Moda pakistaneză sfidează talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pakistanul şi-a prezentat moda pe podium luna aceasta, în speranţa de a promova o latură mai strălucitoare a unei ţări cunoscute în lume pentru extremismul militant.

În vreme ce violenţa militară din ce în ce mai pronunţată din Pakistan a ocupat paginile ziarelor din toată lumea, 30 de designeri autohtoni şi 30 de modele de top au participat la prima săptămână a modei organizată vreodată în ţară.

Unele femei au defilat pe podiumul din capitala Karachi împodobite cu brăţări din ţepi şi armuri, iar altele au avut capetele acoperite, în stilul vălului islamic, dar şi-au expus umerii şi tatuajele.

Modelele au purtat şorturi, rochii fără spate sau piese ce lăsau abdomenul dezgolit, care ar fi fost considerate prea îndrăzneţe pentru standardele pakistaneze. La rândul lor, manechinele masculine au purtat robe lungi, dar şi şorturi sau tricouri cu paiete.

Mulţi dintre creatori au făcut referinţă în colecţiile lor la situaţia tumultuoasă a ţării, reflectând contradicţiile şi tensiunile care domină societatea pakistaneză.

Lipsa designerilor străini

Evenimentul de patru zile a fost amânat de două ori din cauza temerilor privind siguranţa şi a fost organizat în timpul unei ofensive armate din nord-vestul ţării. Scopul săptămânii modei a fost de a arăta lumii că Pakistanul înseamnă mai mult decât violenţă şi de a da un imbold de dezvoltare unei industrii care angajează sute de mii de persoane, spun organizatorii, citaţi de AP.

Mulţi dintre participanţi au spus că evenimentul a fost o lovitură simbolică dată talibanilor şi viziunii lor asupra societăţii, în care femeile sunt consemnate în mare parte în casă şi trebuie să poarte o acoperitoare ca un sac, cunoscută drept burcă sau văl islamic.

„Acesta este gestul nostru de sfidare la adresa talibanilor", a spus Ayesha Tammy Haq, director executiv al Fashion Pakistan Week (FPW). „Există multă agresivitate şi multe frământări politice... dar asta nu înseamnă că ţara se închide, că afacerile se opresc."

Prezentările au avut loc la Karachi, cel mai mare şi mai cosmopolit oraş al ţării, într-un hotel de cinci stele situat lângă consulatul american, bombardat de militanţii islamişti în 2002.

Oraşul se află la o oră de zbor de nord-vest, zona unde-şi au bazele Al-Qaida şi talibanii, şi a fost în mare parte cruţat de violenţa care a dominat ţara în ultima lună. Prezentările de modă de la Karachi au semănat bine cu cele din alte părţi ale lumii, dar tot ce a lipsit au fost designerii şi cumpărătorii străini.

Organizatorii s-au decis să nu îi invite din cauza siguranţei precare. În plus, şi o serie de jurnalişti de modă din Occident şi-au anulat venirea la eveniment.

Haine pentru 0,001% din femei

Designerii au prezentat la Karachi un amestec de haine, unele inspirate din ţinutele pakistaneze tradiţionale şi din motivele tribale, altele care aveau foarte puţin sau deloc de-a face cu estetica tradiţională. Într-o cultură în care aproape toate femeie se îmbracă modest, multe dintre piesele propuse au fost considerate prea îndrăzneţe pentru gusturile locale.

„Ce e aici nu ne reprezintă ca popor", a declarat designerul Ayesha Tahir Masood, citat de AP. „Doar 0,001% din femeile pakistaneze ar purta aceste haine, şi asta doar într-un mediu controlat şi dacă ar fi foarte bete."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite