Norvegia, ţara în care îţi stă mintea în loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiorduri, gheaţă pe mare, niciodată aglomeraţie, ecologic, foarte rece şi foarte noapte. Sunt câteva dintre cuvintele care îţi vin în minte după o plimbare uimitoare printr-o ţară nordică.

De ce ai vizita iarna o ţară nordică? Pentru a o vedea în largul ei, aşa cum arată în cea mai mare parte a anului. Pentru că ai mai rar ocazia să mergi cu un iaht pe Marea Nordului printre bucăţi de gheaţă care se sparg unele de altele în valuri. Pentru că fiordurile sunt şi mai prăpăstioase cu aerul îngheţat şi cerul gri ca stâncile.

Pentru Nobel, pentru mâncarea bună (şi foarte rece), pentru arhitectură - gotică, art nouveau -, pentru parcurile cu statui, pentru că e o ţară puţin populată, dar cu oameni bogaţi.

Norvegia, cu vestitele fiorduri de la limita de nord a Europei, confirmă prin atitudinea oamenilor şi regulile stricte că merită statutul de ţară cu un excepţional nivel de trai. Cele mai multe statistici au declarat-o campioană la capitolul venituri pe cap de locuitor. Organizaţia Naţiunilor Unite o consideră prima în clasamentul ţărilor în care merită să trăieşti.

image

Blocurile de pe malul Mării Nordului, cu parcare pentru şalupe

Sunt doar câteva condiţii în privinţa adaptării: este foarte frig multe luni pe an. Iarna aceasta s-au înregistrat temperaturi de -40 de grade Celsius, în zonele mai apropiate de Cercul Polar. Soarele se vede doar câteva ore pe zi. În anotimpul rece, în Norvegia începe să se întunece de la ora 15.00. Odată aceste bariere trecute, bătrâneţea arată bine.

Pentru norvegieni, speranţa de viaţă este de la 78 de ani la bărbaţi la 83 de ani la femei, în timp ce jumătate din populaţie are acces la o casă de vacanţă, cel mai adesea una din lemn. Stavanger, aflat în sudul Norvegiei, este cel mai scump oraş din Europa, urmat de Oslo, unde un prânz la un restaurant ieftin nu costă mai puţin de 18-20 de euro.

De pildă, un cappucino sau o cafea costă 38 de coroane (4,8 euro), o bere autohtonă de 0,6 litri costă 89 de coroane (10,59 euro), un pahar de vin costă 69 de coroane (8,4 euro), iar un prânz cu specific nordic (supă de peşte şi friptură de ren) costă 400 de coroane (55 de euro). Iar biletele de metrou pentru o zi costă cât abonamentul pentru o lună în Bucureşti, adică echivalentul a 15 euro!

Parcare cu iahtul la scară

Nivelul de trai vine şi din regulile stricte: nu se fumează în aproape niciun restaurant, nu se serveşte alcool până după prânz şi este strict interzis consumul de băuturi alcoolice pe stradă.

O altă dovadă a costului vieţii se vede în cartierele rezidenţiale de pe malul Mării Nordului, cu blocuri construite din schelete de fier şi sticlă în briza îngheţată dinspre fiordurile mării. Poduri laminate peste canale, statui care ies din ape şi nicio parcare de maşini. De fapt, canalele care vin din mare până la parterul blocurilor, despărţite de câteva diguri, sunt destinate bărcilor locatarilor din Aker Brygge, un cartier apropiat de Centrul Nobel Peace.

Focuri de artificii de pe şapte maluri

image

Cartierul rezidenţial Aker Brygge, din Portul Oslo

Cu astfel de reguli, cu frig şi mai tot timpul crepuscul, era greu de imaginat o petrecere de Anul Nou în vreun parc sau vreo piaţă publică din Oslo. "E şi multă gălăgie şi haos. Sunt însă câteva parcuri în care poate e vreun concert. Din cauză că este foarte frig însă s-ar putea să nu se ţină nimic", a explicat un norvegian care tocmai aterizase de la Melbourne cu câteva ore înaintea lui 2010. Nu avea deloc de gând să participe la petrecerea "urbană" de Anul Nou.

"Haosul" de care îi era frică norvegianului a însemnat câteva sute de oameni, cuminţi şi bine îmbrăcaţi, care au apărut în ultimele minute din 2009 în Rådhusbrygge, zona portului foarte apropiată de primăria din Oslo. Au asistat la aproape o oră de "concert de artificii": primele aruncate de localnici, dublate la scurt timp de cele aruncate de pe vapoare şi iahturi ancorate în fiordul Oslo.

Cu cât anul vechi pierdea şi ultimele minute, cu atât malurile Mării Nordului erau mai pline de lumini de la artificii. Când şi-au urat "La mulţi ani!", norvegienii aveau pe cer atâta lumină de la atâtea artificii câtă nu le-a putut arăta soarele timp de o săptămână.

Cât costă un sejur de 5 zile

- Bilet de avion dus-întors: 240 de euro
- Cazare la hotel trei stele, cameră dublă: 43 de euro/noapte
- Transfer de la aeroport: 18 euro/un drum
- De văzut: Stavanger - cel mai scump din Europa; opera din Oslo - cel mai bun proiect de arhitectură contemporană; parcul Vigeland; centrul Premiului Nobel pentru Pace; insulele de lângă Oslo.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite