Florin Piersic, un „James Bond paşoptist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interpretul personajului principal al seriei „Mărgelatu” spune că a devenit actor cu ajutorul lui Iurie Darie, unul dintre prietenii săi apropiaţi, dar şi sfătuitor de vază în momente decisive.

Cele şase DVD-uri ale seriei „Mărgelatu", „Drumul oaselor", „Trandafirul galben", „Misterele Bucureştilor", „Colierul de turcoaze", „Masca de argint" şi „Totul se plăteşte" pot fi achiziţionate doar împreună cu ziarul „Adevărul" şi revista „Adevărul magazin de duminică". Pachetul costă 24,99 lei şi conţine şi un box de colecţie cadou.

Din distribuţia celor şase filme fac parte Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh şi Constantin Codrescu. Despre cel din urmă, Florin Piersic povesteşte că, student fiind, l-a văzut pentru prima oară în tramvaiul 5. „Am coborât după el din tramvai, mai mult din curiozitate. Era distins şi blând şi-mi doream să vorbesc cu el", spune Piersic.

Actorul recunoaşte că unul dintre motivele pentru care a ales meseria de actor este că aceasta îi permite să privească oamenii, să afle ce se ascunde în sufletul lor. „Cei care te privesc în ochi sunt cei mai sinceri. L-am urmărit pe maestru şi la un moment dat am observat că s-a oprit în faţa unei biserici şi şi-a făcut o cruce mare.

Atunci lumea se ferea să-şi manifeste religiozitatea. Aceasta a fost prima mea impresie despre marele artist, coleg şi prieten Constantin Codrescu", completează Piersic. Cei doi actori au fost colegi şi pe platourile de filmare a seriei „Haiducii" şi la „Mărgelatu", iar Piersic spune că pe toată perioada colaborării, a avut multe de învăţat de la Codrescu.

„Ciocoflenderul" şcolar

Florin Piersic a fost poreclit ciocoflender încă din şcoală. „Fiind mai slab la matematică, eram alintat de profesor cu apelativul ciocoflender", spune actorul râzând. „Pentru mine, toţi ciocoflenderii sunt nişte proşti", adaugă el autocritic. Despre rolul său din seria „Mărgelatu", actorul spune că întruchipa omul „dreptăţii Frăţiei", însă poate fi considerat şi un fel de „James Bond paşoptist".

Continuarea primului film al seriei „Drumul oaselor" , Trandafirul galben", în regia lui Doru Năstase, a apărut pe marile ecrane în 1982. „Din distribuţie făceau parte nume noi, care, după părerea mea, au avut imediat priză la public, printre care Marga Barbu, Ion Dichiseanu, Ioana Pavelescu, George Moţoi, Ion Marinescu, Traian Stănescu, Constantin Codrescu şi celebrul cascador Szabolcs Cseh".

„Filmul a avut priză la public însă nu numai datorită distribuţiei de excepţie. Ideea unui western în perioada paşoptistă a fost una foarte bună", mai spune Piersic.

Tatăl şi fiul, în acelaşi film

Actorul crede că printre calităţile personajului său (supranumit şi „Trandafirul galben"), care ­l-au propulsat în rolul de „ales" al Frăţiei, se numără cinstea, curajul şi ataşamentul pentru idealurile grupării. Una dintre scenele prefarate ale lui Piersic din seria „Mărgelatu" este cea în care locotenentul îl găseşte pe Mărgelatu în toiul unei petreceri şi îi cere ajutorul, explicându-i că Frăţia se află în pericolul de a fi acuzată pe nedrept de o răpire a unor importanţi diplomaţi austrieci.

image

În timpul discuţiei, Devos comandă pentru „Trandafirul galben" un lichior de anason, băutura preferată a viteazului, pe care i-l serveşte un băieţel. Acesta este unul dintre primele rolurile ale lui Florin Piersic jr, care a avut ocazia să apară alături de tatăl său în celebra serie a westernurilor paşoptiste.

Replicile din secvenţă sunt scurte şi nu-l evidenţiază foarte mult pe mai tânărul Piersic, însă tatăl său spune că a fost foarte mândru de fiul său la momentul respectiv. „Mă scuzaţi, parcă v-aş cunoaşte de undeva" spune juniorul. „Se poate", răspunde sec tatăl. „Mă iertaţi", mai spune fiul şi iese din scenă.

Piersic senior povesteşte că prezenţa fiului său în film se datorează regizorului Vitanidis, „un om de o gingăşie şi de o nobleţe incredibile".

„Felul cum vorbea cu actorii, cum se împrietenea cu ei era extraordinar. Băiatul meu era elev şi am vrut să apară în film. Exista o scenă în care schimbam nişte replici cu George Motoi, în care juca şi Szobi Cseh.

Atunci a intrat fi-miu în scenă, iar Vitanidis mi-a spus să-i dăm o replică, s-o am ca amintire, că a jucat cu mine, cu Mărgelatu", îşi aduce aminte actorul. El mai spune că ideea vorbelor „parcă v-aş cunoaşte de undeva" a fost a sa, precum şi faptul că în timp ce-i răspundea s-a uitat lung la el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite