VIDEO Muzeele de sub ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de statui scufundate în apele mării vor putea fi admirate la Cancun, în Mexic, de turişti echipaţi în costume de scafandru. Organizatorii speră că în acest fel vor proteja recifele de corali.

Parcul Naţional din Cancun, situat în zona de est a Mexicului, pe coasta Mării Caraibelor, a început construirea unui muzeu subacvatic pentru scufundători.

Directorul Jaime Gonzalez, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat pentru BBC că scopul înfiinţării acestui muzeu este captarea atenţiei turiştilor amatori de scufundări care provoacă daune imense, an de an, recifelor de corali din apele mării.

Organizatorii speră că după ce vor avea la dispoziţie sute de statui gigantice, realizate din ciment rezistent la apă şi cu PH neutru, pentru a nu dăuna vieţuitoarelor marine, scufundătorii se vor lăsa direcţionaţi spre muzeul subacvatic şi vor permite recifului de corali, protejat prin lege, să se refacă.

„Până în 2011, statuile vor fi acoperite de corali"

image

Aproximativ cinci milioane de turişti vizitează anual statul Mexic şi, dintre aceştia, cel puţin o cincime doresc să facă scufundări în apele limpezi ale Mării Caraibelor.

Anul acesta, din cauza crizei economice, numărul de turişti a scăzut până la 4,6 milioane, dar Parcul Naţional din Cancun a rămas o atracţie turistică, înregistrând peste 750.000 de vizitatori. Zona în care se găsesc coralii, Punta Nizuc, are numai patru hectare şi din acest motiv aglomerarea turiştilor scufundători, care mişună cu miile în fiecare zi printre corali, nu permite recifului să se regenereze corespunzător.

Pentru a putea închide zona coralilor câteva luni pe an, localnicii s-au gândit să ofere o compensaţie turiştilor: muzeul cu statui de beton. Deocamdată au fost coborâte în apele mării doar câteva zeci de statui din cele peste 400 câte vor fi în final, întrucât lucrările au demarat abia la mijlocul lunii noiembrie anul acesta.

„După câteva săptămâni de la scufundare, pe unele statui s-au depus deja alge şi primele alveole de corali. Sperăm că până în anul 2011, când va avea loc inaugurarea, statuile vor fi complet acoperite de corali şi vor fi cu atât mai tentante pentru turiştii care vin din întreaga lume pentru a-i admira", explică directorul Gonzalez.

Grădina Speranţei

Una dintre primele opere de artă scufundate este un ansamblu realizat de artistul american Jason Taylor, intitulat „Grădina Speranţei". Scufundătorii pot admira o fată frumoasă, întinsă pe o terasă, care are împrejurul ei o stropitoare de grădină şi câteva ghivece de flori.

image

Atât în ghivece, cât şi în grădina din faţa terasei, organizatorii speră să aclimatizeze mai multe soiuri de corali, astfel încât în final peisajul să fie completat cu o veritabilă grădină feerică subacvatică. Dimensiunile sculpturii sunt gigantice, fata fiind cam de cinci ori mai mare decât un om obişnuit.

De altfel, toate statuile vor fi uriaşe şi vor beneficia de iluminare artificială, dar şi de lumina zilei, întrucât se vor afla la numai patru metri adâncime, precizează Jaime Gonzalez. În timp ce turiştii se vor distra în acest muzeu scufundat, cercetătorii vor încerca să salveze reciful din apropiere, grav afectat de uragane şi de numărul imens de scufundători, amatori de suvenire.

Biologii spun că în lume numai 1% din suprafaţa submarină este acoperită de corali, dar aceste recife contribuie la supravieţuirea a 10.000 de specii de peşti, care, la rândul lor, sunt principala sursă de hrană a peste 500 de milioane de pământeni.

Comorile de sub apă ale Cleopatrei

image

Proiectul mexican, în valoare de 350.000 de dolari, nu este singurul de acest gen din lume. Primii care s-au gândit să înfiinţeze un muzeu subacvatic au fost egiptenii, care speră să utilizeze astfel uriaşul potenţial arheologic al oraşului Alexandria, scufundat parţial în apele Mării Mediterane. Întreg golful artificial, în care tronau cândva Farul şi Biblioteca din Alexandria, precum şi Palatul Ptolomeilor, s-a scufundat în secolul al IV-lea d.Hr. din cauza mai multor cutremure devastatoare consecutive.

Cercetările subacvatice desfăşurate în căutarea comorilor reginei Cleopatra, ultimul faraon al dinastiei Ptolomeilor, au început în anul 1992. Încă de atunci, arheologii au avertizat că scoaterea la suprafaţă a unora dintre obiectele scufundate, după ce au stat mai bine de două milenii în apele sărate ale mării, va provoca deteriorarea lor rapidă, iar UNESCO a emis un decret în 2001, care recomandă înfiinţarea unor rezervaţii marine în astfel de situaţii.

Planul de fezabilitate, gândit de arhitectul parizian Jacques Rougerie, prevede că muzeul va avea o parte construită pe uscat şi una submarină, alcătuită din tuneluri transparente, prin care turiştii vor putea ajunge până lângă artefactele din apele adânci de numai 5-6 metri. Vizitatorii vor putea admira 26 de sfinxuri, sute de statui, porţiuni din ansamblul arhitectonic al Alexandriei antice şi câteva epave ale unor vase romane şi greceşti scufundate în timpul dezastrelor.

China: inscripţii admirate prin hublouri

image

În mai, anul acesta, a fost inaugurat şi muzeul din Baiheliang, amenajat în apele lacului de acumulare aferent Hidrocentralei Trei Defilee, de pe fluviul Yangtze. Guvernul de la Beijing a investit 200 de milioane de dolari pentru a oferi turiştilor posibilitatea de a admira inscripţiile în piatră care au ajuns să fie scufundate după construirea barajului.

Situată în nordul districtului Chongqing Fuling, relicva despre care UNESCO a spus că ar fi singura staţie hidrologică din vechime păstrată până în zilele noastre este un uriaş bloc de granit, înalt de 1.600 de metri şi gros de 15 metri, pe care s-au notat cotele fluviului Yangtze timp de mai bine de 1.200 de ani.

Cele 30.000 de cuvinte, alcătuind 164 de paragrafe săpate în rocă, vorbesc despre starea fluviului începând din timpul dinastiei Tang (anul 763) şi până la începutul acestui secol. Pentru a admira desenele detaliate ale celor 14 specii de peşti care au populat cândva fluviul, precum şi cele 108 cote „extreme"ale fluviului, turiştii coboară sub nivelul apei folosind un tunel cu scări rulante.

Apoi, prin nişte hublouri special amenajate, ei pot lumina zonele dorite cu mai multe seturi de faruri subacvatice, fiecare având câte nouă surse diferite de lumină.

Muzeul subacvatic din Cancun

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite