Istanbul, capitală a modei în 2023?
0
Turcia urmăreşte să creeze o nouă nişă în piaţa globală a modei prin promovarea unei generaţii dinamice de tineri designeri şi să facă din Istanbul una dintre capitalele modei.
Cu o reputaţie solidă pentru textile şi producţia de confecţii pentru mari mărci internaţionale ca Gap şi Dolce & Gabbana, cea mai bună strategie a acestei ţări pentru a face faţă concurenţei din partea Chinei şi Orientului Îndepărtat este creativitatea. „Scopul nostru este să facem din Istanbul una dintre primele cinci capitale ale modei, alături de Paris, Milano, New York şi Londra”, a declarat pentru AFP Hikmet Tanriverdi, noul preşedinte al ITKIB, o organizaţie a atelierelor şi a designerilor de modă. Tanriverdi a fost principalul organizator al Zilelor Modei de la Istanbul, eveniment ce a avut loc la sfârşitul lui august şi a prezentat pentru prima dată designeri şi mărci naţionale presei şi cumpărătorilor internaţionali.
Exporturi către Europa
Iniţiativa s-a bucurat de un sprijin entuziast din partea guvernului, care a avut motive bune să finanţeze evenimentul: 55% din exporturile Turciei sunt către Europa, din care 82% vin din sectorul îmbrăcăminte. Ministrul Comerţului Exterior, Zafer Caglayan, a spus că Turcia este deja „o destinaţie pentru îmbrăcămintea de bună calitate”, dar trebuie să dezvolte mărci puternice pentru a fi recunoscută. În opinia sa, concurenţa din partea Chinei nu este o ameninţare.
De aceeaşi părere e şi Odile Baudelaire, o agentă din Paris care sfătuieşte cumpărătorii de la magazinele din SUA sau Australia: „Preţul este puţin mai mare în Turcia decât în China, dar creativitatea, designul şi ţesăturile sunt mult mai bune.” Michael Bonzom, un specialist în trenduri de la agenţia NellyRodi, spune că unul dintre atuurile Turciei este că are reputaţia de a respecta deadline-urile de producţie şi de livrare.
Părerile sunt însă mai rezervate în ceea ce priveşte capacitatea săptămânii modei de la Istanbul de a atrage presa şi cumpărătorii internaţionali. „Mulţi designeri turci nu prezintă nicăieri în Europa, aşa că e o alternativă bună. Cred că există potenţial. Au fabricile şi au creativitatea necesare”, spune Baudelaire. Agenta nu este însă sigură că potenţialii cumpărători vor fi dispuşi să vină până la Istanbul. Şi Paul Chan, un cumpărător din Singapore, este sceptic şi spune că zborul de zece ore face ca Turcia să nu fie accesibilă pentru cumpărătorii din Asia de Sud-Est. „De ce nu creează pentru Orientul Mijlociu?”
Promovarea imaginii ţării
Crearea unui brand şi cu atât mai mult a unei capitale a modei durează mult timp. La prima ediţie a Zilelor Modei de la Istanbul, circa 100 de cumpărători internaţionali şi de specialişti în tendinţe veniţi chiar din Japonia, Brazilia sau Arabia Saudită au onorat invitaţia organizatorilor. „Anul viitor vom avea două ediţii, una în februarie şi una în august”, a spus Tanriverdi, subliniind că evenimentul are ca scop promovarea imaginii Turciei ca întreg, nu a mărcilor individuale.
„Suntem cunoscuţi în toată lumea ca producători. Vrem să fim cunoscuţi şi pentru design. Trebuie să ne exploatăm avantajele.” Unul dintre ele este faptul că Turcia este mult mai aproape de Europa decât China. „Toate elementele sunt aici: avem o reputaţie pentru haine de calitate, seriozitate, respectarea deadline-urilor, flexibilitate şi răspuns rapid la cerinţele consumatorilor. Suntem încrezători că vom putea face din Istanbul un nou centru al modei până în 2023”, a încheiat Tanriverdi.