O primăvară în sacou şi pantaloni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumele moi în stil pijama de la Chloé sunt  uşor de purtat
Costumele moi în stil pijama de la Chloé sunt uşor de purtat

Abandonat la începutul anilor 2000, costumul cu pantaloni revine în modă. De data aceasta, designerii preferă un look feminin şi „drăguţ“, nu unul puternic şi dur.

După aproape zece ani în care a fost ignorat, costumul sofisticat cu liniile sale simple a început deodată să îi atragă pe designeri. Aerul de eficienţă, eleganţă şi putere pe care îl emană sunt la mare preţ în aceste vremuri tulburi. „E un look care vorbeşte despre calitate şi croială, destul de diferit de cele cu care ne-am obişnuit", spune Laura Larbalestier, manager de achiziţii la magazinul britanic Selfridges, citată de „The Telegraph".

Noile costume pot fi moi, precum cele în stil pijama de la Chloé, sau ordonate, cum este cel albastru-cerneală de la Christopher Kane, realizat în colaborare cu croitorii Norton & Sons. La începutul decadei, majoritatea femeilor aveau un costum negru cu pantaloni pe post de opţiune vestimentară de siguranţă. Acum sunt la fel de multe stiluri ca şi designeri.

Italienii preferă texturile moi

„Costumele cu pantaloni se întorc în colecţiile „cruise". Este o variantă nouă şi uşor de purtat, ai cărei pionieri au fost Yves Saint Laurent şi Stella McCartney, care se poartă într-un mod relaxat şi sexy mai degrabă decât unul dur", spune Sukeena Rao, consultant de stil la magazinele Liberty şi Topshop.

Costumul de inspiraţie masculină este una dintre opţiuni, interpretată în moduri diferite. De exemplu, Paul Smith optează pentru un deux-pieces roz-aprins purtat cu o vestă în ton, cămaşă, cravată şi pantofi masculini. Alt designer, Junya Watanabe, propune costume din brocard în nuanţe de gri-oţel, cu talie strânsă care se continuă într-o formă de coş în zona şoldurilor. Costumul este şi unul dintre lookurile favorite ale lui ­Ralph Lauren, care prezintă pentru primăvară în sacou cu nasturi la două rânduri până sus şi batistă la buzunar inclusă.

Creatorul propune însă şi un costum din trei piese din denim albastru pal. Italienii, în schimb, au o slăbiciune pentru piese din materiale moi, care se regăsesc în colecţiile de la MaxMara, Sportmax şi Raf Simons. Varianta din in alb texturat a lui Simons e o investiţie serioasă, iar silueta pe care o creează - jachetă cu cordon şi pantaloni fluizi - este de un şic nonşalant.

Sacourile sunt croite pentru a fi purtate doar cu un maiou pe dedesubt, cu mânecile suflecate şi un decolteu delicat.

Geantă plic şi pantofi plaţi

Noile costume sunt făcute să fie „drăguţe". „Întregul look este mai relaxat - de exemplu un blazer larg în nuanţe pastel, purtat cu pantaloni din jerseu în culori diferite", spune Caren Downie, director de design la Asos. Purtate cu bluze de şifon sau cu un neglijeu, costumele sunt potrivite şi pentru o ţinută de seară. La Selfridges, Larbalestier preferă pantalonii cu imprimeu de la Dries Van Noten şi sacourile cu motive violente sau pantalonii purpurii de la Céline cu sacouri de culoarea pielii.

„Forma pantalonilor este importantă - cei cu talie înaltă, plisaţi şi cu un cordon creează un stil feminin", adaugă Rao. Pantalonii înguşti ar trebui purtaţi cu gleznele la vedere şi tocuri şi echilibraţi cu un sacou cu umeri laţi, explică „The Telegraph", iar sacourile scurte arată cel mai bine cu pantaloni evazaţi. Formalismul costumului poate fi temperat cu bluze din mătase ori dantelă sau cu un simplu tricou din jerseu.

Culorile primăverii sunt ivoire, cafea cu lapte, kaki, crem şi gri-porumbel, iar pentru a avea mai multe opţiuni, sacoul de la un costum poate fi purtat cu pantalonii de la altul. În ceea ce priveşte accesoriile, publicaţia recomandă o curea închisă peste sacou, o geantă-plic nu foarte mică, care să poată fi folosită şi seara, şi pantofi plaţi în stil bărbătesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite