Mani, prinţul dunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmăreanul Emanuel Gyeneş a fost surpriza Raliului Faraonilor, terminând competiţia pe locul 6. Cu o victorie de etapă şi alte 2 clasări pe podium, Mani şi-a făcut încălzirea pentru Dakar 2009.

Dacă în urmă cu câţiva ani era de neimaginat o prezenţă românească în competiţiile de motorsport de top, în ultima perioadă, fie că a fost vorba de întreceri pe două sau pe patru roţi, piloţii noştri au lăsat impresii deosebite. După prima victorie românească pe un circuit, reuşită de Doru Sechelariu în Singapore, sătmăreanul de 18 ani Emanuel Gyeneş a adus prima victorie tricoloră într-o probă specială a unui rally-raid înscris în Campionatul Mondial.

Succesul lui Gyeneş a venit în etapa a treia a Raliului Faraonilor care a avut loc între localităţile Baharija şi Sitra pe o distanţă de 390 de kilometri. Mani, cum este poreclit rider-ul sătmărean, a reuşit să treacă linia de sosire la cinci minute înaintea coechipierului său de la Vectra, David Casteu, un pilot cu mare experienţă care a încheiat Raliul Dakar 2007 pe locul al doilea. Parcursul lui Gyeneş la Raliul Faraonilor a fost unul impresionant pe lângă victoria de etapă, el reuşind alte două clasări pe podium.

Stăpânul offroad-ului      

Mani Gyeneş a dovedit în mai multe rânduri că este cel mai bun pilot de endure şi rally-raid din România. Cu două victorii la activ la clasa Experţi-echipe în cea mai dură competiţie offroad din lume, Red Bull Romaniacs, lui Mani i s‑a oferit, în 2006, şansa de a concura în ediţia 2007 a competiţiei supreme: Raliul Dakar. În cel mai dificil rally-raid al lumii, pilotul sătmărean reuşea clasarea pe locul 9, în categoria concurenţilor care se aflau la primul Dakar.
 
Performanţa nu a însemnat doar atât, Mani Gyeneş ocupând locul 46 în clasamentul general, din 245 de motociclete care au luat startul, doar 140 ajungând la sosire. Pe lângă rezultatele din competiţiile internaţionale, cel mai bine clasat român în rally-raid-ul Dakar se poate lăuda cu două titluri de campion naţional de enduro (2005 şi 2007) şi cu două titluri naţionale la endurocros (2006 şi2007).

În palmaresul lui Mani Gyeneş se mai află şi o medalie de argint la International Six Days Enduro, care a avut loc anul acesta în Grecia. Acolo, Mani a fost primul pilot român care a reuşit să concureze în cea mai veche competiţie offroad din lume, prima ediţie a Six Days Enduro având loc în 1913.

Parcursul lui Emanuel Gyeneş la Raliul Faraonilor

Etapa 1: Cairo-Baharaij Rezultat: Locul 10 (03.59:08)Clasament general: Locul 10
Et. 2: Baharaija-Baharaija
Rezultat: Locul 5 (05.18:37)
Clasament general: Locul 8
Et. 3: Baharaija-Sitra
Rezultat: Locul 1 (4.26:00)Clasament general: Locul 4
Et. 4: Sitra-Siwa
Rezultat: Locul 3 (4.09:32)Clasament general: Locul 4
Et. 5: Siwa-Siwa
Rezultat: Locul 15 (04:27:08)Clasament general: Locul 7
Et. 6: Siwa-Baharija
Rezultat: Locul 17 (05.02:21)
Clasament general: Locul 8
Et. 7: Baharija-Cairo
Rezultat: Locul 3 (03.44:48)
Clasament general final: Locul 6

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite