Începe Festivalul Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începe Festivalul Enescu
Începe Festivalul Enescu

A XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” începe astăzi la Bucureşti şi va oferi melomanilor 28 de zile de muzică simfonică şi camerală, spectacole de operă şi balet.

Programul evenimentului cuprinde 175 de concerte şi spectacole ce vor avea loc la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Sibiu.

13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de cameră, 19 formaţii camerale, 6 coruri, 41 de solişti în concerte şi 6 solişti în recital vor ţine capul de afiş al acestei ediţii a festivalului.

Muzica românească contemporană va ocupa un loc important, cu şase recitaluri, iar o serie de concerte va fi dedicată lui George Enescu şi contemporanilor săi.

Vengerov, Argerich, Perahia

Deschiderea Festivalului Enescu are loc astăzi la Opera Naţională Bucureşti (ONB), la ora 19.00, cu spectacolul „Oedipe” de George Enescu, o coproducţie Theatre du Capitole din Toulouse şi ONB.

Regia este semnată de Nicolas Joel, iar din distribuţie fac parte solişti ai operei bucureştene. Rolul principal este interpretat de baritonul francez Franck Ferrari. Lucrarea lui Enescu va mai fi cântată şi marţi, de la ora 19.00, când rolul lui Oedipe îi va reveni lui Ştefan Ignat.

Printre evenimentele acestei ediţii ale festivalului se numără concertul Beethoven, susţinut la 8 septembrie, la Sala Mare a Palatului, de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Maxim Vengerov, care îi va avea ca solişti pe membrii Romanian Piano Trio, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma.

Pianista Martha Argerich va susţine la 11 septembrie, la Sala Palatului, un concert alături de Royal Philharmonic Orchestra din Londra, sub bagheta lui Charles Dutoit. În ziua următoare, în seria „Concertele de la miezul nopţii” de la Ateneul Român, Orchestra de cameră din Lausanne, dirijată de pianistul Christian Zacharias, va susţine un concert Haydn împreună cu trompetistul Marc-Olivier Broillet.

Duminică, la 13 septembrie, va urma un alt concert-eveniment, susţinut la Sala Palatului de Orchestra Del Maggio Musicale Fiorentino, dirijată de Roberto Abbado.

În a doua săptămână a festivalului, Ateneul Român va găzdui două concerte camerale ale orchestrei britanice Saint Martin in The Fields, care va interpreta compoziţii de Bach şi Mozart alături de dirijorul şi pianistul Murray Perahia (15 şi 16 septembrie). Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam va susţine de asemenea două concerte la Sala Palatului, la 19 şi 20 septembrie, sub bagheta lui Mariss Jansons.

„Manon Lescaut” şi „Macbeth”

Iubitorii de operă vor putea urmări la 11 şi 13 septembrie „Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, la Opera Bucureşti, cu soprana Daniela Dessi în rolul principal şi tenorul Fabio Armiliato în rolul cavalerului de Grieux.

Un alt spectacol de excepţie de la ONB va fi „Macbeth” de Giuseppe Verdi, cu baritonul georgian Lado Ataneli în rolul titular (18 septembrie). Biletele pentru concerte pot fi achiziţio­nate de la librăriile Cărtureşti, magazinele Germanos şi Vodafone din toată ţara şi de pe site-ul www.eventim.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite