Începeţi anul cu cele mai bune colecţii „Adevărul”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toma Caragiu a jucat în 34 de filme
Toma Caragiu a jucat în 34 de filme

În luna ianuarie, cititorii celui mai vândut ziar de calitate din România pot achiziţiona seria „Toma Caragiu”. Aceasta conţine trei filme, cele mai cunoscute producţii în care a apărut marele actor.

Colecţia „Toma Caragiu" include filmele „Actorul şi sălbaticii", „Premiera" şi „Operaţiunea «Monstrul»", precum şi un box de colecţie gratuit. În luna ianuarie, pachetul este disponibil doar împreună cu ziarul „Adevărul" şi revista „Adevărul magazin de duminică" şi costă doar 14,99 lei.În primul film, „Actorul şi sălbaticii", înspirat din viaţa marelui actor de revistă Constantin Tănase, Toma Caragiu interpretează rolul principal, cel al maestrului Costică Caratase. Rolul textierului său este jucat de Mircea Albulescu.

Sfidând toate ameninţările primite din partea liderilor Mişcării Legionare, celebrul actor şi director de teatru Costică Caratase şi amicul său Ionel pregătesc cu frenezie un nou spectacol, o virulentă satiră îndreptată împotriva nazismului.

Cu o zi înainte de premieră, evenimentele se precipită, iar Costică e răpit de legionari. Însă aceştia nu se opresc aici, iar textierul Friedman este asasinat. Astfel, seara premierei devine un moment de maximă încărcătură emoţională. Considerat un reper în istoria cinematografiei româneşti, filmul „Actorul şi sălbaticii" a fost recompensat cu două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România, distincţia specială a juriului şi premiul de interpretare masculină.

În cea de-a doua producţie, „Premiera", intră în scenă Toma Caragiu, care interpretează rolul lui Titi Precup, un actor de primă mână, Carmen Stănescu, directoarea teatrului, Emil Botta, care joacă rolul unui sufleur şi Dem Rădulescu (regizorul Fanache Verzea). Înainte de premieră, tensiunea devine insuportabilă în culise.

Încercând să gestioneze ferm şi obiectiv toate situaţiile de criză care apar, directoarea teatrului intră într-un epuizant du-te-vino între scenă şi biroul directorial. Conflictul dintre cel mai bun actor al teatrului, Titi Precup, şi sufleurul Vasilică generează isterie în rândul echipei, fapt ce-l afectează direct pe regizorul spectacolului, Fanache Verzea.

Şi peste toate, în scenă apar şi cei înscrişi pentru audienţă, care insistă într-un mod exasperant să fie cooptaţi. Cea mai simpatică figură în tot acest vacarm este cea a soţului, interpretat de Radu Beligan, care îşi urmăreşte soţia insistând că vrea murături, poale-n brâu şi aşternuturi scrobite.

De la actor la pescar

Cea de-a treia producţie, „Operaţiunea «Monstrul»" prezintă patru eroi pregătiţi de acţiune, iar misiunea se anunţă complexă şi de mare importanţă. Totul se desfăşoară pe fundalul unei nopţi întunecate şi pline de suspans.

În realitate însă, cei patru eroi se dovedesc a fi patru amici care încearcă cu disperare să evadeze de la domiciliu. Ei vor să respecte şi în acest an tradiţia de a petrece împreună fiecare concediu de vară în Deltă, la pescuit. Între „şeful operaţiunii", interpretat de Toma Caragiu, şi colegul său, Octavian Cotescu, există o rivalitate cunoscută de toată lumea, cei doi luptându-se în fiecare an pentru „marea captură".

Însă, în urma unui lung şir de ghinioane şi eşecuri, cei doi se văd obligaţi să abandoneze lupta. Surpriza vine, de această dată, de la cel de-al treilea amic, Corneliu, interpretat de Marin Moraru, care şi-a respectat întotdeauna rolul de devotat şi fermecător subaltern.

Pelicula „Actorul şi sălbaticii" lansată în 1975 poartă semnătura regizorală a lui Manole Marcus, iar scenariul e semnat de Titus Popovici. De coregrafie s-a ocupat celebrul Cornel Patrichi, iar melodiile, devenite celebre odată cu filmul, sunt „Habar n-ai tu" de Ion Vasilescu, interpretată de Carmen Berbecaru, şi „Iubirea-i doar o glumă" de Mişu Iancu, şi interpretată de Tricy Abramovici.

Actorilor Toma Caragiu, Mircea Albulescu şi Ion Besoiu li s-au alăturat în distribuţie Margareta Pogonat, Mircea Diaconu, Maria Chira, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Zamfirescu şi mulţi alţii. Regia filmului „Premiera", cu Toma Caragiu, Radu Beligan şi Carmen Stănescu în rolurile principale, a fost semnată de Mihai Constantinescu. Comedia lansată în 1976 i-a mai avut în distribuţie pe Virgil Ogăşanu, Gheorghe Dinică, Constantin Fugasin, Florina Cercel şi Dem Rădulescu.

Comedia „Operaţiunea «Monstrul»" a fost lansată în 1976. Regizor a fost Marius Manole, scenariul a fost semnat de Titus Popovici, iar coloana sonoră de George Grigoriu. Din distribuţie au făcut parte Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Alexandru Manolescu şi Nineta Gusti.

O activitate de invidiat

Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925 în Argos Restiko, Grecia, şi a murit la 4 martie 1977, la Bucureşti, în urma cutremurului în care şi-au pierdut viaţa mai multe personalităţi. Considerat unul dintre cei mai mari actori români de origine aromână, a avut o activitate bogată în teatru, film şi televiziune.

Familia lui s-a stabilit la Ploieşti pe vremea când Toma Caragiu era doar un puşti. A învăţat la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel" din acest oraş, unde a fost cooptat în trupa de teatru. Între ore şi repetiţii, el îşi făcea timp şi pentru a scrie la revista liceului, „Frământări". După absolvire s-a înscris la Facultatea de Drept, ale cărei ­cursuri le-a abandonat însă pentru a le urma pe cele ale Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti.

Printre primele spectacole în care a apărut s-au numărat „Tache, Ianke şi Cadâr" şi „Trandafirii roşii", piese în care a jucat în vacanţă. Debutul său pe o scenă mare a avut loc în 1948, când era student în anul al III-lea, la Teatrul Naţional din Piaţa Amzei, când a interpretat rolul unui scutier din „Toreadorul din Olmado", în regia lui Ion Şahighian. La 1 mai 1948 Toma Caragiu e angajat ca membru al corpului artistic al Teatrului Naţional, iar un an mai târziu, el obţine diploma de absolvire a IATC.

La 1 aprilie 1951 se angajează la nou-înfiinţatul Teatru de Stat din Constanţa, iar în 1953, la doar 28 de ani, este numit director al Teatrului de Stat Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani.

În 1965 se angajează la Teatrul Bulandra, la invitaţia regizorului Liviu Ciulei, unde a apărut în peste 90 de premiere. Printre cele 34 de filme în care a jucat se numără „Haiducii", „Vremea zăpezilor", „Facerea lumii", „Ciprian Porumbescu", seria producţiilor „Brigada Diverse" sau „Tatăl risipitor". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite