Corsica, bijuteria Mediteranei
0
Dacă sunteţi iubitori ai naturii, ai sporturilor extreme, ai mâncărurilor tradiţionale sau pur şi simplu ai lenevitului pe plajă la soare, Corsica se dovedeşte destinaţia ideală de vacanţă.
În acest moment pot fi numărate pe degete destinaţiile de vacanţă situate la două ore de zbor din orice oraş mare al Europei şi neatinse de turismul de masă, iar printre acestea se numără şi insula franceză Corsica.
Pe insula cu un climat perfect mediteranean, cu istorie, cultură şi peisaje superbe, îşi poate petrece vacanţa orice turist. Corsicanii sunt extrem de mândri de moştenirea lor culturală, iar turismul s-a dezvoltat în această zonă tocmai în acest sens. Rezultatul se poate vedea cu ochiul liber, luxul fiind unul dintre cuvintele de bază aici.
Îndeletnicirile de bază ale localnicilor sunt micile producţii de mâncare şi vin, ei dorind să se concentreze mai mult pe latura tradiţională, decât pe cea industrială. Astfel, într-o scurtă plimbare pe insulă veţi descoperi mii de producători independenţi, cu mici magazine şi fabrici, în care nu lucrează mai mult de 50 de angajaţi.
Importanţa pe care aceştia o dau tradiţiei se reflectă în produse pe care francezii le numesc „du terroir“ şi care au un gust unic. Nu lipsesc nici viile, pe care le veţi descoperi pe o mare parte a insulei şi din care se fac nişte băuturi fine, pe care localnicii le servesc întotdeauna la mesele tradiţionale.
Distracţie pentru toată lumea
Printre ingredientele şi felurile de mâncare cele mai cunoscute de pe insulă se numără brânza de capră, brocciu (brânza de oaie), vinul de castane, figatelli (cârnaţi din ficat) sau friptura de porc mistreţ.
Unul dintre secretele Corsicăi este că indiferent de gusturi sau dorinţe, întotdeauna veţi găsi ceva plăcut de făcut. Relieful permite turiştilor, fie că sunt iubitori de mare sau de munte, să se bucure de micile plăceri ale vieţii.
De la stâncile albe ale lui Bonifacio din sud la munţii abrupţi ai insulei, văile împădurite, la golfuri sau plaje cu nisip alb şi marea azurie, peste tot veţi găsi ceva de făcut: fie cursuri de căţărare, fie lecţii de călărie, plimbări cu bicicletele sau cursuri de scufundări.
Preţurile variază între 5 euro pentru o bicicletă închiriată pe o perioadă de 24 de ore, 40 de euro pentru o oră de călărie sau 200 de euro un curs complet de scufundări.

Munţii de pe insulă sunt preferaţi de toate tipurile de alpinişti, fie începători sau cunoscători
Alte activităţi la care sunteţi invitaţi cu multă căldură să luaţi parte, dar care costă ceva mai mult, sunt înotul cu delfini (80 de euro pe oră), în apa limpede şi albastră, căţăratul pe unele dintre cele mai spectaculoase stânci ale insulei, însoţiţi de alpinişti (preţul se poate negocia, dar în principiu, cu tot cu echipament ajunge la aproximativ 200 de euro de persoană), mersul pe bicicletă pe teren accidentat, dar şi navigatul sau windsurfingul. Închirierea unei bărci costă între 25 şi peste 200 de euro pe oră, în funcţie de tipul ambarcaţiunii.
Dacă vă simţiţi atraşi de frumuseţile naturale, atunci câteva zile de plimbare pe insulă vi se vor părea cu adevărat fascinante. Dintr-o parte în cealaltă a insulei se întinde Parcul Regional al Naturii, unde veţi descoperi specii rare sau chiar unice de faună şi floră, în timp ce deasupra lor tronează uriaşii ananaşi, care sunt sufletul Rezervaţiei Naturale Scandola.
La aceasta puteţi ajunge însă numai cu barca, deoarece accesul în anumite locuri ale parcului este interzis turiştilor. În cazul în care doriţi să aveţi parte de o experienţă culturală, sunteţi în locul potrivit. Cu o istorie de peste 8.000 de ani, în fiecare colţişor al insulei puteţi afla sau vedea ceva interesant.

Închirierea unei bărci în portul din Ajaccio costă aproximativ 40 de euro pe oră
Primele dovezi ale vieţii pe insulă datează din perioada neolitică şi pot fi văzute lângă oraşul Filitosa. De‑a lungul timpului, Corsica a fost ocupată de greci, cartaginezi şi romani, iar toate aceste valuri au lăsat asupra culturii, bucătăriei şi obiceiurilor localnicilor amprente puternice.
Una dintre cele mai cunoscute obiective este cetatea fortificată Genoese. Ea se ridică impunătoare, pe unul dintre dealurile din centrul insulei, iar în jurul său se întinde unul dintre cele mai vechi sate din Corsica.
Locul de naştere al lui Napoleon
Capitala insulei, Ajaccio, este locul unde s-a născut Napoleon Bonaparte. Un oraş al muzeelor şi galeriilor, Ajaccio găzduieşte mai multe picturi şi sculpturi baroce celebre. Cele mai importante se află însă la „Muzeu di Corsica“, unde există şi o expoziţie cu obiecte impresionante din trecutul insulei.
Marea este pe toată perioada verii caldă, în jur de 24 de grade Celsius, iar apa este foarte limpede, ceea ce a transformat insula într-unul dintre locurile preferate de scufundători. Dar chiar dacă preferaţi doar înotul, la orice oră din zi puteţi vedea homari, octopuşi, limacşi de apă, corali şi anemone.

În toate oraşele de pe insulă veţi întâlni pisici maidaneze
Locul ideal pentru scufundări este Marine Park, în sudul insulei. De aici puteţi închiria bărci care vă vor duce până la insulele Lavezzi. Aici apa e perfectă pentru această activitate şi în care veţi descoperi câteva specii de peşti uriaşi protejate prin lege.
Cei care preferă adrenalina în locul relaxării se pot distra într-unul dintre cele mai mari centre de sporturi de apă din Marea Mediterană, la Calvi, în nordul insulei. Acesta este singurul loc de pe insulă de unde puteţi închiria bărci tradiţionale de pescuit corsicane.
Un sejur în Corsica
Preţul unui bilet de avion KLM-Air France variază între 90 şi 300 de euro, în funcţie de perioadă sau oferte. În Corsica există patru aeroporturi, la Ajaccio, Bastia, Calvi şi Figari. Nu aveţi prea multe posibilităţi de a ajunge de la aeroport în oraşe, în afară de maşini închiriate.
Singurul aeroport din care pleacă din oră în oră câte un autobuz este Bastia. La o pensiune, o cameră dublă costă între 30 şi 49 de euro pe noapte, la un hotel de trei stele între 50 şi 80 de euro, iar la unul de cinci stele, o cameră poate ajunge şi la 250 de euro pe noapte.