Iarna în Alpii Iulieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovenia oferă o paletă largă de activităţi pentru vacanţă. Indiferent dacă mergeţi cu familia, într-o întâlnire de afaceri sau pentru câteva zile romantice, în Slovenia vă puteţi bucura de liniştea munţilor, pârtiile întinse, izvoarele termale sau de zbuciumul cazinourilor.

Cum ne aflăm în plină iarnă, iar pârtiile bune şi întinse sunt la mare căutare, vă propunem să încercaţi un sejur de schi în Slovenia.

Zonele montane sunt cunoscute în toată Europa pentru calitatea bună a pârtiilor, ţara este aproape de România, drumurile - excelente şi, nu în ultimul rând, preţurile sunt mai mici decât în Austria sau Franţa, de exemplu.

Cea mai mare parte a Alpilor Iulieni se află în Parcul Naţional Triglav. Aici vă puteţi opri în staţiunea Bled, considerată un adevărat paradis turistic.

Unde veţi descoperi numeroase posibilităţi de relaxare, cu o sală de conferinţe, un cazino şi un teren de golf. Tot în Bled există şi lacurile glaciare Bohinj şi Bohinjska Bistrica, care atrag anual mii de turişti, iubitori de activităţi acvatice.

Bohinj este şi punctul de plecare pentru numeroase drumeţii montane. Vă sfătuim, însă, ca în această perioadă a anului să nu vă avântaţi decât pe trasee uşoare şi marcate.

În împrejurimile celor două lacuri există numeroase pârtii de schi, dar şi trasee pentru schiorii cross-country. Iar localitatea Planica, aflată în apropiere de Bled şi situată în preajma de platoului munţilor cu o altitudine de 2.000 de metri, constituie o atracţie constantă pentru iubitorii de sărituri cu schiurile. 

Cele mai cunoscute centre de schi din Slovenia sunt, însă, Kranjska­ Gora şi Maribor Pohorje, unde au loc anual concursuri de slalom şi slalom uriaş.

Iar cea mai înaltă vale din ţară se găseşte pe muntele Kanin, unde zăpada nu se topeşte până spre sfârşitul primăverii, pârtiile fiind aici în stare excelentă mai multe luni pe an, decât în alte staţiuni montane.

Alte destinaţii preferate de schiorii profesionişti sau de ocazie sunt Krvavec, nu departe de Ljubljana, Rogla sau Golte.

Tot în Slovenia veţi găsi şi cel mai modern centru de schi pentru cei care îşi petrec vacanţele alături de cei mici. Pe lângă pârtiile de dificultăţi diferite, există şi văi pentru snowboard-ing, sănii, cross-country sau chiar schi-fond.

Şi, în cazul în care nu doriţi să schiaţi, vă puteţi plimba cu snowmobilul sau cu săniile trase de câini sau cai, să patinaţi şi să călăriţi.

Când aţi obosit, vă puteţi distra în barurile, restaurantele, cluburile şi tavernele de lângă hoteluri. Majoritatea localurilor servesc în cea mai mare parte băuturi tradiţionale slovene, printre care berea, puternic alcoolizată, şi vinuri diverse, toate la preţuri foarte mici.

Bucătăria slovenă este un mix gustos între mâncărurile tradiţionale germane şi italieneşti, ce include feluri diferite cu multă carne, cârnaţi, brânză şi pâine.  

Cazare în Slovenia

Agenţiile de turism au pregătit mai multe pachete pentru cei care doresc să petreacă vacanţa în Alpii sloveni. Astfel, dacă alegeţi să mergeţi cu familia, pentru 400 de euro de persoană aveţi incluse transportul şi cazarea la hotelul Larix, ce are şi piscină, şi care este localizat lângă şcoala de schi din centru staţiunii Kranjska Gora.

Pentru o săptămână în hotelul Zlatorog, care se află în zona liniştită şi împădurită a lacului Bohinj, trebuie să scoateţi din buzunare aproximativ 500 de euro de persoană.

O altă variantă este cazarea în elegantul hotel Prisank, tot în Kranjska Gora, lângă care există un lanţ întreg de magazine. Aici vă veţi putea bucura de centrele de fitness şi sănătate care se află în hotel, dar şi de clubul pentru copii şi creşa, care se află chiar lângă hotel. Un sejur de o săptămână costă 520 de euro. 

Tinerii pot merge pe mâna hostelurilor, care se găsesc în staţiunile Bled, Ptuj, Piran, Nova Gorica, Pliskovica na Krasu, dar şi Ljubljana, unde nu vor plăti mai mult de 200 de euro pe săptămână.

În oraşele turistice mai mari există posibilitatea să închiriaţi camere private, de una, două sau trei stele. Acestea pot fi rezervate în avans, prin agenţiile de turism, sau la faţa locului, şi costă aproximativ 300 de euro pe săptămână.

În staţiuni vă puteţi caza şi în fermele localnicilor sau la pensiuni. Categoria este marcată cu semne ce reprezintă mere. O cameră cotată la un măr, simplu mobilată, cu baie comună, costă aproximativ 250 de euro pe săptămână de persoană, iar una complet mobilată, cu baie proprie, de patru mere, ajunge şi la 400 de euro pe săptămână.

Dacă ajungeţi în Slovenia trebuie să faceţi o excursie până la Lubljana. Aici puteţi vizita grădina zoologică, peştera Postojna, muzeul insulei sângerii, muzeul virtual, castelele Ljubljana sau Predjama sau cascada Savica.

image









Cazarea într-o căbănuţă în satele din Slovenia costă aproximativ 250 de euro pe săptămână

image


Cele mai multe instalaţii pe cablu funcţionează şi pe timp de noapte

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite