Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Preşedintele Traian Băsescu i-a acordat lui Mugur Isărescu, Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Colan.

Cifre

75 de milioane de euro este valoarea anuală a vânzărilor de medicamente pentru răceală şi gripă, relatează „Ziarul financiar". Cele mai mari vânzări s-au înregistrat la sfârşitul anului trecut - 8,6 milioane de euro.

Mugur Isărescu, decorat cu „Steaua României"
Guvernatorul Băncii Naţionale este cel de-al treilea român decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului, după Emil Palade şi Patriarhul Teoctist. Mugur Isărescu a fost decorat la propunerea primului-ministru, în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie în calitate de guvernator al Băncii Naţionale a României.

Statul român, e dator la Nuţu Cămătaru!

Statul român trebuie să-i plătească daune de peste 3.200 de euro lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ca acesta să primească daune pentru că ar fi suferit moral de pe urma unui proces care a durat prea mult. Interlopul a fost arestat în 1994 pentru jaf şi a fost trimis în judecată un an mai târziu. Procesul s-a încheiat în 2004. În prezent, Nuţu Cămătaru e încarcerat la Penitenciarul Jilava.

Reportofon

" Dacă voi fi sănătos, candidez şi în 2014 şi las locul altcuiva după acel mandat. Îmi doresc să rămân activ, să fiu în fenomen. Proiectul pe care l-am prezentat cred că i-a convins pe cei prezenţi."
Mircea Sandu,
PREŞEDINTELE FRF

La noi

România congelată: gerul a pus stăpânire pe toată ţara

FMI. Până la jumătatea acestui an, şomajul ar putea ajunge la un milion de persoane, a declarat miercuri Jeffrey Franks (foto), şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, într-un interviu acordat Pro TV. Vestea bună e că misiunea FMI va recomanda conducerii de la Washington să elibereze cele două tranşe pentru ţara noastră. România are un acord pe doi ani cu FMI, pentru 12,95 miliarde de euro. În plus, Comisia Europeană va elibera în luna martie următoarea tranşă de un miliard de euro, a declarat reprezentantul CE, Fabienne Ilzkovitz.

FRIG. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 43 de persoane au murit până miercuri din cauza frigului. Trei trenuri au deraiat din cauza temperaturilor extreme care au afectat şinele, iar marea a îngheţat în apropierea ţărmului (foto mare, dreapta). Consumul de energie electrică a atins în noaptea de luni spre marţi maximul ultimilor ani, 9.300 de megawaţi, iar importurile de gaze naturale din Rusia au fost majorate, marţi şi miercuri, cu două milioane de metri cubi pe zi, la 12 milioane de metri cubi pe zi, relatează Mediafax.

EUROVISION. Paula Seling, Alexandra Ungureanu, Luminiţa Anghel, Dalma, Anda Adam şi Connect-R se află printre cele 16 nume alese de juriu pentru Selecţia Naţională-Eurovision 2010, conform TVR. Deşi regulamentul prevede selectarea a maximum 15 piese, juriul a decis să aleagă 16 piese, datorită egalităţii de puncte înregistrate de ultimele trei melodii.

În lume

„Avatar" scufundă „Titanic" în topul încasărilor

AVIZ. Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (PE) a aprobat miercuri extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni şi plata integrală a salariului mamei în această perioadă. Angajatele aflate în concediu de maternitate vor primi salariul integral, iar indemnizaţia de maternitate va fi de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu. Avizul aprobat a fost introdus de europarlamentarul Rovana Plumb, iar măsurile vor fi adoptate în toate statele UE.

RECORD. Filmul „Avatar" (foto mare, dreapta) a doborât luni recordul stabilit de "Titanic", înregistrând încasări din bilete de 1,85 de miliarde de dolari şi devenind cel mai bine vândut film din toate timpurile, relatează CNN. În 1997, filmul „Titanic" a obţinut încasări de 1,843 de miliarde de dolari. 70% din încasările producţiei "Avatar" provin din afara SUA. În ultimii 12 ani, doar trei alte filme au obţinut încasări de peste un miliard: „Stăpânul inelului: Întoarcerea Regelui", „Cavalerul Negru" şi „Piraţii din Caraibe: Cufărul Mortului".

VACCIN. Serbia a anunţat oficial că a anulat contractul pentru vaccinurile contra virusului A/H1N1 pe care îl avea cu producătorul elveţian Novartis, relatează cotidianul „Blic". Decizia survine după ce Comisia Europeană a acuzat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii că ar fi declarat starea de pandemie de gripă porcină la presiunea companiilor farmaceutice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite