Crăciun de neuitat în Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută drept ţinutul unde ajungi ca turist şi de unde pleci ca prieten, Bucovina te aşteaptă să-i descoperi trecutul şi tradiţiile.

Cele mai cunoscute atracţii turistice din nordul Moldovei sunt mănăstirile ortodoxe pictate. Deşi Bucovina este una dintre zonele cele mai vizitate de turişti, merită să petreci aici cel puţin o dată Sărbătorile de iarnă. În 1975, Federaţia Internaţio­nală a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism a acordat acestei regiuni premiul “Pomme d’Or”, pentru monumentele arhitecturale.

Aici veţi observa că persoanele în vârstă ţin foarte mult la tradiţii. Astfel, portul specific este folosit în fiecare zi a săptămânii, nu numai în cele de sărbătoare. În schimb, cei tineri apelează la portul tradiţional doar la ocazii speciale.

Costumele bărbaţilor includ acei pantaloni albi – iţarii, care sunt mai lungi decât nişte nădragi normali, pentru a putea fi înfăşuraţi, şi care protejează corpul împotriva umidităţii. Cămaşa este tot una albă, cu diverse modele geometrice brodate, o bundiţă şi curele late de piele sau lână.

Lăţimea curelei este aleasă în funcţie de altitudinea la care se află satul din care fac parte bărbaţii. Portul tradiţional la femei include o cămaşă albă, înflorată sau brodată cu figuri geometrice, puternic colorate, fustele până la genunchi, care se petrec o dată în jurul şoldurilor, şi care se numesc catrinţe, şi, bineînţeles, cojocul, nelipsit în zilele friguroase.

Gazde primitoare

Bucovinenii sunt cunoscuţi pentru ospitalitatea lor. Pentru ei este o onoare să deschidă uşile caselor pentru a-i primi pe trecători. Şi dacă cumva vă este foame, gazdele vă vor servi mămăligă cu brânză şi smântână, cârnaţi proaspeţi de porc, sarmale, ouă de ţară, iaurt, supe de casă şi răcituri.

Şi pentru că toate mâncărurile sunt grele, gazdele vă vor servi întotdeauna un pahar de ţuică, să vă ajute digestia. Obiceiul spune că aceasta trebuie băută de către toţi mesenii din acelaşi pahar, care trece din mână în mână. Când vine vorba despre dulciuri, bucovinenii bat toate recordurile.

Cozonacul, coliva, poalele în brâu, plăcintele cu brânză sau fructe, toatele sunt delicioase.   Bisericile şi mănăstirile din Bucovina, care se găsesc într-un număr impresionant, sunt cunoscute pentru frescele interioare şi exterioare de o frumuseţe rară. Cele mai multe dintre ele datează de pe vremea Evului Mediu şi fac parte din patrimoniul UNESCO.

Picturile reprezintă câte un moment istoric, scene din viaţa Maicii Domnului sau a lui Iisus, iar fiecare pictor în parte a avut libertatea de a interpreta scenele diferit, folosindu-se de culori. Pentru Mănăstirea Voroneţ s-a folosit albastrul, Suceviţa este colorată în verde şi roşu, Moldoviţa, în galben, Humorul, în roşu, iar pentru Mănăstirea Arbore s-a folosit verdele. În cazul în care ajungeţi în Moldova, puteţi vizita mănăstirile Arbore, Bălineşti, Dolheştii Mari, Dragomirna, Humor, Moldoviţa, Prăhăuţi, Pătrăuţi, Probota, Putna, Rasca, Slatina, Suceviţa şi Voroneţ.

Meniu complet

Ţinând cont de zonă, nici nu este de mirare că agenţiile de turism s-au întrecut în oferte pentru Bucovina, valabile în perioada Sărbătorilor de iarnă. Un sejur de o săptămână, în perioada 23-28 decembrie, costă apoximativ 1.000 de lei de persoană, iar tariful pe zi este de 150 de lei de persoană. În această sumă sunt incluse cazarea la o pensiune de trei margarete, cu mic dejun, cina, cina festivă cu colinde de Ajun, dejun festiv de Crăciun, o plimbare cu sania şi dejunul de Sf. Ştefan.

Gazdele vă vor aştepta pe 24 decembrie cu o masă pe cinste, organizată în jurul pomului de Crăciun, şi colindători. Masa include 12 feluri de mâncare de post, printre care salata de bob, borşul de sfeclă roşie cu urechiuşe, sarmale cu hribi, plăcinte cu varză sau grâu fiert cu miere şi nuci.

Pe 25 decembrie, după ce veţi lua parte, alături de săteni, la slujba de Crăciun, la una dintre mănăstirile din zonă, gazdele vă poftesc la masă şi vă vor servi aperitive din carne de porc, sarmale, cârnaţi, tort de nucă, prăjituri de casă şi cozonac. Sunteţi apoi invitaţi la ceremonialul colindatului, după care, sania trasă de cai vă aşteaptă la poartă pentru a vă plimba pe drumul forestier ce duce spre Iezer. Seara vă încălziţi cu vin fiert, friptură la grătar şi dansuri tradiţio­nale bucovinene.

Pentru ziua de Sf. Ştefan, programul este liber, iar dejunul festiv include aceleaşi feluri de mâncare precum cele de Crăciun. Oferta este valabilă în pensiunile din satele Ciocăneşti, Sadova, Pojorâta, Vama, Vatra Moldoviţei, Mănăstirea Humorului, Iliseşti, Cacica şi Solca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite