Malta, un miraj al istoriei şi al frumuseţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destinaţia preferată de weekend a englezilor, ţară a caselor cu acoperişuri plate şi singurul loc unde dacă arunci picături de apă în aer acestea se albăstresc, Malta impresionează orice turist.

Fostă colonie britanică, Malta îţi rămâne în suflet imediat ce păşeşti pe pământul ei. Ai însă nevoie de câteva momente pentru a te acomoda cu atmosfera de aici. Aerul e sufocant.

La ora şase dimineaţa sunt deja 30 de grade, iar umiditatea este insuportabilă.În cazul în care nu te încumeţi să închiriezi o maşină - din pricină că regulile sunt cele britanice şi se circulă pe partea dreaptă a drumului - poţi ajunge cu autobuzul de la aeroportul Malta la hotel.

Sunt vechi autobuze englezeşti, galbene, construite la începutul secolului. Riscul de a rămâne în pană, mai ales în porţiunile de drum în pantă, face parte din specificul local, „la pachet“ cu priceperea şoferilor care le repară cât ai spune „Malta“.

Între Occident şi Orient

Clădirile de pe insulă impresionează orice turist sosit aici pentru prima oară, datorită acoperişurilor plate, construite astfel pentru că aici nu ninge niciodată. În Malta, pachetul pentru o săptămână, ce include transportul cu avionul, cazarea şi micul dejun, costă aproximativ 400 de euro de persoană.

O căsuţă pe plajă - cu una sau două camere - costă în jur de 200 de euro pe săptămână şi oferă un grad mare de confort.

Odată instalaţi, cuvântul de ordine este „plajă“! Să nu vă aşteptaţi însă să găsiţi nisip! Pe toată insula, există doar două plaje cu nisip, în rest, pietrişul este omniprezent. Iniţial, poate fi neplăcut, dar să te bronzezi întins pe pietrele încinse de soare este o adevărată plăcere.

Şi dacă vreţi să coborâţi în apă, există nişte trepte speciale. Apa este foarte caldă şi limpede, dar aveţi grijă la meduze! Dacă vi se întâmplă să vă atingeţi de una, nu faceţi mişcări bruşte, pentru că se sperie şi vă înţeapă.

Veninul lor este suficient­ de puternic încât să dea o stare neplăcută de disconfort şi să lase cicatrici care pot  rămâne pe corp chiar şi mai multe săptămâni. Viaţa de noapte în Malta este animată de turişti, care în timpul vacanţelor de vară depăşesc ca număr cu mult locuitorii insulei.

În afară de malteză, care este o limbă cu totul specială, cu rădăcini ebraice, arabe şi romane, localnicii vorbesc foarte bine engleza. În vechime ultimul zid de apărare creştin în calea musulmanilor, Malta reprezintă un important centru istoric. Puteţi observa cu uşurinţă urme ale tuturor culturilor care au poposit aici, începând din secolul al IV-lea, înainte de Hristos.

Peşteri sculptate de apă

image

Plajele portului Valletta oferă o vedere superbă spre golful Sfântului Iulian şi spre Biserica Carmelită



Capitala Maltei, Valletta, oferă o privelişte foarte interesantă. Catedrala Sfântului Ioan, considerată biserica tuturor - deoarece aici poate intra oricine, indiferent de religie - adăposteşte, printre altele, un superb mozaic foarte frumos colorat ce reprezintă blazoanele diferitelor puteri care au stăpânit insula.

La muzeul catedralei puteţi admira superbe picturi, printre care şi lucrări ale lui Michelangelo Merisi da Caravaggio. Dacă ajungeţi în capitală, ocazia unei croaziere în jurul oraşului-port nu trebuie ratată. Astfel puteţi admira toate construcţiile ridicate în diverse perioade.

O altă clădire interesantă din Valletta este vechiul han al oraşului, ridicat în secolul al XVI-lea­ şi care are o faţadă superbă. Pe străduţele înguste, de tip medieval, decorate cu steaguri, aproape tot timpul anului se fac procesiuni religioase şi au loc diferite carnavaluri.

Malta este însă şi insula peşterilor sculptate de apă. Aici puteţi admira celebra Lagună Albastră (unde s-a filmat şi pelicula cu acelaşi nume) şi unde aveţi ocazia să observaţi un fenomen extrem de interesant şi unic în lume: dacă luaţi apă în mâini şi o aruncaţi în aer, picăturile se colorează într-un albastru foarte puternic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite