Cuvinte de duminică: Ce faci sâmbătă seara?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Dumitru,Editor coordonator
Toni Dumitru,Editor coordonator

În fiecare an, la 27 martie, timp de o oră, oameni şi autorităţi din toată lumea sting luminile şi scot din prize aparatele, pentru a reduce consumul de energie şi a atrage atenţia asupra distrugerii mediului.

În 2010, peste 1.700 de oraşe din 108 ţări vor respecta Ora Pământului. Sâmbătă, la 20.30, luminile se vor stinge la Tokyo Tower, Poarta Brandenburg, Empire State Building, Tour Eiffel, Burj din Dubai, London Eye şi Bosfor Bridge. În Bucureşti, iluminatul festiv la Palatul Parlamentului va fi întrerupt în intervalul 20.30-21.30.

Potrivit administraţiei fostei Case a Poporului, aceasta e cea mai poluantă clădire administrativă din Europa: consumă anual 16.254.216 kilowaţi şi 21.713 gigacalorii, cât un oraş cu 100.000 de locuitori! Aşadar, autorităţile se pot mobiliza. Dar oamenii?

În România e greu să convingi populaţia să stea sâmbătă seara în întuneric, chiar şi numai pentru o oră. Suntem sătui de întreruperile de curent de pe vremea lui Ceauşescu şi dacă am aduna acum toate penele de curent din acest an am depăşi lejer o oră de stat fără curent, aşa că ne-am făcut planul, de ce să ne mai agităm? Dar aici nu-i vorba doar de a sta în beznă, ci de un gest de solidaritate. La urma-urmei, o oră fără curent nu-i o tragedie; cei mai mulţi­ dintre noi ne putem dispensa lejer de curentul electric timp de 60 de minute.

Iar dacă o oră petrecută la lumina lumânărilor e insuportabilă, putem ieşi în oraş, la o plimbare, la un film sau la cumpărături. În felul acesta vom simţi că nu-i lăsăm pe alţii să lupte degeaba. Asta dacă mai suntem în stare să simţim ce vor alţii şi să înţelegem că nu suntem doar noi pe Pământ. Aşadar, ce faci sâmbătă seara?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite