VIDEO Helsinki, oraşul alb al Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Finlandei este un loc minunat şi ciudat, unde localnicii insistă că o baie într-un lac îngheţat face bine organismului. Jumătate de oraş pare să fie construit direct în mare, iar geografia chinuită a ţărmului include nenumărate golfuleţe şi insule bălţate. Portul se află chiar în inima oraşului, aşa că puteţi urmări oricând feriboturile care alunecă pe mare.

Că Helsinki e un oraş cool, vă veţi convinge la faţa locului. Deşi nu este antic, cam tot ce este frumos acolo este vechi. Stilul glorios al clădirilor Art Nouveau (probabil cele mai multe construite într-un singur oraş), eleganţa cafenelelor extrem de spaţioase, păstrarea nealterată a moştenirii finlandeze în nenumăratele sale muzee, restaurantele care nu şi-au schimbat nici meniurile, nici mobila încă din 1930, toate fac parte din şarmul său.

Helsinki are o natură duală. Uneori, iarna, te întrebi unde sunt toţi oamenii, însă primăvara şi vara parcă întreg oraşul a revenit dintr-o vacanţă, relaxat, alergând după spaţiile verzi şi mesele de la terase pentru o fărâmă de soare, plimbându-se de colo-colo cu bicicleta ( într-o singură zi puteţi vedea pe străzile din Helsinki zeci de mii de biciclete!) ori savurând delicioasa viaţă de noapte.

Decor pentru filmele de la Hollywood

Oricine vrea să cunoască Helsinki, ar trebui să pornească din Piaţa Senatului, centrul neoclasic al oraşului, un loc unde verdele pal şi catedrala luterană domină toate celelalte acoperişuri şi terase. Designul pieţei a fost conceput de Carl Engel la mijlocul anilor 1800, când Finlanda făcea parte din Imperiul Rus. În afară de imensa catedrală albă, puteţi vedea clădirile Parlamentului şi Universităţii.

Arhitectura neoclasică a fost adesea folosită ca fundal în scene din filme de Hollywood a căror acţiune se petrecea în Rusia, când Uniunea Sovietică era practic inaccesibilă (Gorky Park, de exemplu, este cel mai cunoscut). Cu toate acestea, Oraşul Alb al Nordului, cum a fost numit tocmai datorită clădirilor neoclasice, este mai degrabă faimos pentru construcţiile Art Nouveau, care au început să se ridice la începutul anilor 1920 şi au fost puternic influenţate de stilul Kalevala, o temă populară în arta naţională romantică. Stilul Art Nouveau se regăseşte în zone rezidenţiale precum Katajonokka şi Ullanlinna. Un alt stil care-şi pune amprenta pe look-ul oraşului se regăseşte în clădirile cunoscutului arhitect finlandez Alvar Aalto, unul dintre pionierii funcţionalismului.

Operele lui ori sunt iubite, ori sunt urâte. Finlandia Hall, Casa Congreselor şi a Concertelor sau cartierul general al companiei de hârtie Enso au stârnit dezbateri intense printre locuitorii capitalei finlandeze.După ce desluşiţi cât de cât arhitectura oraşului, încercaţi să ajungeţi la Korkeasaari Zoo, una dintre cele mai nordice grădini zoologice din lume, pe care o găsiţi pe Insula Korkeasari. Puteţi lua o barcă din Kauppatori (piaţa mare a oraşului, Market Square în engleză), unul din punctele centrale ale oraşului. Este recunoscută pentru succesul în reproducerea leopardului de zăpadă, a bufniţelor albe şi a vulturilor aurii. Intrarea costă cinci euro pentru adulţi şi trei euro pentru copii.

image

1. Vânzătorii ambulanţi îşi aşteaptă cumpărătorii la capătul esplanadei din Helsinki
2. Datorită acusticii excepţionale, în interiorul bisericii Temppeliaukio sunt organizate frecvent concerte de muzică clasică

Din piaţă plecaţi spre insule

Kauppatori se găseşte la capătul Esplanadei, pe malul Mării Baltice. Din primăvară până-n toamnă, localnicii vând acolo tot felul de produse finlandeze proaspete şi tone de suvenire. De jur-împrejurul ei sunt cafenele şi terase unde puteţi gusta celebra lihapiirakka, o plăcintă locală delicioasă, umplută cu carne. Tot din Kauppatori puteţi lua un feribot către Suomenlinna, un buchet de insule pe care se află cea mai mare cetate a imperiului suedez. Construită în 1778 pentru a proteja partea de est a imperiului, a căzut mai târziu în mâinile ruşilor, care au controlat-o până în 1917, când Finlanda şi-a câştigat independenţa. Cele câteva muzee care prezintă istoria fortăreţei intrate în Patrimoniul UNESCO şi un şantier naval destul de vechi, dar încă activ, vă vor capta atenţia pe parcursul vizitei la Suomenlinna.

Tot din Kauppatori, mergând către stânga, ajungeţi la Havis Amanda, o fântână din bronz căreia i se spune „Sirena", sculptată de Ville Vallgren. Înconjurată de câteva statui mai mici ce reprezintă nişte peşti prin gura cărora curge apă, statuia a fost cândva aspru criticată pentru nuditate şi seducţie, dar între timp a devenit cel mai iubit simbol al oraşului.

O saună la trei finlandezi

Una dintre principalele atracţii în Helsinki este Temppeliaukio, o biserică săpată în stâncă ce uimeşte cu imensa cupolă cu diametrul de 24 de metri, realizată din cupru şi sticlă. Datorită acusticii excepţionale, în interiorul ei se ţin aproape zilnic concerte de muzică clasică. Pentru ortodocşi şi nu numai, catedrala Uspensky este un obiectiv de neratat, fiind cea mai mare biserică ortodoxă din regiunea nordică a Europei. Turnurile sale în formă de ceapă vă vor lăsa o impresie exotică, în timp ce interiorul decorat cu nenumărate icoane bizantine vă aminteşte de... acasă.

De neratat pentru oricine ajunge în Helsinki ar trebui să fie o saună finlandeză, iar cel mai nimerit loc este, probabil, Sala de Înot Yrjonkatu. "Aburii" sunt obsesie naţională pentru finlandezi. O statistică arată că pentru fiecare trei finlandezi există o saună bună şi primitoare. La Yrjonkatu, arhitectura care datează din anii '20 este magnifică. Trebuie să ştiţi însă că există un orar separat pentru femei şi bărbaţi; tocmai de aceea, probabil, purtarea costumului de baie este opţională. Desigur, foarte important este să vă pierdeţi aiurea pe străduţele din centru, unde atmosfera este încântătoare şi relaxantă.

image

Vedere sus a bisericii Temppeliaukio, o uimitoare construcţie săpată în stâncă

Restaurantele sunt mobilate cu bun-gust, iar cafenelele din Kallio, cartierul artiştilor, sunt un loc ideal în serile de vară când soarele nu se prea lasă dus la culcare în Finlanda. Vă recomandăm să mergeţi la Ateljiee Bar, o terasă situată pe acoperişul hotelului Sokos Torni. Nu numai că oraşul se vede splendid, dar acolo se bea cea mai bună Karhu, berea locală. În Piaţa Kauppatori veţi mânca cele mai gustoase şi parfumate fructe de pădure, dar şi nişte sandviciuri delicioase cu hering uscat şi somon afumat. Şi dacă doriţi să înţelegeţi de ce Finlanda a devenit Mecca designului universal, vă recomandăm o vizită la Muzeul de Design, acolo unde sunt expuse peste 35.000 de obiecte.

Cum ajungeţi la Helsinki

City break cu hotel de trei stele: de la 319 euro/persoană, transport cu avionul, taxe de aeroport 83 de euro/persoană, patru nopţi de cazare cu mic dejun în perioada 3-7 mai, prin agenţia Butterfly Tourism, www.butterflytourism.ro.

Circuit Suedia-Finlanda-Norvegia-Danemarca, cu hoteluri de două/patru stele: de la 1.135 de euro/persoană, transport cu autocarul, traversările cu feribotul, 13 nopţi de cazare cu mic dejun, trei nopţi de cazare pe vapor în cabine de patru paturi, ghizi locali în Stockholm, Helsinki şi Oslo. Itinerar: Budapesta, Nuremberg, Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Oslo. Perioada: 17 iulie - 2 august 2010. Relaţii la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite