VIDEO Dublin, capitala unei ţări verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul are nota sa de originalitate, generată de vestitele puburi irlandeze, în care nu se mai fumează, dar şi de mai puţin cunoscutele B&B, moteluri foarte şic.

B&B, adică Bed & Breakfast (n.r. - pat şi mic dejun), reprezintă un adevărat fenomen în Irlanda, ţara dominată de verdele pajiştilor şi al parcurilor. Motelurile sunt afaceri de familie care supravieţuiesc într-una dintre cele mai umede ţări din lume tocmai datorită serviciilor.

Mici, dar cochete, cu mobilă de bună calitate şi locuri special amenajate pentru micul dejun, acestea îşi aşteaptă oaspeţii cu flori proaspete, ziarele din ziua respectivă şi câteva variante de mic dejun, din care nu lipsesc niciodată pâinea făcută în casă, prăjiturile cu fructe şi dulceaţa autentică.

În ultimă istanţă, decisiv este preţul unei nopţi de cazare într-un astfel de loc, de cele mai multe ori mai mic decât într-un hotel. Ceea ce încurajează vizitatorii şi duce la dezvoltarea acestui gen de turism. Un lucru e bine de ştiut: cele mai multe B&B-uri se închid din octombrie până la Paşte, când în Irlanda plouă cu găleata, iar numărul turiştilor scade considerabil.

În pub nu plouă niciodată!

Nu acelaşi lucru putem spune despre puburi, parcă special concepute pentru zile şi nopţi cu precipitaţii abundente. Toată lumea se adună în aceste localuri tradiţionale, ceea ce a dus la naşterea unei vorbe foarte iubite de localnici: „În pub nu plouă niciodată!". Varietatea lor este fenomenală. La fel de gustate sunt şi barurile trendy care concurează hanurile tradiţionale victoriene.

Iar mai nou, curentul „al fresco", născut după interzicerea fumatului în locurile publice (Irlanda fiind prima ţară din lume care a impus şi adoptat acest lucru, încă din 2004) a schimbat total atmosfera de pe străzi, care s-a îmbogăţit cu tot felul de cafenele şi băruleţe unde se fumează afară, la uşă, sau în nişte spaţii minuscule de sticlă, amenajate special de proprietari.

Docklands, cu ambele maluri ale râului Liffey în plină expansiune imobiliară, este una dintre cele mai căutate zone din Dublin, atât de localnici, cât şi de turişti, printre construcţiile care se ridică acum aflându-se şi Turnul U2, cea mai înaltă clădire de pe insulă (când va fi finalizată) şi locul unde celebra formaţie îşi va muta noile studiouri. Smithfield, vechea piaţă de cai, transformată într-un cartier rezidenţial şic, vă aşteaptă cu Distileria Old Jameson Whiskey şi Turnul de Observaţie.

O ‘Connell, cea mai populară stradă din Dublin, beneficiază de curând de o faţă nouă şi de Clopotniţa Mileniului, un monument înalt de 121,2 metri, făcut din oţel special pentru a reflecta lumina. El îşi schimbă culoarea în funcţie de evoluţia zilei. Se află fix în centrul oraşului, marcând cele mai importante puncte ale acestuia: Liffey, în faţă, spitalul Rotonda în spate, Biroul de Turism în stânga şi artera comercială în dreapta. Aproape toate autobuzele pleacă de la Clopotniţă, care este nu numai cel mai cunoscut loc din Dublin, ci şi punctul de întâlnire preferat de aproape toată lumea.

Temple Bar, cândva punctul terminus al autobuzelor, a devenit acum una dintre cele mai apreciate zone de agrement. Dundrum Town Centre, un mall construit în 2005, este o „Mecca" pentru industria shoppingului irlandez, deşi Grafton Street rămâne principala arteră destinată cumpărăturilor.

image

Parcurile dau farmec Dublinului

Cel mai mare parc din Europa

Cu o vechime de peste 1.000 de ani, al şaselea cel mai vizitat oraş al Europei oferă o listă de atracţii ce include biserici, clădiri istorice şi muzee, case impunătoare şi elegante, restaurante, magazine şi galerii de artă. Faimoasă pentru viaţa de noapte şi pentru berea Guinness, capitala irlandeză este un loc grozav, cu un centru întins pe o suprafaţă de aproximativ trei kilometri şi cu toate atracţiile turistice încadrate în acest perimetru. Amatorii de cultură vor găsi acolo cele mai bune expoziţii din ţară, iar iubitorii de natură şi verde se pot răsfăţa în parcuri precum Stephen's Green şi Phoenix Park (cel mai mare din Europa).

Oraşul mai este renumit pentru spectacolele de teatru şi evenimentele muzicale, indiferent că sunt contemporane sau tradiţionale. În cele mai multe din galeriile de artă, intrarea este liberă, deşi acestea expun obiecte extrem de valoroase, precum Cartea lui Kells (operă iluministă, scrisă de călugări celţi în anul 800 sau puţin mai devreme, care cuprinde cele patru Evanghelii ale Noului Testament), pe care o găsiţi în Biblioteca Elisabetană a Colegiului Trinity ori capodopere ale pictorilor Jack Yeats, Caravaggio, Goya, găzduite de Galeria Naţională din Piaţa Merrion.

Parcul Stephen Green este locul favorit de localnici pentru masa de prânz. Accesul vizitatorilor în marea grădină de un verde ireal a fost interzis până în 1877, când un membru al familiei Guinness a comandat deschiderea ei.

image

Seara, străzile din Temple Bar sunt pline de oameni dornici să se distreze

Patru anotimpuri într-o singură zi

Nu plecaţi din Dublin fără să vizitaţi castelul cu acelaşi nume de pe Dame Street, construit strategic pe Liffey, la ordinul regelui John, în zorii secolului al XIII-lea. Depozitul Guinness oferă turiştilor tururi care arată istoria celei mai cunoscute beri din lume, finalizate cu o degustare ce are loc la barul de pe acoperiş. Centrul James Joyce se află într-o casă turn din secolul al XVIII-lea, frumos restaurată, şi promovează viaţa şi opera marelui scriitor.

În fiecare an din 1954 încoace, pe 16 iunie, oraşul întreg sărbătoreşte Bloomsday, în română, Ziua lui Bloom, după numele personajului principal al romanului Ulise, Leopold Bloom. Evenimentele din roman se întâmplă chiar pe 16 iunie¸ iar mulţi entuziaşti îşi petrec ziua urmând paşii protagonistului cărţii, îmbrăcându-se în costume edwardiene, ca şi Leopold, sau mergând la puburile frecventate de acesta.

Ha'penny Bridge este un pod cu felinare micuţe, construit în 1816, devenit unul din simbolurile Dublinului. Mai întâi s-a numit Wellington, apoi Liffey, iar când s-a introdus o taxă de trecere a devenit Ha'penny. Catedrala Sf. Patrick este cea mai mare biserică medievală irlandeză. Veţi găsi acolo mormântul lui Jonathan Swift (un alt mare scriitor irlandez, născut la Dublin dintr-o familie engleză, ceea ce face ca şi englezii să-l considere de-al lor, cunoscut mai ales pentru „Călătoriile lui Gulliver") cu masca lui mortuară, bustul şi epitaful, sau tronul pe care William de Orange a mulţumit Domnului după bătălia de la Boyne.

Din mulţimea de baruri de pe cheiurile Liffey, The Winding Stairs (Scările sinuoase) este favoritul bibliofililor înfometaţi. La etaj se află o librărie drăguţă, dar restaurantul cu vedere la râu serveşte porţii uriaşe de cordon bleu cu bacon şi cârnaţi. Şi nu uitaţi că la Dublin pot să fie oricând patru anotimpuri într-o singură zi, ceea ce vă obligă să aveţi întotdeauna la dumneavoastră o geacă de ploaie!

Sejur irlandez

O NOAPTE de cazare în Dublin la Hotel Baggot Court Townhouse, de 4 stele, costă de la 40 euro de persoană. Biletul de avion costă de la 224 de euro de persoană. Detalii pe www.ghidhoteluri.ro.

UN CIRCUIT în Marea Britanie şi Irlanda costă de la 539 de euro de persoană. În tarif sunt incluse transportul cu avionul Bucureşti-Londra-Bucureşti şi autocar, 7 nopţi de cazare cu mic dejun în hoteluri de 3 stele, vizitele cuprinse în program, ghid din partea agenţiei pe traseu. Detalii pe www.betturism.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite