Cuvinte de duminică-Lege pentru jungla auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te simţi bine la volan, conduci calm şi mergi cu 50 la oră prin localităţi, aşa cum prevede legea. Dar liniştea nu durează mult. Te trezeşti cu un bolid furios care se înfige la o palmă în spatele tău şi stă acolo întărâtat.

Parcă te fugăreşte un autobot din "Transformers". Ai impresia că acum va muşca din maşina ta şi va scuipa întărâtat o bucată din ţeava de eşapament. "Fiara" rage turbată, clipind din farurile orbitoare, iar tu n-ai unde să fugi: în dreapta e şanţul, înainte - un nene cu o Dacie obosită, din faţă vin alţii.

Şi când "bestia" înfierbântată trece la o oglindă distanţă pe lângă tine, iar după câţiva metri ţi se azvârle o cutie de bere în faţă, zici mersi că n-a aterizat pe parbriz şi că ai scăpat teafăr după toată această tortură care ţi-a distrus toată plăcerea de a şofa. Îţi vine să o dai naibii de maşină şi să te faci pieton, dar nici aşa nu stai liniştit: dacă te ia vreunul la pumni pe zebră?

Plăcerea de a şofa e pe ducă în România şi ştim bine ce o ucide: permisele luate ca la Piteşti, şmecherii la volan şi, în general, prea multă fărădelege şi prea puţină frică de lege. Unii ţin în maşină o bâtă, fiindcă "nu se ştie niciodată", alţii au bani şi îşi permit orice, iar alţii nu-şi permit nimic şi iau bătaie.

Fiecare se descurcă cum poate, ca-n jungla de care pomenea senatorul Iulian Urban, cel care propune introducerea cazierului rutier şi reţinerea permisului pentru şoferii violenţi. Iniţiativa sa are câteva neajunsuri, dar poate fi îmbunătăţită şi are meritul că generează o reacţie. În fond, agresivitatea în trafic nu poate fi combătută cu bâta şi cu pumnul, ci cu o lege bună. Una cât mai usturătoare cu putinţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite