Modă cu : Inspiraţie africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spiritul Africii se regăseşte în pantofii, coafurile şi materialele folosite de designeri în colecţiile pentru vara aceasta.

O mască de lemn decorată cu smocuri de păr e plasată la gleznă, pe un pantof cu barete din piele de piton, toc foarte înalt, mărgele de lemn şi ciucuri.

Când au apărut pe podium la prezentarea Louis Vuitton din octombrie, cine ar fi crezut că aceşti pantofi – care costă între 1.250 şi 2.250 de euro perechea – vor deveni cea mai interesantă piesă de încălţăminte pentru vara lui 2009?

Designerul Marc Jacobs i-a numit „Spicy“ şi a pus pe ei orice avea un aer african, scrie „International Herald Tribune“.

Pielea de şarpe, penele şi pietrele semipreţioase au creat un pantof inspirat de imaginea Josephinei
Baker, celebra cântăreaţă şi dansatoare din Parisul anilor ’20.

Stilul ei a rezonat cu exotismul predominant în acea perioadă, când companiile ruseşti de balet dăduseră naştere unui stil, iar descoperirea mumiilor egiptene, altuia.

Formele şi culorile Africii

În sezonul primăvară-vară 2009, stilul african este prezent atât în haine cât şi în accesorii. Designerii au preluat formele geometrice ale Africii şi culorile sale bogate.

John Galliano­ a adus spiritul african la Dior tot prin intermediul pantofilor, care au avut sculptate în tocurile înalte simboluri ale fertilităţii. Dar cel mai mare impact l-au avut coafurile sculpturale, realizate de stilistul Orlando Pita, alăturate texturilor vălurite ale rochiilor pur pariziene.

Ţesăturile au fost punctul de atracţie în colecţiile multor designeri, începând cu Lanvin, care a reinventat imprimeurile animaliere în nuanţe strălucitoare.

Alegerea a amintit de o temă abordată de Yves Saint Laurent în anii ’60 şi dusă la extrem prin rochia cu imprimeu de leopard, purtată de Naomi Campbell pentru Dolce & Gabbana, în 2004. Cel mai dramatic exemplu de ţesături cu modele tribale a fost oferit de designerul japonez Junya Watanabe.

El a folosit o paletă cu nuanţe de albastru-cer, portocală arsă, maro-pământ şi verde-frunză pentru rochii de vară şi a înfăşurat capetele manechinelor în buchete de flori de câmp.

Şi lumea coloniilor a fost o sursă de inspiraţie pentru designeri. Nuanţe de gri-piatră şi bej-nisip, îmbogăţite cu o tuşă de kaki-militar, au compus alte scenarii africane.

Hermès a recreat efectul de nisip în deşert pe suprafaţa unei rochii vălurite din piele întoarsă, iar „look“-ul colonial marca Ralph Lauren, ce amintea deopotrivă de India şi de Africa, a cuprins pantalonii tip şalvari, foarte la modă vara aceasta.

Accesorii „sălbatice“

Accesoriile cu o tentă africană pot fi purtate vara în oraş sau în vacanţă. Colierele cu un aer uşor tribal arată minunat când au forme grafice. Brăţările făcute din materiale moderne care imită fildeşul sau osul sunt peste tot şi au toate grosimile.

Genţile din piele de şarpe sau din alte materiale naturale au doar o notă „sălbatică“, iar la poşetele mici, câteva mărgele sunt suficiente pentru a trimite cu gândul la Africa.

Dar pantofii sunt cei care transmit cel mai puternic mesajul african. Celebrităţile de la Hollywood sunt înnebunite după noile creaţii de la Louis Vuitton, mai ales că nu există două perechi identice. Ironia este însă că pantofii respectivi nu ar rezista nici la câţiva paşi făcuţi pe tărâm african.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite