Ilie Năstase, un adevărat one man show

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul jucător de tenis din România care a cucerit un titlu de Mare Şlem în carieră a preferat să facă spectacol pe teren. Adorat de fani şi iubit de prieteni, Nasty şi-a câştigat rapid simpatia. Nu i-a plăcut niciodată să facă un meci „la rezultat”. A riscat mereu şi a fost răsplătit cu aplauze. Mulţi îi mai spun şi astăzi că, dacă ar fi fost mai serios, ar fi luat Cupa Davis.

Fără îndoială, Ilie Năstase este cel  mai mare jucător de tenis din România. Şi-a început cariera în anii `70 şi a urcat rapid în clasamente. În trei ani a ajuns primul în lume, conducând, la acea vreme, în clasamentul Asociaţiei Jucătorilor de Tenis. Nasty a ajuns lider pe 23 august 1973 şi a reuşit să-şi păstreze această poziţie până pe 2 iunie 1974.

A CÂŞTIGAT PESTE DOUĂ MILIOANE DE DOLARI

Debutul în tenisul de performanţă îl leagă pe Ilie Năstase de o altă glorie a sportului alb din ţara noastră: Ion Ţiriac. Cei doi au fost nedespărţiţi din 1966, când au făcut un dublu de vis în Cupa Davis. Pe 16 aprilie 1967, Năstase şi-a trecut în palmares primul său titlu într-un turneu, după triumful de la Cannes.

Premiile cucerite de Nasty de-a lungul carierei au fost de 2.076.761 de dolari. „Mă simţeam incredibil pe terenul de tenis. Practic, acolo a fost viaţa mea. Clipele acelea nu am să le uit niciodată. Acum am timp şi pentru familie şi cea mai mare satisfacţie este aceea că am timp să mă ocup de copiii mei”, a declarat fostul mare campion.

Ilie Năstase îşi aduce aminte cu nostalgie de trecut, atunci când un meci cu Arthur Ashe sau cu Stan Smith făcea „toţi banii”. „Lucrurile serioase le-am făcut întotdeauna zâmbind. Nu am evoluat niciodată crispat pentru că m-am gândit mereu la spectatori şi la ceea ce doresc ei să vadă. Mulţi m-au considerat, într-o vreme, un jucător pueril. Însă acest jucător a fost numărul 1 în lume. Sunt sportivi care mor pentru o minge. Eu, unul, am făcut artă din fiecare minge”, a completat Ilie Năstase.

După actuala ediţie a Open Romania, care a avut loc în luna septembrie la Arenele BNR din Capitală, Năstase a precizat că jucătorii din ţara noastră mai au de muncă până să ajungă la valoarea celor din Europa. „Din păcate, românii nu prea au reuşit mare lucru la turneul internaţional de la Bucureşti.

Am avut anul acesta aici sportivi de valoare din Spania, Argentina sau Franţa, unde şcolile de tenis au scos jucători pe bandă rulantă. Noi nu ştim încă să ne organizăm, în timp ce străinii adună milioane de euro pentru creşterea sportivilor de performanţă”, a spus fostul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis.

Referitor la meciul de Cupă Davis dintre România şi Rusia, care va avea loc în martie 2009, Nasty a fost foarte direct: „Să-i învingem? Poate doar dacă mai mor din ei. Au un lot foarte bun şi pot oricând să facă o echipă competitivă. Noi nu prea avem de ales”.

Considerat de specialişti drept cel mai bun jucător al anilor `70, Ilie Năstase a impresionat prin modul în care şi-a păstrat apetitul pentru tenis. A fost în topul mondial până în 1985, când a participat la turneul de la Toulouse, din Franţa.

„CEAUŞESCU MI-A SPUS CĂ SUNT NERVOS”

Într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”, Ilie Năstase a mărturisit că l-a cunoscut pe cel care a condus România înainte de 1989. ­

„M-am văzut cu Nicolae Ceauşescu de vreo două ori. O dată când mi-a înmânat meritul clasa nu ştiu care şi a doua oară la meciul de Cupa Davis cu SUA, când ne-a primit la partid şi pe noi, şi pe americani. Atunci când ne-a dat medalia, ţin minte că eram cu domnul Maurer, eram îmbrăcat militar, mi-am ascuns pletele sub gulerul de la cămaşă şi aveam un pahar de şampanie în mână”, a adăugat Nasty.

Din spusele fostului mare campion de tenis, Ceauşescu i-a zis lui Maurer: „Flăcăul ăsta e cam nervos la televizor, când joacă, se vede pe buzele lui!”. „Şi atunci am băut, pentru prima oară în viaţă, şampania aceea. I-am răspuns lui Ceauşescu că am temperament de român. Maurer mi-a spus atunci: «Pleacă de aici, că asta te omoară!». Şi ­m-am dus de acolo”, îşi aminteşte Ilie Năstase.

Nasty a recunoscut pentru „Adevărul” că până la vârsta de 20 de ani a avut interdicţie de a părăsi România. „Aveam invitaţii din Franţa, Anglia şi Statele Unite pentru turnee şi niciodată nu m-au lăsat să plec. Cei care erau de vârsta mea jucau deja la juniori. Eu mă duceam doar în Ungaria şi am fost şi de vreo zece ori în fosta U.R.S.S. Îmi spuneau că nu au bani şi că este prea devreme pentru mine”.

S-A CULCAT CU PESTE DOUĂ MII DE FEMEI!

Ilie Năstase a precizat că nu poate evolua dacă este supărat sau nervos. „Nu sunt eu pe teren când sunt supărat. Ambiţia mea a fost aceea de a face treabă bună şi de a bucura spectatorii. Niciodată nu am avut în plan să fiu lider mondial sau să ajung în nu ştiu care top. Tot ceea ce am făcut am făcut doar din dragoste pentru tenis”, a spus Nasty.

Într-o carte pe care a publicat-o recent, Ilie Năstase a scris că s-ar fi culcat cu aproximativ 2.500 de femei. „Atunci când a aflat de treaba asta, din carte, desigur, soţia mea a spus că este fericită pentru că a cucerit un asemenea bărbat”, spune Nasty. Fosta glorie a tenisului din ţara noastră nu a acceptat niciodată compromisurile şi a făcut doar ceea ce a simţit că este bine. În 1972, Ilie Năstase a devenit primul sportiv profesionist care a semnat un contract cu firma Nike.

Pentru echipa de Cupa Davis a României a evoluat timp de 18 ani, totalizând un număr de 146 de meciuri, dintre care 109 câştigate. A reuşit să ajungă în finala acestei competiţii de trei ori, alături de Ion Ţiriac, însă a pierdut de fiecare dată. Două întâlniri au avut scorul general de 3-2 pentru SUA şi s-au disputat la Charlotte, în 1971, şi la Bucureşti, în 1972, în timp ce în 1969, la Cleveland, România a fost surclasată de Statele Unite cu 0-5.

„Niciodată nu am crezut că am să devin om de afaceri. Recunosc că am pus nişte bani deoparte, pentru zile negre, însă nu mi-am făcut planuri în acest sens. ­Dacă au fost oportunităţi, nu ­le-am ocolit”, a declarat pentru „Business Standard“ Ilie Năstase, care a recunoscut că nu s-a gândit nicio clipă la a face bani din alte venituri.

La 20 de ani a participat la Roland Garros

Primul turneu important al lui Ilie Năstase a fost în Franţa, la Roland Garros. Fostul mare campion îşi aduce aminte că fanii erau uimiţi de loviturile sale şi nu ştiau cum a apărut „din senin”, pentru că nu-l mai văzuseră pe la nicio întrecere importantă.

Ilie Năstase a recunoscut că a fost impresionat de ceea ce a văzut atunci la Paris. „A fost pentru prima oară în viaţa mea când am păşit pe o arenă care are peste 10.000 de locuri. Nu ştiam dacă trebuie să mă tem sau să fac orice îmi trece prin cap. Publicul m-a plăcut şi m-a aplaudat aproape la fiecare minge. Ţin minte că mă întrebau: «Tu cine eşti, cine te-a învăţat să joci în felul ăsta? De unde scoţi loviturile astea?». La vremea respectivă mă simţeam ca un rege şi am înţeles că lumea te apreciază dacă faci spectacol şi joci pentru public”, a completat Nasty.

Ilie Năstase

Data naşterii: 19 iulie 1946

Locul naşterii: Bucureşti

Jucător: dreptaci

Palmares: cele mai importante turnee. Câştigător la simplu: Roland Garros (1973), Wimbledon (1972 şi 1976), US Open (1972), Masters Cup (1971, 1972, 1973, 1975). Câştigător la dublu: Roland Garros (1970), Madrid (1972), Wimbledon (1973), US Open (1975) şi Paris (1981). A jucat trei finale de Cupa Davis (1969, 1971, 1972).

Nu se compară cu Ion Ţiriac

Ilie Năstase a declarat pentru „Business Standard“ că nu vrea să se compare cu Ion Ţiriac în ceea ce priveşte averea. „Nu mă compar cu Becali sau cu Ţiriac pentru că eu am afaceri mult mai mici decât cei doi şi nu-mi place să mă laud”, a spus Nasty.

„Copiii mei nu fac încă sport“

Fostul mare campion este decepţionat de faptul că cei mici nu fac sport: „Fetei mele i-am dat un telefon mobil şi ştie mai multe ca mine. Am întrebat-o dacă vrea să joace tenis şi mi-a răspuns: «Ce este ăla tenis?». Niciunul dintre copiii mei nu face sport”.

A debutat la C.C.A.

Nasty a început iniţierea în tenis la Casa Centrală a Armatei, viitorul club Steaua Bucureşti. Primele rezultate au venit foarte repede pentru cel care avea să devină campion la Wimbledon sau la Roland Garros, Năstase cucerind titlul naţional la copii în 1959, pe când avea 13 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite