Dinozaurul care „te înghite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima sală de cinema IMAX 3D din România dispune de o tehnologie care îi dă spectatorului impresia că participă la acţiunea filmului, şi se deschide vineri la Bucureşti.

Un dinozaur aleargă spre tine. Ai impresia că pământul se mişcă, te fereşti de plante şi clipeşti des ca să nu-ţi intre praf în ochi. Animalul s-a apropiat, îşi dezvăluie colţii şi deschide gura, gata să te înghită.

Apoi, imaginea se schimbă. Poţi să te relaxezi. Era doar trailerul filmului „T-Rex: Înapoi în Cretacic”, o producţie clasică ce foloseşte tehnologia IMAX 3D.

În câteva minute plonjezi într-o nouă poveste. Pluteşti la suprafaţa oceanului, printre vârfurile pădurii de „kelp”, o specie de alge brune care pot atinge 80 de metri lungime şi care populează apele calde din jurul Californiei.

Te scufunzi încet de-a lungul tijelor cafenii până pe fundul oceanului, unde steluţe de mare delicate formează un covoraş pufos şi un peşte se înfoaie ca un cocoş pentru a-şi speria rivalul.

Sub ochii tăi, mii de calamari se împerechează înainte de a muri, un homar se leapădă cu încetinitorul de vechiul schelet exterior, după ce a băut multă apă ca să i se dilate corpul, iar peştişorul portocaliu Garibaldi îşi apără cuibul de caracatiţe şi de arici de mare.

Cel mai profitabil film IMAX 3D din istorie, „Lumea din adâncuri” („Into the Deep”) ţi se dezvăluie pe îndelete, în ritmul în care se unduiesc algele. Ochelarii pe care îi primeşti la intrare te fac să vezi în trei dimensiuni. Fără ei, ai impresia că ai în faţă doar o imagine dublă, proiectată pe un ecran cât o jumătate de teren de fotbal.

În realitate, este vorba de două imagini diferite suprapuse, care sunt filmate cu două camere între care este aceeaşi distanţă ca între ochii umani, câţiva centimetri. Datorită filtrelor colorate din lentilele ochelarilor speciali, fiecare ochi vede o altă imagine şi creierul e astfel „înşelat” să creadă că filmul iese din ecran.

Cucerirea Hollywoodului

Întreaga tehnologie a fost creată încă din anii ’70 şi, înainte de a „infecta” Hollywoodul, a cucerit muzee, centre ştiinţifice şi parcuri tematice din Europa sau America, prezentând filme educaţionale.

„IMAX te poate duce în locuri unde n-ai fost niciodată şi probabil n-o să mergi vreodată”, de exemplu în spaţiu sau pe fundul oceanului, explică Mooky Greidinger, CEO cinema City International NV, operatorul cinematografului IMAX din de mallul Afi Palace Cotroceni.

În ziua de azi, tehnologia fascinează cetatea americană a filmului şi cineaştii sunt încântaţi să-şi vadă filmele pe ecrane IMAX, menţionează şi Larry O’Reilly, vicepreşedinte executiv IMAX Corporation.

„IMAX e ca heroina pentru regizori. Odată ce şi-au văzut filmele pe ecranul gigant, revin întotdeauna să ceară mai mult.” Aşa se face că în următorii ani sunt aşteptate multe premiere care să utilizeze această tehnologie, printre care „Hubble 3D”, „Alice in Wonderland 3D”, „How to Train Your Dragon 3D”, „Iron Man 2”, „Shrek Goes Forth 3D”, „Inception”, „Twilight 3”, „Tron Legacy 3D”, „Spider-Man 4” şi „Harry Potter 7”. Până atunci însă, filmul lui James Cameron „Avatar” va avea premiera pe ecranul IMAX de la Bucureşti anul acesta, la 18 decembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite