VIDEO Fotbalul acrobatic cucereşte lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Englezii l-au botezat „freestyle football“ („fotbal în stilul liber”) sau „street style football“ („fotbal de stradă”), dar corect ar fi să-i spunem fotbal acrobatic, pentru că în mod cert merită acest atribut.

Oricum l-am numi, acest nou mod de ­a-ţi exprima talentul cu ajutorul mingii de fotbal este, fără îndoială, un sport extrem. A apărut la începutul secolului al XXI-lea, odată cu reclamele Nike pentru echipament sportiv. Pentru a-şi promova pantofii sport, mingile şi, în general, produsele destinate sportivilor, Nike a plătit realizarea unor videoclipuri cu fotbalişti talentaţi, în care aceştia se joacă în mod creativ cu o minge de fotbal. Imaginile sunt însoţite de muzică, iar măiestria protagoniştilor acţionează ca o forţă magică şi te atrage spre acest sport.

În Brazilia, filmuleţele cu fotbal acrobatic au fost numite „Joga Bonito" („Joacă frumos"), iar acum există chiar şi o organizaţie care poartă acest nume, al cărei purtător de cuvânt este fostul mare jucător Eric Cantona. Sponsorizată de Nike şi Google, organizaţia a lansat mişcarea „Joga Bonito", care îşi propune să elimine faulturile şi incorectitudinile din fotbalul profesionist. „Joga Bonito" promovează jocul creativ, spiritul de echipă şi fair-play-ul pe teren, pentru ca frumuseţea fotbalului să nu se piardă. Adepţii acestei mişcări au adoptat şi un motto, „Joacă din inimă", care spune totul despre demersul lor.

Artiştii care fac tumbe

Lumea s-a umplut rapid de tineri care practică fotbal acrobatic şi analizându-le mişcările putem observa că, după un deceniu de transformări, şmecheriile cu mingea au părăsit zona picioarelor şi au urcat spre mâini şi cap. Puştii pasionaţi de fotbalul freestyle sunt adevăraţi artişti cascadori, care fac tumbe şi lovesc mingea în timp ce stau în mâini, cu capul în jos, îşi dau pase între două acoperişuri şi reuşesc acrobaţii incredibile, demne de arena circului.

În decembrie 2006, Olanda a organizat primul concurs pentru fotbaliştii acrobaţi, numit „Masters of The Game". Evenimentul a avut loc pe un stadion din Amsterdam şi a fost câştigat de americanul John Farnworth. Un an mai târziu, Brazilia a organizat şi ea un concurs internaţional, pe care l-a botezat „Red Bull Street Style". De data aceasta a câştigat francezul Arnaud Garnier, zis „Séan", care i-a învins pe ceilalţi 42 de competitori prin lovirea mingii cu picioarele şi capul timp de 24 de minute neîntrerupt. La următoarea ediţie Red Bull s-au înscris atât de mulţi competitori încât organizatorii au fost nevoiţi să introducă etape de calificări.

Preliminariile din anul 2009 s-au desfăşurat în Marea Britanie, Suedia, Polonia, Olanda, Franţa, China, Coreea de Sud, Argentina şi Brazilia, iar finala va avea loc anul acesta, în Cape Town, Africa de Sud, unde are loc şi finala Campionatului Mondial de Fotbal..

image

Spectacolele de acrobaţie au loc uneori chiar în mijlocul străzii

Cinci ore cu mingea pe cap

Primul tânăr care s-a remarcat făcând acrobaţii cu mingea a fost un fotbalist sud-coreean, Hee Young Woo, care acum are 47 de ani. În 1989, după câţiva ani de antrenamente, „Mr. Woo" a reuşit să-şi înscrie numele în Cartea Recordurilor, lovind mingea cu capul timp de 5 ore, 6 minute şi 30 de secunde. Pe atunci nu exista ceea ce astăzi numim „freestyle football", iar recordul lui Woo a fost considerat doar o ciudăţenie.

Tânărul fotbalist, care a jucat şi în liga profesionistă din Germania, la VfB Stuttgart, a continuat să se antreneze, dorind să-şi crească mereu controlul asupra balonului. Tot exersând a devenit „un artist" chemat pe marile stadione să ofere scurte reprezentaţii. A fost unul dintre cei invitaţi să joace în meciul organizat cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a lui Pelé, iar acum are propria lui şcoală de fotbal, în Hawaii, unde antrenează echipe de copii. Woo a fost invitat, alături de Ronaldinho şi Cristiano Ronaldo, să participe la realizarea primelor reclame Nike cu fotbal acrobatic.

Sportul fără istorie

image

Stând în mâini, tânărul pasează balonul de la un picior la altul

Un alt artist al genului este John Farnworth, primul campion oficial de freestyle football. Şi el deţine un record Guiness, întrucât a realizat cele mai multe rotaţii cu piciorul în jurul unei mingi lovite fără întrerupere. Mişcarea se numeşte „around the world" („în jurul lumii") şi presupune o rotire de 360 de grade a piciorului în jurul balonului care se află în aer. John a povestit presei că la vârsta de 14 ani a renunţat la visul de a deveni un mare fotbalist după ce a citit cartea lui Gareth Keenan „Learn to play the Brazilian Way" („Învaţă să joci în stil brazilian").

Iniţial a exersat folosind ilustraţiile din carte. Apoi, în 2004, l-a cunoscut pe Mr.Woo, de la care a învăţat restul. Şi lista numelor ar putea continua. Fotbalul acrobatic este însă atât de tânăr încât nu se poate spune că are deja o „istorie". Cronica acestui sport extrem se scrie în timp ce vorbim despre el, în galeria celor care l-au inventat adăugându-se zilnic nume noi precum Edward Van Gils, Issy Hitman sau Jermaine Vanenburg.

Întrebat dacă nu este deranjat de apelativul „circar" pe care i l-a acordat la un moment dat presa italiană, Hee Young Woo a răspuns zâmbind: „Fotbalul acrobatic este la fel de nobil ca baletul. Cine crede altceva n-a înţeles nimic din lumea în care trăieşte".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite