Minunile de la Expo Shanghai 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arici britanic, un măr românesc, un castron finlandez sau o pălărie imperială chineză. Imaginile trimise de agenţiile de presă ne dezvăluie, cu două luni înainte, cum va arăta Expoziţia Mondială de la Shanghai, care se anunţă a fi cea mai atractivă manifestare de acest gen din istoria omenirii.

Pavilioanele celor peste 200 de ţări şi regiuni care vor fi prezente la Expoziţia Mondială de la Shanghai sunt în mare măsură construite. Până la 1 mai 2010, când se vor deschide oficial porţile platoului expoziţional, harnicii constructori chinezi mai au de amenajat doar interioarele acestora.

Tema aleasă de gazdele chineze este sugerată de sintagma „Un oraş mai bun - o viaţă mai bună", iar arhitecţii din întreaga lume au conceput pentru acest eveniment construcţii inedite, capabile să taie răsuflarea vizitatorilor. Expoziţia Mondială va fi deschisă până pe 31 octombrie 2010 şi, conform estimărilor, urmează să fie vizitată de peste 70 de milioane de pământeni. Pentru prima oară în istorie, întreaga expoziţie va putea fi vizitată şi virtual, pe site-ul Expo Shanghai Online.

Lumea acasă la chinezi

Încă de la început, oficialii chinezi au declarat că acest eveniment este o ocazie unică pentru China de a invita toate ţările lumii la ea acasă. Suprafaţa alocată pavilioanelor a fost de 5,28 kilometri pătraţi, situaţi chiar în mijlocul oraşului Shanghai, el însuşi o metropolă demnă de a fi vizitată. Ţările participante şi-au construit cu fonduri proprii pavilioanele şi vor organiza, în cele 184 de zile cât va fi deschisă expoziţia, peste 20.000 de evenimente culturale, la care vor participa aproximativ 200.000 de vizitatori în fiecare zi.

Secretarul de partid al oraşului Shanghai, Yu Zhengsheng, a declarat recent că forţele de ordine antiteroriste dislocate pentru acest eveniment sunt deja „multiple şi foarte bine pregătite" şi a promis că securitatea pavilioanelor, precum şi a milioanelor de vizitatori va fi asigurată de „profesionişti de elită". Totuşi, pe lângă specialişti, Yu i-a rugat pe toţi chinezii care vor vizita Expo Shanghai să fie foarte vigilenţi şi să nu permită niciun eveniment neplăcut care ar putea să umbrească succesul manifestării.

În mijlocul expoziţiei va trona pavilionul britanic, care seamănă cu un uriaş arici. Cei 60.000 de „ţepi" care au fost „înfipţi" într-o clădire obişnuită, paralelipipedică, nu sunt însă nici metalici şi nici imobili. Arhitecţii britanici au conceput nişte tuburi din acrilat, foarte flexibile şi uşor elastice, umplute cu seminţele culese din milioane de plante şi, din acest motiv, imobilul a fost numit „Catedrala seminţelor". Contribuabilii britanici au plătit 28,5 milioane de euro pentru această construcţie, iar concursul de proiecte a fost organizat de agenţia guvernamentală „Trade&Investment".

Directorul acesteia, Sir Andrew Cahn, a declarat că s-a dorit schimbarea percepţiei generale potrivit căreia Marea Britanie ar fi doar o „ţară conservatoare, unde e multă ceaţă". „Sperăm să dovedim lumii că suntem o ţară cu un mare potenţial şi vrem să atragem la Londra cât mai mulţi studenţi şi comercianţi chinezi", a spus explicit lordul Cahn.

Marea Britanie are o datorie publică de peste 900 de miliarde de euro şi, desigur, ar avea nevoie de cât mai mulţi vizitatori cu bani, notează şi presa britanică. Autorităţile au ţinut să precizeze că, pe lângă banii de la buget, la construcţia pavilionului britanic au fost folosite şi fonduri donate de persoane particulare, care au dorit să sprijine proiectul interesant, propus de arhitectul Thomas Heatherwick.

Chiar şi paznicii doresc să fotografieze „Catedrala seminţelor“ ridicată de britanici.

Chiar şi paznicii doresc să fotografieze „Catedrala seminţelor“ ridicată de britanici.

Mărul verde e românesc

Pavilionul românesc de la Shanghai arată ca un măr verde, se numeşte „Greenopolis" şi a costat 2,5 milioane de euro. El dispune de aproximativ 2.000 de metri pătraţi şi este o clădire cu cinci etaje din sticlă verde, care are formă de măr, o codiţă şi nişte frunze pe acoperiş, lângă care se află o platformă ce seamănă cu o jumătate de măr tăiat. Pavilionul a fost proiectat de firma SC M&C Strategy Development SRL, care a câştigat concursul intitulat "Schimb de idei".

Construcţia ansamblului a început pe 27 iunie 2009. Mărul verde adus de România la Shanghai vrea să sublinieze importanţa unui stil de viaţă sănătos. Directorul pavilionului, Ferdinand Nagy, spune că mărul reprezintă sănătatea, înţelepciunea, prospeţimea şi natura veşnic tânără, valori pe care locuitorii oraşelor moderne nu trebuie să le uite. În interior vor fi amenajate spaţii multifuncţionale în care se vor organiza seminarii ştiinţifice, concerte şi expoziţii, dar şi zone unde vizitatorii vor putea sta în aer liber pentru a admira panorama. Un restaurant şi câteva terase vor completa oferta, pentru că România se mândreşte cu bucatele ei alese şi, desigur, cu vinurile de calitate.

Tradiţia expoziţiilor

Istoria aşa-numitelor Expoziţii Mondiale (sau Universale) a început cu cea deschisă la 1 mai 1851, când Londra a decis să organizeze o Expoziţie Industrială, după modelul parizian.

De atunci încoace, o dată la câţiva ani, dar nu la un interval fix şi prestabilit, câte un mare oraş îşi leagă numele de o astfel de manifestare. Parisul a fost gazdă de şase ori. Alte câteva metropole, precum Londra, New York, Chicago, Seattle, New Orleans şi Sevilla, au fost gazde de câte două ori, iar Statele Unite au organizat, în total, 18 Expoziţii Mondiale.

Mărul verde, construit de România, este simbolul traiului sănătos
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite