Monte Carlo vorbeşte ruseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perla Coastei de Azur este de câţiva ani recucerită de noii îmbogăţiţi ai Rusiei postcomuniste. Glamourul francez este înlocuit încet, încet, de opulenţa slavă, iar vânzătorii şi

Perla Coastei de Azur este de câţiva ani recucerită de noii îmbogăţiţi ai Rusiei postcomuniste. Glamourul francez este înlocuit încet, încet, de opulenţa slavă, iar vânzătorii şi hotelierii ştiu deja ruseşte pentru a fi în ton cu noua aristocraţie.

Cocoţată pe pereţii calcaroşi ai Coastei de Azur, deasupra Mediteranei, şoseaua care face legătura dintre Nisa şi Monaco pătrunde în Principat printr-un şantier înghesuit pe o palmă de pământ. Doar o plăcuţă montată pe marginea drumului te anunţă că ai intrat în "Principaute de Monaco". La capătul unui tunel, intri direct în atmosfera exotică monegască.

Palmieri, flori şi clădiri renovate ca într-un decor hollywoodian. Spectacolul portului, împânzit de iahturi cu forme futuriste, steaguri şi blazoane, maşini de lux, melanj ameţitor de rase şi, peste toate, o prospeţime nefirească a spectacolului străzii.

În oraşul surplombat deasupra golfului Mediteranei, lifturile publice sunt la fel de obişnuite ca scările rulante într-un mall. Plăcuţele indicatoare te îndrumă către locurile de unde lifturi silenţioase te plimbă între zonele de pe malul mării şi bulevardele din centru. Abundenţa automatelor cu prezervative ţine de stilul libertin de viaţă al tinerilor care încearcă să trăiască clipa şi să profite de orice loc din oraş pentru a face dragoste.

De la "balşoi teatr" la "balşoi turism"

Pe deasupra portului, un păienjeniş de străzi întortocheate urcă şi coboară pe peretele muntelui, străjuite de soiuri scumpe de arbori şi arbuşti, înnobilate de vitrinele unor magazine cu nume sonore. Bannerele montate pe mai toţi stâlpii din oraş, cu fotografia alb-negru a actriţei Grace Kelly, reînvie atmosfera anilor de glorie ai cinematografiei şi vremea cancanurilor din lumea high-life, dezvăluite pe atunci de "Paris Match".

Dacă la începutul anilor "60 era vremea americanilor, astăzi high-life-ul monegasc vorbeşte ruseşte. De la buticurile unde se vând suveniruri inscripţionate în chirilice, până la magazinele exclusiviste destinate tocmai noilor îmbogăţiţi postcomunişti, Monte Carlo redescoperă exotismul lumii slave. Pe una din laturile piaţetei din faţa cazinoului, Hotel Hermitage este "polul rusesc" al opulenţei.

În parcarea din faţa hotelului, în iz de ceapă prăjită ce contrastează cu luxul nonşalant, se lăfăie limuzine unicat, din cele mai rasate mărci. "Nataşa, eta cazino!". Cu voci groase, puternice, ultimii invadatori ai Principatului - "novâie russkie" ("noii ruşi") după cum este denumită generic actuala clasă de îmbogăţiţi - dau atmosferei oraşului o notă aparte.

Vladimir Potanin, unul dintre magnaţi, fost ministru al privatizării din vremea lui Boris Elţîn, face parte împreună cu toată suita sa de rude şi copii din obişnuiţii locului. Anul acesta, după câştigarea campionatului mondial de ski-jet, fiica sa, Anastassia, şi-a sărbătorit retragerea din sport printr-un "balşoi show" de karaoke, organizat cu mare fast şi la care au participat zeci de invitaţi, petrecere stropită din belşug şi cu alcool, după cum scria presa rusă.

Mare parte din iahturile amarate în port sunt proprietatea oamenilor de afaceri ruşi care nu mai concep să plece în vacanţă şi să se oprească doar într-un singur loc.

Pe deasupra luxului citadin, pe "cornişele" scăldate de soarele mediteraneean şi înmiresmate de fel şi fel de mirodenii, priveliştea celui mai luxos oraş al Coastei de Azur se deschide spectaculos la baza muntelui "Mont Charles", denumit astfel în onoarea prinţului Carol al III-lea de Monaco.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite