Londra, la care învăţase şi Natalie. De altfel, chiar directoarea liceului, după ce a aflat că Natalie a ieşit doar pe locul trei, a rugat-o pe Karen să-şi ajute „urmaşa". Începând din 2005, Central Secondary School din Londra, Ontario, este singurul liceu din lume care se poate lăuda că două dintre absolventele sale au fost încoronate drept Miss Universe.

Un proces şi câteva incidente

image

Natalie Glebova a primit nota 9,81 la proba costumului de baie

Trei câştigătoare locale nu s-au putut prezenta la concurs din motive medicale: Sharlita Millington (Insulele Virgine), Jana Kuvaitseva (Estonia) şi Shrivern Peters (St. Vincent). Anul următor, la ediţia desfăşurată în California, numai Peters s-a calificat din nou.
Alte patru reprezentante nu au fost tocmai cele desemnate iniţial. Aruba, Germania şi Nigeria ­şi-au detronat în 2005 câştigătoarele iniţiale şi au trimis fetele care se clasaseră pe locul doi, fără să precizeze din ce motiv.

În schimb, Miss Trinidad-Tobago a făcut scandal şi a fost nevoie să intervină un tribunal local pentru a tranşa cine va merge în Thailanda. Cheryl Ankrah a fost încoronată drept Miss Trinidad-Tobago, dar a fost descalificată pentru că imediat după concurs a mâncat câteva luni pe săturate şi, desigur, s-a îngrăşat. Cum competiţia are standarde precise, între care raportul dintre înălţime şi greutate e sfânt, juriul local a considerat că Cheryl nu poate fi trimisă şi i-a cerut coroana înapoi. În locul ei a plecat Magdalene Walcott, care tocmai fusese desemnată semifinalistă la concursul Miss World, desfăşurat în China.

La întoarcerea acasă, deşi fusese desemnată la Bangkok drept „ambasador onorific pentru turismul Thailandei", o lege a municipiului Toronto nu i-a permis lui Natalie Glebova să poarte însemnele victoriei (coroana şi eşarfa cu titlul de Miss Universe) la un festival municipal numit „Tastes of Thailand" (Gusturi din Thailanda). Primarul din Toronto i-a cerut scuze personal, după festival, iar preşedinta Organizaţiei Miss Universe, Paula Shugart, a protestat oficial faţă de această „insultă".

A fost însă singura manifestare la care frumoasa Canadei nu a fost binevenită. În rest, până anul următor în iulie, când avea s-o încoroneze personal pe Zuleyka Rivera Mendoza, din Puerto Rico, Natalie Glebova a fost întâmpinată cu bucurie oriunde s-a dus: la festivaluri, la petreceri de VIP-uri, la concursuri locale Miss Universe sau la acţiuni caritabile. Natalie a fost, ca şi predecesoarele ei, o bună militantă pentru drepturile bolnavilor de HIV/SIDA. Poate drept compensaţie pentru incidentul din Toronto, ea a fost invitată la Summitul G8 din 2005, care s-a desfăşurat la New York.

A scris o carte de succes

Natalie Glebova s-a născut pe 11 noiembrie 1981, în oraşul Tuapse din Rusia, unde a locuit până la 14 ani. În Rusia a practicat gimnastică de performanţă şi a urmat cursuri de pian, conform unei tradiţii de familie. După ce părinţii au emigrat în Canada, Natalie şi-a continuat studiile în ţara de adopţie. După câştigarea titlului de Miss Universe, Glebova a fost din ce în ce mai atrasă de Thailanda, ţară pe care a iubit-o sincer, din prima clipă.

Natalie a învăţat repede thailandeza, iar în mai 2006, când încă deţinea titlul, a primit un contract foarte bănos de la o firmă de bere thailandeză, Boon Rawd Brewery. Aceeaşi companie i-a angajat pe Vijay Singh (jucător de golf) şi pe Paradorn Srichaphan (jucător de tenis). Cei trei au devenit buni prieteni şi, în aprilie 2007, Natalie şi Paradorn s-au căsătorit, Thailanda fiind acum căminul fostei rusoaice. Cu doar două luni înainte, Natalie publicase volumul „Healthy, Happy, Beautiful" („Sănătoasă, Veselă, Frumoasă") care se bucură de un real succes.

România a lipsit iarăşi

Nici în 2005 ţara noastră nu a organizat calificări pentru Miss Universe, abia anul 2009 marcând revenirea României în această competiţie.

O absenţă notabilă a fost însă Suedia, ţară care nu a lipsit niciodată, primul şi singurul an fiind 2005. Suedezii nu au organizat tot anul 2005 petreceri sau concursuri din respect pentru durerea familiilor suedeze care au pierdut sute de persoane dragi în Indonezia şi Thailanda, în timpul tsunami-ului din decembrie 2004.

Imagini de la ediţia din 2005 a concursului

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite